Electra voor inductiekookplaat en oven

Klusgek06

  • #1
In een nieuw te plaatsen keuken wil ik een inductiekookplaat plaatsen en een oven. Voor de kookplaat heb ik een aparte groep getrokken, deze moet aan beide zijden nog afgemonteerd worden. Het idee was om een zogenaamde kookgroep 2 fase te maken. Echter heb ik er geen rekening mee gehouden dat de oven ook 3600 watt trekt en dus een eigen groep nodig heeft. Ik zou een combinatie kunnen aanschaffen van inductiekookplaat en oven, dat heeft niet mijn voorkeur. Liefst wil ik twee afzonderlijke apparaten. Vraag is daarom of ik de 5 aderige kabel ook kan gebruiken als 2 fase kookplaat en 1 fase oven. In principe zou je er namelijk 3 fasen mee kunnen maken. Zijn hier mogelijkheden voor?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Er is hier ooit een lange discussie geweest over dit onderwerp. Uitkomst was dat het niet mag, maar wel werkt. Voorwaarde is sowieso dat je een driefasen-huisaansluiting hebt.
Nog een leiding trekken, is geen optie?
 

HenkL14

  • #3
Het is tegenwoordig mogelijk om een keukenverdeler te plaatsen. Daarbij krijg je in je keukenkastje een klein groepenkastje met de nodige groepen.

Vergelijkbaar met de pv-verdelers die bij de wasmachinegroepen op zolders gebruikt worden.
 

Klusgek06

  • #4
Extra groep is erg lastig te doen. Er zit wel een groep naast in de keuken, maar daar komt de koelkast en afzuigkap al op en wat verlichting. Dus de oven van 3600 watt erbij zorgt voor problemen denk ik.

Die keukenverdeler is denk ik de handigste oplossing dan!
 

PimKlus

  • #5
HenkL14 schreef:
Het is tegenwoordig mogelijk om een keukenverdeler te plaatsen. Daarbij krijg je in je keukenkastje een klein groepenkastje met de nodige groepen.
Kun je uitleggen hoe dat dan werkt met selectiviteit? Want volgens mij mag dit niet.
 

Klusgek06

  • #6
Heb even zitten spelen met een configurator. Krijg je dan zoiets? 1x fornuisgroep, 1x gewone groep met gelijk een WCD voor de oven, een aardlek en een hoofdschakelaar? De aardlek loopt dan niet natuurlijk niet direct de grond in, maar gaat via de aardedraad naar de meterkast. Weet niet of dat nog een probleem is?
1701083724996.png
 

HenkL14

  • #7
De aardlekschakelaar is maar voor 1 fase, bedoel je die dan alleen voor de oven? Want als je daar ook de kookplaat op gaat aansluiten klopt het niet meer

De aardedraad gaat inderdaad met de kabel mee naar de meterkast en staat daar via je groepenkast uiteindelijk in verbinding met aarde.

Ik zal trouwens eens kijken of ik in de Nen hier nog wat over kan vinden.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Gezien je het toch niet selectief kunt krijgen, zie ik geen toegevoegde waarde in het plaatsen van een extra groepenkast in je keuken. Je kunt dan net zo goed een 3-fasenalamaat in je hoofdgroepenkast plaatsen en in je keuken alleen maar een lasdoos voor de aftakking.
Zou je een foto van je (hoofd-)groepenkast kunnen plaatsen?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Klusgek06

  • #9
Ik heb een kookgroep over in de meterkast en meerdere 3 fasen groepen:
1701096166117.jpeg
1701096184440.jpeg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Plaats je in je groepenkast een 3-fasen aardlekautomaat B16. Van daar een 5 aderige leiding leggen naar de keuken. In de keuken een lasdoos waarvan je de 230V wcd en de Perilexdoos aftakt.

1701097345857.png

Een 230V-wandcontactdoos achter een krachtgroep is volgens mij niet zoals het hoort. Maar het lijkt me ongevaarlijk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Op deze manier mag het wel was toen de conclusie.
Nadeel, het kost veel ruimte.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Klusgek06

  • #12
Uiteindelijk toch een extra kabel kunnen trekken. Diagonaal naar de kruipruimte in naastgelegen ruimte, vandaar naar de meterkast.Voelt wat raar om vervolgens je net gestucte muur te "slopen" met een sleuf en een gat voor inbouwdoos, maar daar komt straks toch een keukenblok voor. Dan zit het straks helemaal zoals het hoort. Desondanks iedereen bedankt voor de adviezen!
 
  • Like
Waarderingen: Walker, Jackd en Tom345

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu