Perilex standaard in nieuwbouw?

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hallo,

Ik heb op het forum gezocht naar vragen m.b.t. perilex schakelaars, maar krijg daarmee geen antwoord op mijn vraag. Vandaar dat ik het waag nog een "perilex-vraag" toe te voegen aan dit forum.

Wij hebben een nieuwbouw huis gekocht. Op de tekening staat een perilex schakelaar getekend. In de beschrijving staat vermeld dat voorziening voor electrisch koken aanwezig is.

Nu hebben wij een inductie kookplaat besteld (siemens EH787501) met een aansluitwaarde van 7,7 kW.
Volgens de aannemer zijn we nu genoodzaakt de kookgroep te verzwaren. Dat komt er op neer dat een extra groep moet komen. Omdat er al extra groepen nodig zijn, betekend dit dat ook een extra aardlekschakelaar nodig is.
Al met al een extra, onverwachte, grote kostenpost erbij.

Omdat we het niet helemaal "vertrouwen" zijn we op zoek naar informatie over dit thema. Wij hebben er geen verstand van, dus moeten we varen op de kennis van anderen.

Wie kan ons uitleggen of die verzwaring (of extra groep) nodig is? Ook willen we weten of de verzwaring niet nodig is als we kiezen voor een inductieplaat met een lagere aansluitwaarde?

Inmiddels worden we lekker onder druk gezet ivm de meerwerk keuzes. Ik hoop dus op deze manier antwoord te krijgen!

Groeten,
Katja
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Je zal voor deze inductiekookplaat een 3fase aansluiting moeten hebben. Voor een kookgroep is het max vermogen 7,36 kW. Dus je zou er op moeten letten dat de kookplaat in ieder geval op een kookgroep kan worden aangesloten. In jouw geval moet er een 3fase aardlek en automaat bij, of een aardlekautomaat (combi). Verder zal dan als er al 2 aardlekschakelaars gebruikt worden, een hoofdschakelaar geplaatst moeten worden (voor zover nog niet aanwezig).
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Toon, bedankt voor je reactie, hier heb ik wat aan!
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
380V (Of 400V zoals het tegenwoordig is) is NIET nodig. In 99% van de gevallen volstaat een 2x230V perilex aansluiting, welke er volgens jullie specificaties al zit. Reken even mee zo’n groep is 16 A (ampère) dus 16X230=3680 W en dat 2x dus 7360 W of te wel 7,3 KW iets te laag zou je denken maar zelfs als je hem op vol vermogen zou gebruiken (Iets wat in de praktijk zelden voorkomt) dan nog gebeurd er hoogstwaarschijnlijk niets. Mij advies vraag na of de perilex wandcontactdoos zit aangesloten op een 2x230V groep en indien dit het geval is niets aan doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu