Aansluiting vloerverwarming verdeler correct?

FW1990

  • #1
Afgelopen periode ben ik bezig geweest om te kijken hoe ik mijn vloerverwarmingssysteem zuiniger kan maken. Dit vloerverwarmingssysteem zat al in mijn gekochte huis.
Tijdens mijn checks bleef 1 vraag voor mij nog onbeantwoord en dat is of mijn vloerverdeler wel goed is aangesloten. Deze vraag kwam bij mij naar voren toen in merkte dat de temperatuur van de aanvoer en de retour allebei even snel omhoog en omlaag heb zien gaan, waarbij in verwachte dat het voor de retour lager zou moeten uitvallen (gebruikmakend van de temperatuurmeters op de verdeler).
20221212_185636_therminon_compact_turbo_verdeler.jpg
1672222837715.png

Op internet kon ik hier weinig over vinden dus daar stel ik deze vraag op dit forum.

In heb een Intergas HRE 28/24 CV ketel met daar aan een Therminon Turbo Compact stalen verdeler. Met name de de locatie van de honeywell knop roept bij mij vragen op, omdat deze op een andere locatie is geïnstalleerd op de afbeelding van het product zelf. Aansluit schemas van het product zelf kreeg ik nergens gevonden.

Bedankt voor uw hulp alvast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij zijn aanvoer en retour verwisseld.
Nu werkt de pomp de aanvoer tegen terwijl deze juist zou moeten ' helpen' .
 
  • Like
Waarderingen: Cvolieboy

Auto-Geen

  • #3
Je verdeler is hydraulisch actief aangesloten, met de achterste balk als aanvoer. Hierin zit de voeler van de th. kraan dus aanvoer links is oké. De voorste balk is de retour dus de stromings richting van de zone ventielen is oké. De flowrichting van de pomp moet van links naar rechts zijn, maar dat is op de foto niet te zien. Het inregelen van het retour ventiel vereist extra aandacht maar voor de rest is met deze verdelerer niks mis.
 
  • Like
Waarderingen: FW1990

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
De aanvoer en retour zijn verwisseld op deze Turbo set van Therminon, zou de fabrieksaanwijzingen gewoon volgen is meestal de beste oplossing.
De unit is van het type hydraulisch actief en op de wijze van aansluiten kan er dan van alles anders gaan als dat de fabrikant bedacht had als de aansluitingen verwisseld worden.
Dus het beste is het systeem aan te passen zoals het hoort.

Vr Gr
 
  • Like
Waarderingen: FW1990

FW1990

  • #5
Bedankt voor jullie reacties, het probleem is dat ik nergens de fabriek aanwijzingen van deze verdeler kan vinden. Ook zou ik het vreemd vinden als hij verkeerd is aangesloten, want ik hoorde van mijn CV monteur (die ook vraagtekens plaatste bij deze aansluiting) dat het bij 10 anders buren precies zo is aangesloten. Dat zou dus betekenen dat tijdens oplevering van deze huizen verkeerd is gegaan.
Hoe kan ik exact gaan weten of het daadwerkelijk niet goed is aangesloten? .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu