Relais aansturen met AMWR-230

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
Sorry, dit is een langer verhaal:

Ik wil graag mijn keukenlamp met een afstandsbediening kunnen schakelen, maar ook de oude schakelaar blijven gebruiken. Na enig speurwerk kwam ik uit op het K.. aan K... uit systeem en de ontvanger AMWR-230 die je in de doos achter je normale lichtschakelaar kunt stoppen.

Probleem is dat de AMWR-230 de inschakelstromen van een TL-lamp met klassikale starter niet kan verwerken. (Hier kwam ik achter nadat ik al twee van die ontvangers had verbrand. Gelukkig werden ze door de G zonder probleem terug genomen.)

Ik dacht nu het probleem te kunnen oplossen door met de AMWR-230 een installatierelais aan te sturen dat ik nog in mijn knutseldoos had en mbv. dit relais de lamp te schakelen.

Dit werkt echter niet zoals verwacht. Als ik op aan druk op de afstandsbediening, trekt het relais aan en brandt de lamp. Alleen krijg ik die dan niet meer zomaar uit, want er staat na het uitschakelen nog steeds een spanning van 18 V op de relaisspoel, waardoor het relais niet terug springt en dus de lamp ook niet uit gaat.

Dat er een kleine spanning blijft liggen, is volgens de specificaties van de AMWR-230, want die heeft geen nulaansluiting en trekt zijn bedrijfsspanning door in serie te zijn geschakeld met de aangesloten verbruiker.

Het relais schakelt wel uit, als ik de spanning op de spoel meet met mijn multitester. Mijn idee is daarom om een weerstand parallel te schakelen met de relaisspoel. Maar ik heb geen idee hoe ik de weerstand moet dimensioneren en hoe ik hem vakkundig kan aansluiten en isoleren. De klemmen van de relaisspoel liggen nogal ver uit elkaar.
 

StefanD

  • #2
Makkelijkst is denk ik om een AMWT-230 en een ACM-1000 te gebruiken.
De AMWT-230 is een losse zender die bedient wordt met een bestaande schakelaar. Bij de lamp plaats je dan de ontvanger ACM-1000.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Dit had ik ook overwogen, maar ik begreep uit de de gebruiksaanwijzing van de AMWT-230 dat het gaat om een oplossing met twee of meer lichtpunten.

"Situatie na inbouw van de mini-zender:
De bestaande enkelvoudige wandschakelaar wordt gebruikt om meerdere lichtpunten te schakelen: 1 via de
bestaande schakeling en 1 of meerdere draadloos via de AWMT-230. Bij een druk op de knop gaat de bestaande
verlichting aan of uit. Tegelijkertijd stuurt de AWMT-230 een aan of uit signaal naar de KlikAanKlikUit ontvangers
die u gekoppeld heeft met de AWMT-230."

Maar ik heb maar een lichtpunt.

Ook gaat mijn voorkeur naar een oplossing waar ik gebruik kan maken van de spullen die ik al heb aangeschaft.
 

StefanD

  • #4
Je zou de lamp die je normaliter aansluit op de AMWT-230 kunnen vervangen door een geschikte weerstand.
Maar ik snap dat als je al spullen hebt, je die wilt gebruiken..

Begrijp ik goed dat de lamp niet uitgaat als je de AMWR-230 uitschakelt, maar dat hij dat wel doet als je daarna de spanning over het relais meet?

Als dat zo is, dan is het aansluiten van de multimeter blijkbaar voldoende om het relais te laten omspringen. Een multimeter heeft meestal een impedantie van enkele megaohms. Je zou kunnen proberen om een weerstand van 10megaohm over het relais te plaatsen. Wel een exemplaar gebruiken dat 230V kan hebben. Als je om de weerstand een stukje krimpkous schuift is hij meteen geïsoleerd.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Bedankt, Stefan,

Dit is inderdaad wat ik bedoelde. Ik gebruik geen multimeter, maar een tweepolige spanninstester. De inwendige weerstand moet lager zijn dan 10MOhm, want als met die tester fase tegen nul meet, springt de ALS eruit.
De weerstand zou dus kleiner moeten zijn dan 230 V / 0,03A=7667 Ohm.

Ik zal het proberen met een weerstand van rond de 5 kOhm. Bij de C hebben ze weerstanden die tot 25 W belastbaar zijn. Krimpkous ga ik meebestellen.
 

StefanD

  • #6
5kOhm is best weinig... Als ik het goed uitreken verstookt hij dan 10watt als de lamp aan staat.
Hoe heb je de spanning van 18V gemeten? Heb je een spanningstester die ook een voltage aangeeft?
Wat is de afval karakteristiek van het relais? Ik vind het namelijk typisch dat een 220V relais nog geopend blijft bij 18V.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Inderdaad heb ik een spanningstester met display, waarmee je ook spanning en weerstand kunt meten. Heel handig, trouwens.

Het relais is een Merlin Gering multi 9 CT. Ik kon wel een datasheet vinden op Internet, maar daar dat vermeldt niets over een afvalkarakteristiek. Ik denk dat de meeste relais niet zijn ontworpen om af te vallen als de spanning onder een drempelwaarde komt, maar als er helemaal geen spanning op staat.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Ik dacht het te kunnen oplossen door een ander relais te kopen met een afvalspanning boven de 18V. Alleen had ik beter met een Multimeter kunnen meten. Want zonder extra last is de spanning 200V. Dus geen wonder dat het relais niet afvalt.

Inmiddels ben ik niet meer zo enthousiast over de oplossing met de weerstand. Misschien toch maar de armatuur vervangen door iets met elektonische voorschakelapparaat. Het is alleen best een mooie armatuur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu