Warmtepompboiler aansturen via relais

Derjoep

  • #1
Hallo, ik wil mijn warmtepompboiler via een relais (bv. Eltaco AR12DX-230V) aansturen om bij bv. 1000W productie zonnestroom te schakelen naar een hogere watertemperatuur. Mijn boiler heeft daarvoor een ingebouwde optie. Hoe kan ik dit werkend krijgen? Ik kan het relais instellen op deze waarde maar moet de onvormer van de zonnepanelen natuurlijk ook zijn stroom kunnen laten afgeven aan het net. Alvast bedankt voor slimme antwoorden
 

Derjoep

  • #2
Screenshot_20220217-155525_Adobe Acrobat.jpg

Dit is het relais, de boiler moet bij productie >1000W 230v op een aansluiting krijgen, zodra dit gebeurt verwarmt hij dan naar 62°C ipv naar 55°C. Hoe voorkom ik dat het relais schakelt omdat het >1000W "ziet" omdat de omvormer ook op het net is aangesloten?
 

Derjoep

  • #3
nog een wat specifiekere toevoeging: 1. de omvormer van de zonnepanelen moet continue de opgewekte elektriciteit kunnen afgeven aan het net, 2. het relais moet bij productie van meer dan bv. 1000W een 230V aansluiting van de boiler inschakelen en bij lagere productie weer uitschakelen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik zie het probleem niet zo? Je kunt dit relais gewoon aansluiten tussen de groepenkast en omvormer. Ik zou het voor de zekerheid "andersom" aansluiten want geen idee hoe het teruglevering meet, dus de fasedraad vanuit de groepenkast op M2 en de fasedraad naar de omvormer op M1. Verder nog fase en nul aftakken naar L en N.

Contact 1 en 3 is een potentiaalvrij maakcontact waarmee je de ingang op de boiler kunt schakelen.

Welke problemen voorzie je zelf nog of welke concrete vragen heb je?
 

Datron

  • #5
Wat voor merk en type omvormer heeft u? De omvormer die ik heb kan dit zelf regelen d.m.v. een ingebouwd relais die je voor verschillende toepassingen kan configureren.
Wellicht kan die van u dat ook?

Screenshot.jpg
 

Derjoep

  • #6
Hallo,
@ XanderH, bedankt voor jouw reactie. Ik vraag me af of het relais continue de opgewekte stroom doorlaat naar de fase van de groepenkast? Ook wanneer de ingestelde grenswaarde nog niet is bereikt? Dan zou ik idd gebruik willen maken van de potentiaalvrije optie, de boiler heeft daar aansuitingen voor.
@ Datron, mijn omvormer is een solaredge se3500, vlgs mij heeft deze niet een inbouwd relais.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Heb je er ook aan gedacht wat er moet gebeuren als de opbrengst 1000w is maar je eigen verbruik ook 1000w, je gaat dan energie inkopen.
 

Derjoep

  • #8
Ja daarover heb ik wél nagedacht en het mooiste zou zijn wanneer ik aĺleen de overproductie zou kunnen gebruiken. Is dat evt. aan te sturen via de slimme meter? Het is een wat complexe situatie omdat er straks 2 aparte pv systemen op deze groepenkast zijn aangesloten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Je kan dmv een dongle een Arduino/Raspberry koppelen aan de P1 poort en zo elke 10 seconden de waarden uitlezen. Dan heb je daar direct info over overproductie.
Met nog een aantal extra meters kan je eigen verbruik, productie loszitten van de warmtepomp en daar een stukje software voor schrijven welke dan dingen kan schakelen.
Al met al softwarematig niet erg ingewikkeld.
Check ook even of er een beveiliging tegen pendelen in de regeling van de pomp zit, anders zal je die ook in je software moeten meenemen.
 

Derjoep

  • #10
Headhunter bedankt, ik zal me eens gaan verdiepen in het arduino en/of raspberry verhaal. De warmtepompboiler heeft idd een interne beveiliging tegen pendelen. Hij draait 30 min na wanneer het stuursignaal wegvalt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu