Aansturing 1 buisventilator vanuit twee groepen (Shelly relais icm LED dimmer?)

Bham

  • #1
In een technische ruimte op zolder komen ventilatiekanalen uit van de badkamer en het toilet op de begane grond. Deze wil ik combineren op 1 buisventilator met naloop tijd welke wordt ingeschakeld wanneer op de badkamer of het toilet het licht aangaat.

De badkamer en het toilet zitten niet op de zelfde groep, dus ik kan geen directe verbinding maken. Op het toilet heb ik een 230v PIR bewegingssensor en op de badkamer een reguliere 230v LED dimmer.

Ik kan de schakeldraad van de ventilator aansluiten op een slimme stekker om deze aan te sturen met een shelly relais achter de de reguliere 230v PIR bewegingsmelder op het toilet. Deze twee kan ik makkelijk laten communiceren via een RaspberryPi met HomeAssistant/NodeRed. Maar voor de badkamer kom ik niet tot een oplossing. Een slim relais zoals een Shelly kan niet achter een dimmer worden geplaatst. Ik weet dat er twee-polige schakelaars zijn om bijvoorbeeld lampen en ventilatie tegelijk maar gescheiden aan te sturen vanuit één schakelaar, maar dit bestaat (voor zover mijn Google skills gaan) niet in een (LED) dimmer.

Heeft iemand misschien een idee hoe ik dit op zou kunnen lossen?

Ik zou natuurlijk over kunnen stappen op Zigbee of Hue in de badkamer ipv een 'domme' dimmer en LED spots, maar met 8 spots en wat daar verder bij komt kijken is dat best een prijzig grapje. De Shelly en slimme stekker heb ik al liggen namelijk.

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Kun je niet iets doen met een Shelly-dimmer? Anders zou je ook nog een powermetermodule vóór de dimmer kunnen zetten en die door NodeRed om de paar seconden kunnen laten uitvragen.
 

PimKlus

  • #3
Een ventilator in de badkamer schakel je normaal op luchtvochtigheid. Dus koop een zigbee temperatuur/vochtsensor en schakel op basis van deze waarde in HA de ventilator met je slimme stekker.

Als je de ventilator toch op beweging wilt schakelen, kun je een zigbee pir sensor kopen en zigbee dimmer. Lampen hoef je niet te vervangen.
 
Laatst bewerkt:

Bham

  • #4
Thanks, goed idee! Ik ga hem op de badkamer inderdaad op LV schakelen, dan gaat hij ook niet aan wanneer het niet perse nodig is.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
En als het dan buiten ook vochtig is, blijft die gewoon 24 uur door draaien omdat het vocht van buiten aangezogen wordt?

Vr Gr
 

PimKlus

  • #6
@Cvolieboy In NodeRed en HA kun je instellen / programmeren wat je wil. Instellen dat die x tijd aangaat op sterke stijging luchtvochtigheid. Je kunt ook rekening houden met buiten luchtvochtigheid (sensor buitenlandse) maar badkamer trekt vaak ook lucht van binnen die niet zo vochtig is. Je kunt ook bepaalde tijden wel / niet laten aangaan.. Losse zigbee bewegingssensor erop aansluiten is ook altijd nog een optie. Mogelijkheden zijn onbeperkt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu