Electra in schuur - tuinkantoor

Jongdeem

  • #1
Zoals jullie in mijn andere topic kunnen lezen, ben ik bezig mijn vochtige schuurtje om te toveren tot kantoortje. Zie https://www.klusidee.nl/Forum/topic...chtige-schuur-tot-kantoor.146400/#post-898939

Nu ben ik een beetje aan stoeien met de elektra. In principe verwacht ik niet veel elektra te gaan verbruiken, met uitzondering van de infraroodverwarming van ongeveer 1000 Watt, die ik in de herfst en winter ga gebruiken. Veder een laptop, paar lampjes, een beeldscherm en misschien mechanische ventilatie.

Ik heb op dit moment één buitenlamp aan de achtergevel van mijn woning. Dit elektrapunt heeft de standaard 3 installatiedraden en zou ik graag willen gebruiken voor de elektra in mijn schuur. Helaas is dit ook de "standaard groep" in mijn woning. Waar ook alle overige apparaten op zitten, met uitzondering van droger, vaatwasser, over, et cetera.

Nu vraag ik mij af het elektrapunt van een standaard buitenlamp (zie foto) kan gebruiken voor mijn schuur??

Dit voorkomt dat ik moet gaan slopen in mijn achtergevel én het stucwerk aan de binnenkant om een doorvoer te maken voor een nieuwe kabel. Eigenlijk heb ik natuurlijk liever een nieuwe aansluiting en nieuwe groep, speciaal voor mijn schuur. Ik heb alleen echt geen zin om aan de achtergevel en stucwerk te komen. Helaas lukt het ook niet om het elektrapunt van de buitenlamp op een nieuwe / aparte groep te krijgen, ik heb namelijk geen idee hoe deze draden lopen (ergens achter de wand en boven het plafond).

Uiteraard laat ik de elektra uiteindelijk aanleggen door een elektricien. Maar voordat ik die aan het werk zet en de teller begint te lopen, moet ik wel weten hoe ik het wil hebben en wat er kan.

Thanks!

20220706_152948.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
heb je geen kruipruimte of een pad naast je huis waar je een leiding kunt leggen rechtstreeks vanuit de meterkast?
 

Jongdeem

  • #3
Nee helaas. Een benedenwoning in Amsterdam met meterkast midden in de woning.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Juist bij een benedenwoning zou je een kruipruimte verwachten.
 

Jongdeem

  • #5
Ja, je hebt gelijk. We hebben inderdaad een kruipruimte. We hebben daarna echter een stuk aangebouwd over de hele breedte. Deze aanbouw heeft geen kruipruimte helaas. En ook niet zo slim geweest om toen al elektra door te trekken of mogelijkheden te creëren.

Nu dus alleen een simpel buitenlampje..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Je zou onder de uitbouw met een boring kunnen proberen om naar buiten te komen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Zit je in een rij of hoekhuis? Kun je buitenom via de zijgevel onder de stoep oid door?
 

Jongdeem

  • #8
Tussenwoning. En nee, ik kan helaas niet door de kruimruimte. Die ligt vol puin en leidingen. En het is 11 meter kruipen naar de uitbouw. En dan is het maar nog de vraag of ik vanaf een gat kan boren van ruim 4 meter en goed uit kom. Echt teveel gedoe.

Maar ik ben nog steeds benieuwd.. kan ik niet gewoon het elektra punt van mijn buitenlamp gebruiken?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Heb je überhaupt continue spanning op het buitenlichtpunt? Of is dit geschakeld? In het laatste geval is de schakeldraad over het algemeen ook maar 1,5mm², daar mag je geen contactdozen mee aansluiten.

Verder kun je het uiteraard bij de bestaande groep aansluiten, een 1kW toestel hoeft geen eigen groep. Maar of je met het totaal dan uitkomt, dat ligt er natuurlijk maar aan en zul je zelf moeten bepalen. 1 groep voor "alle overige apparaten" met uitzondering van de grootverbruikers is sowieso al niet hoe het hoort.
 

Jongdeem

  • #10
Hoi Xander, er zit inderdaad een schakelaar op de buitenlamp. Weet niet zeker of deze draad 1,5mm is, hoe kan ik dat zien?

Het leek mij juist wel handig, dat ik met één schakelknop de electra in het hele schuurtje kon uitschakelen, maar dat gaat dus zo waarschijnlijk niet werken..
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Dat kun je zien door de lamp er een af te halen. Veel kans zit er een zwarte draad die dunner is dan de blauwe draad. Daar heb je dan niks aan voor een wcd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu