Aansluiting verdeler

De boez

  • #1
In een nieuwe kamer wil ik een radiator plaatsen. Mij is even niet duidelijk of ik de verdeler goed gemonteerd heb.



Op de plaats van de rode knop komt natuurlijk de kraan. Daarna loodrecht naar beneden een buis die aansluit op de verdeler (is dit aanvoer of retour?)

Aan de achterkant van die verdeler komt ene unipipe aan. Dat moet de retour zijn? De aanvoer komt via de meest linkse aansluiting van de verdeler?

Ik hoop dat iemand even verder kan helpen!
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou beginnen met het onderblok (verdeler) een halve slag te draaien. De aansluitingen die nu boven staan moeten onder.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als ik het goed zie is dit onderblok voor slangen uit de muur. De twee aansluitingen moeten naar achter, hier komen de slangen uit de muur op. Er komt een stukje stalen pijp tussen de aansluiting die nu naar voren gericht is, en de kraan. Dit is aanvoer, bovenkant radiator. Je moet even kijken aan welke slangaansluiting dit uit komt, dit moet ook de aanvoerende slang zijn. Vaak staan er pijlen bij die twee aansluitingen.
Aan de linkerkant zit vast een imbus oid waarmee de radiator ingeregeld kan worden.
Het valt me op dat aan de radiator nog 'iets' zit, waar de staartstukken ingedraaid zijn. 't is misschien mooier als dit weg kan.
 

De boez

  • #4
Bedankt voor de uitleg.

Als het verdeelblok een kwartslag gedraaid moet worden moet ik dus de inbusaansluiting precies aan de andere kant draaien. In de aansluiting waar nu de inbus zit komt dus een stukje buis wat aansluit op de kraan?

De radiator is bestemd voor grote ruimtes en heeft dus een grotere aansluiting. Het lelijke stukje wat je ziet is een verloop. Helaas kan het niet zonder. Gelukkig komen de radiatoren niet in het zicht te hangen. (e.e.a. is trouwens nog niet aangedraaid dus het komt allemaal nog wat compacter op/in elkaar te zitten.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Het heeft niets met de werking te maken, maar er zijn ook 3/4 staartstukken en kranen verkrijgbaar.

Met zo'n grote radiator , kun je deze het best kruislings aan sluiten. ( aanvoer links boven en retour rechts onder ) dan heb je gegarandeerd een betere doorstroming. Deze configuratie zal wel eens minder kunnen presteren.


Calenta :cool:
 

Freekcv

  • #6
Het is slecht te zien op de foto, maar volgens mij heb je een verloop 3/4 bui. Naar 1/2 bi. Zo tussen de bestaande staartstukken en de kraan / onderblok gedraaid. Als dit zo is, is het niet alleen lelijk en nutteloos. Maar krijg je het ook nooit normaal waterdicht!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dit staat toch wel op zolder of in je schuur. :lol:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Bovenstaande hoop ik dan ook maar, want netjes is het niet.
Er uit die zooi, origineel verloop halen.
En de radiator is ook de mooiste niet meer.
Bespaar nou niet op die paar tientjes die een nieuwe radiator kost.
Krijg je later spijt van zeker als het kamertje van belang is.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
Oei oei oei. T ken net!

Dit is toch wel nutteloze info mannen, beetje positief en objectief blijven. Toch?

Calenta :cool:
 

De boez

  • #10
Nogmaals bedankt voor alle kwalitatieve informatie. Persoonlijke meningen zijn altijd welkom, mits ze van toegevoegde waarde zijn. Helaas ontbreekt het daar in een aantal berichten aan :-|
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu