Electra schuur

Lasslak

  • #1
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier op dit forum en val maar gelijk met de deur in huis;

Ik heb absoluut geen 2 linker handen, maar better safe than sorry....

Omdat het wel praktisch is om in de schuur een stekkerdoos te hebben, heb ik gisteren een dubbele geaarde stekkerdoos bevestigd in de schuur van mijn vriendin. Toen ik het plaatje van de centraaldoos in de schuur verwijderde, kwam ik erachter dat de boel niet geaard is. alleen de bruine en blauwe draad steken uit de kabel die uit de grond komt (YMvK-as). Om het nog wat te laten lijken heeft men tijdens de aanleg het standaard peertje dat in elke schuur hangt wel voorzien van een aardedraad, die dus in de centraaldoos doodloopt.

Heb ik het hier gewoon totaal bij het verkeerde eind (dus heb ik te lang aan één stuk door de tuin omgespit), oftewel: Is het niet verplicht om een aansluiting in de schuur te aarden? Of kan ik morgen de woningstichting bellen en hun ongenadig op hun flikker geven en zorgen dat ze de boel wél goed komen aanleggen!! Voor de volledigheid: De aansluiting in de schuur zit in de groep van o.a de keuken en loopt onder de grond naar de schuur.

Alvast hartelijk dank voor de moeite!

Vr. Gr. Martijn

P.S. Na enige tijd zoeken op dit forum en internet heb ik niet het antwoord op mijn vraag, dus vandaar dit nieuwe topic.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waar gaat die aardedraad bij de lamp heen?
 

Lasslak

  • #3
De aardedraad van de lamp loopt van het peertje door 20cm elektrabuis naar de betreffende centraaldoos...dat is het.. Gewoon een loze draad dus.
 

Lasslak

  • #4
Even een aanvulling:

Het peertje wordt geschakeld met een schakelaar dmv de zwarte schakeldraad. Dus ook hier alleen blauw/bruin + zwart
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
In de kabel zit een litze onder het panser.
Deze litze is een ongeïsoleerde aarddraad die normaal gesproken in de lasdoos op de Groen/gele worden gekoppeld.

In originele aanleg kan het aarden niet nodig zijn geweest,Als er bv alleen een lichtpunt aangebracht werd.
Vroeger hoefde je lichtpunten nl. niet altijd te voorzien van aarde.
Jij gaat nu een wcd bijplaatsen en deze moet wel geaard zijn, dat is een aanpassing die je zelf doet en dus ook vaak eigen kosten.
 

Fiesiekus

  • #6
Voordat je "aan de slag gaat", onder de as-mantel van die kabel zit een strook litze. Dat is de aarde. Die moet uiteraard aan beide kanten (begin en eind) aan de aarde worden aangesloten. Dan is het alsnog oké.
 

Lasslak

  • #7
Dus ik moet de aardedraad op de Litzedraad aansluiten? Dan ga ik dat morgen meteen doen! Bedankt voor het advies beiden! :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu