Electra schuur en fietsenhok

Sjefnetten1

  • #1
Hoy.ik heb 1 vast punt waar s troom op staat,aan de buitengevel.nu heb ik een overkapping geplaatst,en een schuur en een fietsenhok.hoe krijg ik van 1 punt stroom naar 3 punten.en dan ook nog alle drie vanelkaar te bedienen.gr sjef
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Hoe ziet het "vast punt" er precies uit en hoe bedoel je "alle drie vanelkaar te bedienen"?
 

Sjefnetten1

  • #3
Er komen 3 draden uit de bijkeuken,nar buiten die zijn met tape afgeplakt.dus van dat punt naar 3 punten werken.1 lampn in de overkapping ,1 in de schuur en 1 in het fietsenhok.en moet ik dan in iedere ruimte een schakelaar maken.ik heb een spatwaterdichte verzameldoos gekocht met meerdere uitgangen en daar zitten van die platte dingen in,ik denk voor de dradenin te steken,maar hoe werkt dat.ik heb 3 aderige buitenkabel gekocht
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als die drie draden echt los uit de muur komen en niet onderdeel zijn van een kabel of in een doos zitten, dan zou ik in het midden van de achterkant van je spatwaterdichte verdeeldoos een gaatje boren en de draden daar doorheensteken. Verdeeldoos vastzetten en vervolgens het gat achterin afdichten met siliconenkit.
De andere openingen van de doos kun je gebruiken voor je buitenkabel. Plaats anders een foto van de "platte dingen". Dan kunnen we ons daar meer bij voorstellen.
Met schakelaars is van alles mogelijk. Je zou eerst zelf moeten bepalen welke lichtpunten je wilt kunnen schakelen en waar de schakelaars moeten komen te hangen. Dan kunnen we je ook hierover adviseren.
Welke kleuren hebben trouwens de drie draden?
 

Sjefnetten1

  • #5
De 3 draden behoren bij een kabel.
en met die platte dingen bedoel ik eigenlijk de vervangers van kroonsteentjes.[denk ik tenminste].ik heb daar nooit meegewerkt,dus graag ook uitleg hoe ik daar mee moet werken.gr sjef
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als je een kabel hebt, dan kun je dat door een van de openingen aan de zijkant van je doos steken i.p.v. boren en met silicone werken.

Je bedoelt waarschijnlijk zo'n soort klem:



Daar is niets moeilijk aan. Draad op ca. 12 mm lengte afstrippen en in een van de gaten steken. Om een draad er weer uit te krijgen, moet je eraan trekken en tegelijk de klem heen en weer draaien. Dat wil soms nog wat lastig gaan.
 

Sjefnetten1

  • #7
Hoy
ja zo,n klem bedoel ik
dus daar moet ik die 3 draden in steken!!
en hoe steek ik de nieuwe kabel die ik gekocht heb er dan in.en vandaar moet ik dan 3 kanten heen.dus naar 3 lichtpunten.1 in de tuinschuur ,1 onder de serre ,en een in het fietsen hok.ik heb buitenkabel gekocht 3 aderig.gr en alvast bedankt.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Je moet een aparte klem nemen voor iedere kleur draad.

Je doos plaats je waar nu de kabel uit de muur komt. Buitenkabel in drie passend lange stukken knippen en vanuit de doos leggen naar schuur,, serre en fietsenhok.

Heb je weleens eerder met elektra gewerkt? Het is geen grapje als het misgaat.
 

Sjefnetten1

  • #9
Hoy,eigenlijk niet nee.ja een stopcontact platsen of ergens een stekker aanzetten lukt me wel.
maar als ik het nu goed begrijp ,komt er in zo,n verdeeldoos dus 3 van die klemmen te zitten.voor iedere kleur 1,en daar sluit ik dan de nieuwe kabel op aan.als ik het klaar heb ,dan zie ik dus 1 verdeel doos,en daar zitten 4 kabels op aan gesloten.1 bestaande en 3 lopen er dus naar de serre,schuur en fietshok !!!!gr sjef en bedankt voor de moeite
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Juist. Succes.
 

Sjefnetten1

  • #11
Bedankt he,gr sjef
 

Sjefnetten1

  • #12
Nog 1 vraagje.dus ik moet i kleur draad in zo,n klem steken,en daar kan ik dan van de nieuwe kabel,ook de zelfde kleur in steken.en zo 3 keer herhalen.
sorry dat ik zo lastig ben hoor.gr sjef
 

Sjefnetten1

  • #13
Dus in iedere klem krijg ik 4 draden dan.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Klopt Sjef

Vanaf de voeding, (dat is de kabel die er nu zit) sluit je de andere 3 kabels op aan, doormiddel van die steekklemmen.

Dus in elke steekklem zitten dan 4 draden.
sorry dat ik zo lastig ben hoor.gr sjef
Beter goed uit vragen, als alles verkeerd aansluiten.
En domme vragen bestaan niet, alleen maar domme antwoorden. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu