Indeling groepenkast - aansluiting wordt verzwaard van 1x35 naar 3x25

vbth

  • #1
Onze aansluiting wordt verzwaard van 1x35 naar 3x25. De netbeheerder is bereid de nieuwe meterkast gelijktijdig aan te sluiten op de hoofdschakelaar en de installatie te verzegelen. Onze kast is samengesteld en ik vroeg me af of er aan of opmerkingen zijn mbt het verdelen van de groepen?

Het is een klein appartement (42m2) en al het licht en WCD zitten nu op één groep. Het was dus mogelijk geweest met minder modules/twee licht groepen, echter is er dan geen enkele ruimte tot uitbereiding.

Groepen Schema.png Nieuwe Groepenkast.png
 

Kaajee

  • #2
Ten eerste wat zou je nog willen uitbreiden? Waar denk je aan? Je bent al ruim voorzien zo te zien.
Ten tweede je hebt nog steeds 8 "vrije" plekken (als je je wcd opgeeft of buiten je meterkast plaatst, 10).
En ten derde, opsplitsen/verdelen is leuk en kan praktisch zijn, maar moet ook mogelijk/haalbaar zijn, want je zult wel nieuwe bedrading moeten trekken vanaf de meterkast.

Ps je aanduiding voor je kookgroep in je overzicht klopt feitelijk niet, dat is geen 3F maar 2x16A, in de meterkast aanduiding staat het wel weer goed
 

vbth

  • #3
Hi Kajee, bedankt voor je antwoord.

Op dit moment kan ik geen uitbereiding bedenken. Zo zit de WCD zit er ook alleen in omdat de ruimte er was. De kookgroep aanduiding klopt inderdaad niet. Het is een gekopieerde text van een andere geprobeerde indeling.

Ik heb het alternatief waarbij ik twee licht/wcd groepen samen trek ook bijgevoegd. Licht groepen zitten hier alsnog achter hun eigen aardlek. Het is wat kleiner, iets goedkoper, maar er is geen ruimte meer voor enige uitbereiding.

Omdat ik nog een aantal groepen heb liggen scheelt het €70 wat mij niet de moeite waard lijkt.

Als iemand iets bedenkt dat ik over het hoofd zie of een andere tip hoor ik het graag.

Scherm­afbeelding 2023-11-02 om 09.13.50.png
 

Kaajee

  • #4
Deze laatste snap ik niet helemaal. Je hebt dan maar 3 normale groepen en dan 3 aparte aardleks. Dan zou ik nog eerder voor aardlekautomaten gaan (kan sowieso een goeie afweging zijn trouwens).
En nu heb je 2x een kookgroep (2x16a) ingetekend, waarom?

En wat is die "40A 16A aardlek" ?
 

vbth

  • #5
Er zijn drie groepen en één kookgroep, deze moeten achter een aardlek. Ik zie geen tweede kookgroep, een kookgroep is weinig anders dan een gekoppelde installatieautomaten. Misschien dat je hier in vergist? Eventueel bedoel je de 3F Aardlekautomaat; deze is voor de verwarming.

Het is niet mogelijk om met deze module kast de groepen en kookgroep voor aardlekautomaten en een 3PN te vervangen. Dank kom je twee modules te kort of een groep.

De grotere module kast met allen aardlek is €250 duurder en voegt niets toe in gemak of veiligheid.

Foto in bijlage. Totaal 9 groepen nodig, maar 8 mogelijk.

Scherm­afbeelding 2023-11-02 om 14.54.09.png
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het verschil tussen een normale kast van dit merk en een grote kast is geen 250,-
Ik zie dat het extra onder kastje rond de 70,- kost, daar komt nog wel iets aan klein spul bij, maar dat zijn de kosten niet.

Het wordt verder een beetje onoverzichtelijk.
In je laatste setup zie ik ineens 2 krachtgroepen.
Alles met aardlekautomaten doen kan, maar is een stuk duurder en in een appartement is het voordeel maar klein.

Wat is er mis mee met:
hoofdschakelaar 4 (getal is het aan modules ruimte)
krachtgroep 4
3 x aardlekschakellaar 3x2=6
Dan zit je op 14 en heb je nog 10 over, dus ruimte voor 10 groepen verdeelt over de 3 aardlekschakelaars.

Als dat niet genoeg is, naar een grotere kast, of als je extra ruimte wilt voor de zekerheid kan je ook naar een grotere kast.

Een eventueel stopcontact zou ik naast de groepenkast hangen.

ps. of is de warmtepomp 3fasen? Dan een grote kast pakken en inderdaad 2 kracht-alamats, of omdat je toch de ruimte hebt een 3fase aardlekschakelaar met 2 krachtgroepen erachter.
 

Kaajee

  • #7
O ja, ik vergiste me, zag een aardlek voor een 2x16A aan.

Maar terug naar de basis inderdaad, net als @Jackd eigenlijk al schrijft: wat heb je sowieso nodig, met alle echte basis benodigdheden als hoofdschakelaar, aardleks, krachtstroom, kookgroep, etc. kijk dan hoe ver je komt, dan lijk je ruimte over te hebben voor de toekomst.
 

vbth

  • #8
Hi Jackd,

Het klopt inderdaad dat het verschil tussen een extra kast €70 is, de €250 is als ik een kleinere kast neem met aardlekautomaten. Als ik aardlekautomaten neem, dan heb ik geen aardlek voor de kookgroep, dus moet er een krachtgroepautomaat komen (de inductie plaat ondersteunt beide).

De warmtevoorziening is inderdaad 3 fase. Twee aardlekautomaten is goedkoper en minder ruimte dan een aardlek en 2 krachtgroepen.

Het stopcontact was er voor de leuk en is niet relevant.

==

Jouw voorstel lijkt me een prima voorstel. De enige nadelen zijn één groep minder waardoor een licht/wcd groep samen moet (niet erg) én geen ruimte tot uitbereiding. Lekstroom in grootverbruikers zoals de wasmachine, vaatwasser of boiler betekend dat 30% van de installatie stopt met werken waar die in de grote kast veiliger op een eigen automaat zitten.

Beide kasten, minus de bestaande onderdelen, kosten evenveel namelijk:,

Klein: €422,15
Groot: €428,14
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu