Aansluiting 5x4 mm kabel groepenkast keuken

Jeroen68

  • #1
8x16A in keuken geplaatst. 3 fasen. 3x25A van netbeheerder in meterkast. Van daar naar de onderverdeler in keuken. Die heeft hoofdschakelaar. Met daaronder 4x4 lege aansluitklemmen. Moet ik via de lege aansluitklemmen door naar hoofdschakelaar, of direct op de hoofdschakelaar? De aarde wilde ik hee lang laten en naar aardrail aan bovenkant vastmaken. Binnendoor

Enaan de goepenkast in meterkast? 3x25A gaat naar hoofdschakelaar aldaar. Ik moet voor die schakelaar blijven of juist erna?

Hartelijk dank
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Is de 5x4 langer dan 3m? brandvrij gelegt?

anders is de opbouw:

Hoofdzekereningen 25A, kwhmeter, hoofdschakelaar, beveiliging 3x16, hoofdschakelaar keuken eindgroepen 10A.

het werken met subverdelers is in woningen een dure aangelegenheid omdat je selectief moet afzekeren krijg je vaak of kleine eindgroepen of zware hoofdzekeringen.
 

Jeroen68

  • #3
Dank je! Ja begrijp nu waarom zo'n verdeler eigenlijk onhandig is. Je moet naar 3x35 om met 3x16 in keuken te eindigen.

Van waar de vragen over >3m en brandvrij? Hoef je dan niet te zekeren?
 

Andre69

  • #4
Tot 3 meter mits brandvrij aangelegd hoeft de kabel niet apart afgezekerd te worden. De hoofdzekering is dan de beveiliging.

Dit is dus de maximale afstand van de meter tot de groepenkast (of subgroepenkast in dit geval).

Je moet zelfs naar 50A in een dergelijk geval, wil je het goed selectief hebben. Tussen de opvolgende zekeringwaardes moeten minimaal 2 stappen of een factor 1,6 zitten.
 

Jeroen68

  • #5
Duidelijk. Dank.

Selectiviteit komt vaker terug op dit forum en is een begrijpelijk iets. Even een paar vragen daarover:

1. Voor juiste selectiviteit moet je "2 trapjes hoger". Is dat correct? Dus voor 8x16A groepen in een groepenkast de keuken met je 3x25A afzekeren in de hoofdmeterkast. Dit omdat er zekeringen zijn van 16,20 en 25A

2. Als je meerdere keukens (..) en garages hebt met eigen meterkasten met 16A groepen, dan heeft de hoofdmeterkast voor iedere volgende meterkast 3x25A zekeringen.

3. van 25A groepen in je hoofdmeterkast moet je ook twee stapjes omhoog. Na 25 komt 35? en dan 50? Ik zie dat de netbeheerder ook 40A kan doen voor het tarief van 35A. Is 40A dan ook "twee stapjes hoger"? 40A zijn smeltzekeringen? Onhandig?

4. MOET je twee stapjes omhoog? Of is dit een aanbeveling? Als je in de hele keten ergens 1 stapje doet, MAG dat? Die 3x25A naar de keuken lijkt me helder. Maar als ik bij 3x35 van de netbeheerder kan blijven wordt ik blij.

Dank!
 

Andre69

  • #6
1 Klopt, 16 is selectief op 25.

2 Elke onderverdeler is apart afgezekerd in de hoofdverdeler. Als dit in een huishouden al voorkomt zal per onderverdeler inderdaad met 25A afgezekerd worden.

3 40A smeltzekeringen, nog niet eerder van gehoord. Automaten ook niet.
Na 35A komt 50A zoals ik het geleerd heb.

4 Ja, dat moet. Als je dingen veranderd in je installatie moet het voldoen aan de NEN1010. Als er ongelukken of wat dan ook mee gebeurd, zal je verzekering zeggen: je installatie was niet volgens de geldende normen aangelegd. Dus we betalen niet.
Wat ook een optie is: Je blijft bij die 35A, en neemt 10A eindgroepen. Verdeler met 20A afzekeren dan.
Dan klopt het.

Andere oplossing: die 8 groepen afzonderlijk naar je groepenkast brengen en daar afzekeren.
 

Jeroen68

  • #7
Nogmaals dank!

10A natuurlijk ook niet gek in deze energiebesparingstijd. Is een wasmachine/vaatwasser/oven/fornuis (nu 3x16A) enigszins reeel op 10A?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
In smeltpatronen is de hoofdszekering 35,in automaat is het 40A D-kar.
 

Andre69

  • #9
Daar kan je bij aankoop van de keukenapparatuur dan op letten, Het opgenomen vermogen moet dan niet meer zijn als als 2300 W.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu