Relais

johndoeja

  • #1
Beste allemaal.
Heb een relais die achter een automaat zit .Ik kan niet vinden waat op het relais de fase en de 0 draad vanaf de automaat op aangesloten moet worden.
Boven in de relais zit R1, A1 en l
Onder R2, A2 en 2, Ik hoor het graag van jullie.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
A1 en A2 zijn de contacten van de spoel, hier moet je spanning op zetten om het relais te bekrachtigen.

1 en 2 is een maakcontact, deze worden dus verbonden als het relais wordt bekrachtigd.

R1 en R2 is een verbreekcontact, deze contacten zijn dus juist verbonden als het relais niet is bekrachtigd.

Wat wil je er precies mee gaan doen? Fase en nul op aansluiten, maar met welk doel? Dit relais heeft maar één maakcontact dus je kunt er in ieder geval niet 2-polig mee schakelen (fase en nul).

Je zou fase op A1 en nul op A2 kunnen aansluiten, aangenomen dat het relais een spoelspanning van 230VAC heeft. Het relais wordt dan bekrachtigd als je de groep inschakelt. Theoretisch gezien is dit een antwoord op de vraag die je stelt maar praktisch gezien is dit waarschijnlijk niet wat je probeer te bereiken...
 

johndoeja

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik wil mijn
Warmtepomp aan kunnen zetten als ik lange tijd van huis ben geweest..
Ik heb een app dat ik de warmtepomp temp op afstand hoger en lager kan zetten., maar dan moet hij op standby staan. Als ik een paar maanden uit huis ben, en de temp. is boven de 10 graden, wil ik de warmtepomp helemaal uit kunnen zetten, omdat hij een hoog sluipverbruik heeft van continu 62 W. Vindt ik toch zonde.
Deze info als achtergrond.
Heb dus een Shelly plus 1 gekocht,om te schakelen en kreeg als advies achter de Shelly een relais te plaatsen .en daar de warmtepomp op aan te sluiten.
Het moet er dan uit zien als onderstaande tekening. Maar geen spanning op R2 en 2., Denk dat het probleem het relais is, of misschien de aansluiting van de Shell

16951130531857881131301118665345.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
ik denk niet dat je wp het leuk gaat vinden als deze telkens spanningsloos word gemaakt, ook zal deze af en toe de pomp aansturen om vastzitten te voorkomen.
Ook is het zo dat als er warm water wordt geproduceerd met de wp er geen legionella programma gedraait kan worden als deze spanningsloos is.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Zoals je het relais nu aansluit wordt wanneer je het relais inschakelt dus de fase onderbroken (want R1-R2 is dus een verbreekcontact). De nul wordt dan wel verbonden maar met alleen een nul doet de warmtepomp niet veel. Met alleen een fase wanneer het relais niet bekrachtigd wordt trouwens ook niet.

Zoals ik al schreef: Dit relais heeft maar één maakcontact dus je kunt er in ieder geval niet 2-polig mee schakelen (fase en nul).

Je zou natuurlijk wel alleen contact 1-2 kunnen gebruiken om de fase te schakelen, de nul schakelen is voor deze toepassing niet nodig.

(Dit even los van de discussie of het wenselijk is de warmtepomp spanningsloos te maken.)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Denk ook aan het volgende.

Controleer eerst of het relais (ruim) voldoende sterk is om de warmtepomp in en uit te schakelen.
De Shelly schakelaar kan waarschijnlijk in de programmering omschakeld worden zodat aan = uit is
en uit = aan.
Bij Qubino schakelaars ging dat ook als ik me niet vergis, en Qubino is nu overgenomen door Shelly.
Daarmee verander je de werking en ook de werking van het relais.
Ik zou dat zelf niet doen en een andere hulpschakelaar nemen die gewoon schakelt als er spanning is.
 

johndoeja

  • #7
Het is niet de bedoeling om elke keer de warmtepomp uit te schakelen, maar als je regelmatig 4 maanden weg bent, bij goede temperaturen, wil ik hem uit kunnen zetten.En natuurlijk bij thuiskomt eerst het legionella programma draaien

Maar XanderH zou je voor me een schema kunnen maken met kleurtjes hoe het officieel aangesloten moet worden inclusief de shelly plus 1.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
na 4 maanden spanningsloos kan het zo zijn dat de wp opnieuw ingesteld moet worden, dit omdat het stukje elektronica wat de gegevens onthoud ook spanning nodig heeft en de back up batterij het waarschijnlijk geen 4 maand vol houd
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
johndoeja schreef:
Maar XanderH zou je voor me een schema kunnen maken met kleurtjes hoe het officieel aangesloten moet worden inclusief de shelly plus 1.
Bruin vanaf de automaat op 1, bruin naar de warmtepomp op 2.

De blauwe draad naar de warmtepomp niet laten onderbreken door het relais.
 

johndoeja

  • #10
Het is de bedoeling dat de chelly het relais schakeld. Heb geen idee waar die op aangesloten moet worden.
 

Kaajee

  • #11
Waarom neem je dan niet een Shelly Pro 1 WiFi Relais Schakelaar (past op DIN rail), dan ben je in 1x klaar.
 

johndoeja

  • #12
De warmtepomp intern is aangesloten op een automaat van 32A
De buitenunit zit op een automaat van 20A, is allemaal erg zwaar, maar de installateur zal daar een reden voor hebben gehad, denk ik maar.
.
Ik werd geadviseerd als ik dit op afstand aan en uit wil schakelen, 2 relais moest kopen van 20A en 32A deze verbinden achter de automaten. En dan schakelen met 2 shellys Type plus 1.

Heb hier in een eerder bericht al een tekening laten zien, hoe het zou moeten werken, maar geen spanning onder aan het relais. Weet niet wat ik moet veranderen
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Je zal toch wat veiligheden moeten inbouwen anders gaat de besparing de schade niet dekken.

In de warmtepomp zit een verwarming om de compressor om deze op temperatuur te houden als de compressor niet ingeschakeld is, waarschijnlijk is dat ook je sluipverbruik.
Bij in bedrijf stellen van een WP zet je 24 uur van te voren de spanning op de machine en blokkeer je de aansturing zodat de compressor kan opwarmen voordat deze gaat draaien.
Jij zal er dus voor moeten zorgen dat er geen compressorstart kan plaatsvinden binnen 24 uur nadat je de bedrijfsspanning weer hebt aangezet omdat anders je compressor in de soep kan lopen.
 

johndoeja

  • #14
Er zijn veel warmtepompen die in de zomer gewoon uitgezet worden, ken een aantal families die zetten hem al jaren uit als ze op vakantie gaan, zonder problemen.

Maar wellicht heb je gelijk, maar ben wel nieuwsgierig of er veel leden zijn op forum met deze negatieve ervaring.


Met de hi kumo app, kan ik de temperatuur instellen, of alles op standbay zetten. Dus ik zet hem bij lange afwezigheid eerst op standbay.
Vervolgens Als de chelley werkt, de warmtepomp spanning vrij maken.

Als ik dan bijvoorbeeld maandag weer thuis kom, schakel ik de warmtepomp weer äan op vrijdag met de shelly. De warmtepomp onthoud de laatste instellig, dus standbay, en er is genoeg tijd om de compressor op te warmen.
Dan kan ik zaterdag de kachel en de boiler op temperatuur zetten met de hi kumo
Kom ik dan maandag thuis, is alles lekker op temperatuur

Maar bedankt voor de waarschuwing, denk dat ik wel goed bezig ben. Is het niet net zo met 2 nieuwe auto s .De een loopt soepel 100.000 km
en de ander staat om de 10.000 km in de garage .

Maar heb nog geen antwoord op mijn vraag, Hoe sluit je een chelly plus 1 aan, tussen een automaat en relais. Dus de shelly moet het relais kunnen schakelen .
 

Kaajee

  • #15
Het relais is dan toch gewoon "de lamp" in het Shelly schema? Dus gewoon de uitgang van de Shelly (rondje met kruisje erin) verbinden met het relais, net als dat je elk ander 2 polig apparaat aan zou sluiten.

Ik zou overigens nog steeds de DIN rail variant van Shelly nemen, staat veel netter en anders wordt het best een beetje een janboel in je meterkast.
 

johndoeja

  • #16
Automaat 220V gaat naar relais R1 en 1, daar is 220 V

Op de A1 en A2 zit de shelly

De R2 en 2 gaat. naar de pomp
Maar daar krijg ik geen spanning op.
.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
XanderH schreef:
Zoals je het relais nu aansluit wordt wanneer je het relais inschakelt dus de fase onderbroken (want R1-R2 is dus een verbreekcontact). De nul wordt dan wel verbonden maar met alleen een nul doet de warmtepomp niet veel. Met alleen een fase wanneer het relais niet bekrachtigd wordt trouwens ook niet.

Zoals ik al schreef: Dit relais heeft maar één maakcontact dus je kunt er in ieder geval niet 2-polig mee schakelen (fase en nul).

Je zou natuurlijk wel alleen contact 1-2 kunnen gebruiken om de fase te schakelen, de nul schakelen is voor deze toepassing niet nodig.
En kijk idd even naar het aansluitschema van Shelly. Als ik het goede voor me heb moet je nog een fase aansluiten op "1".

IMG-20230920-WA0000_copy_415x436.jpg
 

HBH

  • #18
@johndoeja
In je schema heb je de spoel van het relais (A1 en A2) aangesloten op klemmen 0 en N van de Shelly. Dat is niet goed. De relais spoel moet worden aangesloten op de uitgang van de Shelly en dat zijn de klemmen 0 en I.

Wat het relais betreft, wees er zeker van dat de contacten daarvan de sterk inductieve belasting van een motor aan kunnen. Moet in de relais specificatie staan. (vergelijken met de gegevens op het motor kenplaatje)

Verder moet er een RC spanningsonderdrukker over de relais spoel staan, om de uitgang van je Shelly heel te houden. Het kan zijn dat die RC reeds in het relais is ingebouwd of als optie apart moet worden aangeschaft.

P.S. Zie achteraf dat XanderH inmiddels ook al heeft gereageerd.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
HBH schreef:
In je schema heb je de spoel van het relais (A1 en A2) aangesloten op klemmen 0 en N van de Shelly. Dat is niet goed.
Als ik het juiste schema heb gevonden, klopt dat wel.

Alleen moet 1 dan nog met L worden verbonden.
 

Lampje45

  • #20
Ik denk dat je met dit ontwerp, je doel voorbijschiet.
Je zult het probleem "de grote sluipverbruiker" moeten aanpakken.
Als dat de verwarming van het carter van de compressor is, dan zal die geschakeld moeten worden en pas na de voorgeschreven opwarmtijd mag de compressor via een tijdrelais pas vrijgegeven worden.
De electronica zal niet afgeschakeld mogen worden, omdat daarmee ook de geheugenfuncties van hoe hij op zal starten en de instellingen van de installatie zullen verdwijnen.
Gezien jouw problemen met deze simpele schakeling, lijkt het mij verstandig om een schema te laten tekenen door iemand, die daar wel verstand van heeft.
Dus eerst de verwarming middels een op afstand te sturen relais met maak contact die op zijn beurt een relais aanstuurt , die de compressor vrijgeeft. (al dan niet gestuurd door een temperatuursensor of tijdrelais.)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu