Maximale lengte (flexibele) voering rookkanaal

Reishein

 • #1
Ik ben eigenaar van een appartement in een appartementengebouw (1926) met 5 woonverdiepingen. Zelf woon ik op de eerste etage (dus nog 3 woonlagen boven mij).

In de woonkamer bevindt zich een schouw met een zeer brede boezem, waarin zich voldoende - gemetselde - rookkanalen bevinden om iedere woonverdieping te bedienen, met uitzondering van de bovenste woonverdieping (dit was oorspronkelijk een zolder, waar pas later appartementen van zijn gemaakt).

Na de koop, tijdens de verbouwing, heb ik een nieuwe gasleiding laten trekken naar mijn schouw met het oog op het - ooit - plaatsen van een gasgestookte open haard. De centjes waren daarna even op, maar regeren is vooruitzien... Er was al een oude gasleiding bij de schouw aanwezig, maar daar stond geen druk meer op en een nieuwe trekken was eenvoudig te doen.

Nu wil ik verder met mijn plannen. Dus ik heb ons rookkanaal laten testen door een erkende schoorsteenveger. Helaas: lek, twee verdiepingen boven ons. Een voering aanbrengen lijkt de oplossing. Nu is mijn vraag: is er een maximale lengte (en zo ja, hoeveel meter dan?) die door het kanaal getrokken kan worden, zonder bij bovenburen de boezem open te hoeven hakken? Even met de natte vinger gerekend is de totale lengte die overbrugd moet worden 15 meter, tot bovenaan de schoorsteen op het dak. Voor zover ik het kan beoordelen zitten er onderweg geen 'knikken' die eventueel een reden tot hakken zouden kunnen zijn.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #2
Met deze gegevens kan dat niet worden bepaald, daar zijn meer gegevens voor nodig.

Wat is de uitlaatstomp voor maat op de openhaard :?:
Wat is de diameter van het kanaal waar de voering doorheen moet :?:
Wat is de mogelijkheid van een permanente luchttoevoer voorziening :?:

Het is niet gebruikelijk een openhaard, al is die op gas, zomaar in een appartementen complex te plaatsen, wat vind de VVE van uw plannen :?:

Wat geeft de fabrikant van het openhaard toestel op waaraan de installatie moet voldoen en met welke voorschriften rekening moet worden gehouden :?: merk en type :?:

Vr Gr
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #3
Hoe groot word de haard dit met betrekking op de diameter van het flexibel. nou laat u de schoorsteenveger een controle doen van de schoorsteen, had die ook wel even aan kunnen geven wat de mogelijkheden zijn.houd rekening dat je met een ] open]gas openhaard de zelfde diameter nodig hebt als een hout gestookte .de lengte van het flexibel maakt op zich niet zoveel uit.al heb je boven een bepaalde lengte kans op condensatie dan is het ook beter om het flexibel te om korrelen.
 

Reishein

 • #4
Uit het antwoord van GDelea begrijp ik dat de lengte op zich in principe niet uitmaakt. Uit het antwoord van CVOlieboy begrijp ik dat eventueel op andere vlakken wel een kink in de kabel kan komen. Maar mijn eerste vraag is in ieder geval beantwoord. Dank daarvoor!

GDelea:
- korrelen wanneer voering boven bepaalde lengte uitkomt i.v.m. condensatie: inderdaad iets om rekening mee te houden - dank voor tip.
- schoorsteenveger heeft niets gezegd over mogelijkheid voering (geen ja en geen nee); ik heb hem daar ook niet naar gevraagd. Dom...

CVOlieboy:
- maat uitlaatstomp en diameter kanaal: als 'uitlaatstomp' het laatste stuk van het kanaal is (sorry voor gebrek aan kennis) oftewel het stukje 'buis' dat uitkomt in mijn schouw dan is het antwoord 20 cm
- diameter kanaal: mij (nog) onbekend, met dien verstande dat er in het verleden in ieder geval een gashaard heeft gestaan gezien aanwezigheid originele gasleiding
- permanente luchttoevoervoorziening: in een vorig huis heb ik door gerenommeerde firma een gasgestookte open haard laten plaatsen in een bestaande schouw met bestaand gemetseld rookkanaal (in goede staat met juiste diameter dus hoefde niet gevoerd te worden); onttrok zijn lucht 'gewoon' aan de woonkamer volgens mij, aangezien er toen geen 'permanente luchttoevoervoorziening' is getroffen (waarbij ik eerlijk zeg dat ik niet precies weet wat dat is); op de schoorsteen is destijds een trekkap geplaatst
- VvE heeft reeds toestemming gegeven (daar ben ik natuurlijk mee begonnen!)
- mening fabrikant toestel: nog geen toestel uitgezocht; eerst kijken wat kan binnen de huidige situatie en dán een daarbij passend toestel uitzoeken leek mij slimmer dan andersom

Maar, zoals gezegd, mijn eerste vraag is beantwoord. Onderwerp kan wat mij betreft gesloten worden (moderator: ik weet niet hoe dat moet, sorry!)
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #5
Sla het bouwbestuit er maar eens op na.

een verbrandingstoestel mag de benodigde verbrandingslucht niet meer zoals vroeger uit een verkeersruimte onttrekken. een woonkamer is een verkeers ruimte. Dit mag dus niet.

John
 

Kacheltje

 • #6
In dit geval mag je voldoen aan de eisen die golden in 1926. :wink:
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #7
Dacht t niet.

installeren die hap dan wie garandeerd de benodigde verbrandingsluchtovermaat?

is er mv in de woning aanwezig? dat weet je niet he.
 

Kacheltje

 • #8
Zo lust ik ook nog wel een paar. :wink:
Mechanische ventilatie was in 1926 niet echt de standaard.
Mocht deze met een renovatie bedacht zijn hadden ze daar hun aanpassingen en/of conclusies aan moeten verbinden. De haard stond er zo lezend al.

Je laatste reactie heeft ook niet zoveel te maken of een open verbrandingstoestel wel of niet is toegestaan volgens het bouwbesluit of dat de flexibele buis al dan niet voldoet aan de eisen van de haard.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #9
Nee hoor die openhaard moet nog aangeschaft worden :oops:
 

Kacheltje

 • #10
Een eerdere haard dan. :wink:
Het vervangen daarvan veranderd er niet wezenlijk iets aan de oude bouwtechnische situatie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Gashaarden waren in 1926 ook niet standaard.

Er moet gewoon voldaan worden aan de eisen die nu gesteld zijn bij gebruik van een gastoestel, dit inclusief de afvoer.
De luchttoetreding mag niet geblokkeerd kunnen worden, dat betekent roosters in de deuren en/of muren, zoals De loodgieter ook al aangeeft mag de lucht niet uit de verkeersruimte ruimte gehaald worden, als de luchttoetreding niet geblokkeerd kan worden is volgens mij wel de mogelijkheid dit via de toegangsdeuren naar verkeersruimtes te laten plaatsvinden.
Bij een mechanische ventilatie is een open gashaard niet toegestaan.

De lengte van de afvoer lijkt me aan de lange kant geschat, bij 3 verdiepingen zal de lengte rond de 12 meter liggen, dat is geen probleem mits goed aangelegd, zie reactie van GDelea.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
De loodgieter schreef:
Sla het bouwbestuit er maar eens op na.

een verbrandingstoestel mag de benodigde verbrandingslucht niet meer zoals vroeger uit een verkeersruimte onttrekken. een woonkamer is een verkeers ruimte. Dit mag dus niet.

John
Waar staat dit? In Afdeling 3.8. Toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgas lees ik dit niet terug.
 

Kacheltje

 • #13
Toch wel gek dat er nog steeds open (gas) haarden te koop zijn dan Jan. Hoe wil je met deze huidige regelgeving zoals je denkt dat deze is nog een open haard plaatsen? Waar vind je terug dat bij de bestaande bouw van het bouwbesluit geen open verbrandingstoestellen meer mag plaatsen? Graag even een verwijzing Jan mocht je die vinden.

Antwoord op de vraag zal luiden wat er in de handleiding van de haard beschreven staat. Wat voor toestel is het, uit de vraag nergens terug te vinden. In de beschrijving zal ook staan waar het rookgaskanaal aan zal moeten voldoen, Cvolieboy haalde dit al aan.
De bewering van De Loodgieter zal best een verwijzing naar het artikel kunnen aangeven waaruit zou blijken dat het niet toegestaan is. Jan kan dat blijkbaar ook aangezien zijn bevestigende antwoord.
Of de lengte voldoet aan de gestelde eisen van de haard? Blijkbaar zijn er die dat zonder bekend te zijn wat voor merk en type toestel uit voorhand al kunnen bepalen dat het al dan niet kan. :?:

Geschatte lengte is overigens 15 meter volgens de TS en een woonkamer is geen verkeersruimte volgens het bouwbesluit. :wink:
 

Kacheltje

 • #14
De aangegeven link is bij nieuwbouw.
Deze Geldt voor bestaande bouw.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
 • #15
En als er een klep in de openhaard komt moet er ook een klepbeveiliging op
 

Reishein

 • #16
Nou moe, ik heb nogal een discussie ontketend! Ik leer veel bij, dus dank voor alle reacties. Voor zover van belang:

A. het gaat inderdaad om een woonkamer

B. deze woonkamer meet 74 m2 (nee, dat is geen tikfout). De 'ventilatiemogelijkheden' bestaan uit 2 balkondeuren, 10 openslaande ramen en 2 binnendeuren naar de gang.

C. de geschatte totale lengte van 15 m tussen stookgat en topje schoorsteen klopt ook aardig (kan er 20 cm naar boven/onder naast zitten); tja, oud gebouw dus hoge plafonds...

D. permanente luchttoevoer: toen ik dit las was ook mijn eerste reactie 'huh?' vooral omdat elders in dit appartementengebouw zeer recent (begin dit jaar en vorige week!) in originele schouwen 'open' gasgestookte haarden zijn geplaatst - door gerenommeerde firma's - waar dit onderwerp helemaal niet ter sprake is gekomen. Verbaasde blikken alom, toen ik die buren hier gisteravond over aansprak.

E. Conclusie: ik nodig de twee firma's die elders in het gebouw gewerkt hebben uit voor advies en offerte.

F. Is iemand geïnteresseerd in de uitkomst? Dan zal dit onderwerp nog even 'open' moet blijven staan en hou ik jullie op de hoogte.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
Kacheltje schreef:
Toch wel gek dat er nog steeds open (gas) haarden te koop zijn dan Jan. Hoe wil je met deze huidige regelgeving zoals je denkt dat deze is nog een open haard plaatsen? Waar vind je terug dat bij de bestaande bouw van het bouwbesluit geen open verbrandingstoestellen meer mag plaatsen? Graag even een verwijzing Jan mocht je die vinden.
Ik heb verkeersruimte getypt, dit moet zijn verblijfsruimte.
Je schuift me trouwens dingen in de schoenen die ik niet geschreven heb, ik stel het op prijs dat je voortaan de teksten wat zorgvuldiger leest.

Er is geen beletsel voor het plaatsen van een open gaskachel mits voldaan kan worden aan de eisen die hieraan gesteld worden.
Er moet ten allen tijde een toestroming van lucht mogelijk zijn bij een open gaskachel, dat kan door roosters te plaatsen of door een kier onder de deur(en) die in verbinding staan met de ruimte waar de kachel staat.

@ Reishein, waar zou de zuurstof voor de verbranding vandaan moeten komen als er geen toevoer van verse lucht gewaarborgd is ?
 

Reishein

 • #18
Jan, goede en logische vraag! Die ik mezelf nu ook stel... En ik zal deze kwestie zeker voorleggen aan de firma's die ik wil uitnodigen voor advies/offerte. Veiligheid gaat ook bij mij vóór alles en regels zijn er niet voor niks.
Ik ben - als leek - simpelweg verbaasd dat zo'n voorziening niet getroffen is bij het recente plaatsen van 'open' gasgestookte haarden in vergelijkbare appartementen in dit gebouw door firma's die niet in de categorie 'Beun de Haas' vallen. Twee mogelijkheden:

A. het was toch niet nodig/verplicht; maar dan wil ik van die firma's heldere uitleg waarom niet (heb liever niet dat ze met mijn leven spelen)
B. de betrokken firma's zijn in overtreding geweest; oeps. Dat is ook voor die betrokken buren belangrijke informatie

Zoals beloofd: ik hou jullie op de hoogte. Kan eventjes duren, natuurlijk.
 

Kacheltje

 • #19
Zo vreemd is dat toch niet? lees het artikel wat ik aangaf en je ziet dan dat het geldt voor toestellen boven de 15 kw.
Vreemd dat dit blijkbaar niet gelezen wordt als ook aangegeven wordt de regelgeving aan te houden.
 

Millew

 • #20
Niet meer nodig. Wat ik wilde zeggen, heeft Kacheltje al gedaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu