Advies gevraagd buitenelectra aansluiten

cerielo

  • #1
Ik heb een grondkabel aangelegd in mijn tuin en begreep dat ik die het beste kan aansluiten via een gietmof. Ik heb meerdere apparaten (verlichting) met een stekker dat hierop aangesloten moet worden. Kan ik het beste de stekker eraf knippen en deze dan in de mof verbinden met de grondkabel? Kan ik dan het beste lasklemmen of kroonstenen gebruiken?

Tevens wil ik een grondkabel aansluiten op een (buiten)stopcontact. Aangezien de aardelitze lastig is om aan te sluiten aangezien het gevlochten is, kreeg ik het advies om dit door te verbinden via een lasdoos met een buitenkabel dmv kroonsteentje voor aardlitze en lasklemmen voor fase en nuldraad. Alleen de meeste buitenkabels hebben ook gevlochten draden.

Bij bouwmarkten krijg ik wisselend advies en ik vroeg me af hoe anderen dit aanpakken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je kunt nooit een soepele kabel, zelfs als die bedoeld is voor buitengebruik, aansluiten in een gietmof.

Je kunt beter de kabel omhoog laten komen naar een paar buitenstopcontacten op een paal oid, waar je dan de betreffende kabels (met stekker) in steekt. Veel veiliger en veel beter te traceren indien je ooit mocht hebben dat er een aardlekschakelaar uitgaat vanwege vocht in een apparaat of in een ondergrondse verbinding.

cerielo schreef:
Kan ik dan het beste lasklemmen of kroonstenen gebruiken?
Indien je niet weet dat kroonsteentjes nooit, maar dan ook werkelijk nooit gebruikt mogen worden voor dergelijke doorverbindingen, dan moet je al helemaal niet beginnen aan gietmoffen!
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Nth

  • #3
cerielo schreef:
aardelitze lastig is om aan te sluiten
Gebruik klemmen voor gevlochten kabels.
Scherm­afbeelding 2024-02-05 om 13.27.08.png
 

cerielo

  • #4
Niet beginnen aan een gietmof? Dit is juist wat de Hornbach tegen me zei hoe ik het moet doen…

Mijn eerste idee was om een buitenstopcontact te kopen met meerdere ingangen, maar die hebben een stekker bij de Hornbach. Toen ik vroeg hoe ik die aan moest sluiten aan me grondkabel zeiden ze dat ik dit dmv een gietmof moet doen. Maar hier lees ik dus dat dit niet de bedoeling is? Erg verwarrend…

Ik heb een grondkabel die van me schuur naar een punt in de tuin loopt en 3 stekkers van tuinverlichting die stroom nodig hebben. Hoe kan ik dat het beste doen?

Het liefst doe ik dat wel via een doos ondergronds zodat je het niet ziet.
 

cerielo

  • #5
Deze oplossing kwam ik ook online tegen:


Tuinspot bovengronds verbinden:
In dit geval plaats je een waterdichte kabeldoos boven de grond, deze bevestig je aan de schutting, muur of een paaltje. Hier laat je de grondkabel op binnenkomen en ook het snoer van je spot. Heeft jouw tuinspot een stekker, dan knip je deze eraf. Daarna verbind je de draden in de kabeldoos en je bent klaar.

Tuinspot ondergronds verbinden met je grondkabel:
De laatste optie die je hebt, en tevens de meest gebruikte, is verbinding middels een waterdichte gietmof. In feite is dit niets meer als een kabeldoos met een 2 componenten hars, die na aansluiting 100% waterdicht is en in de grond komt te liggen. Het makkelijkste hierbij is om de grondkabel door te laten lopen tot onder de tuinspot. Je sluit zowel de grondkabel als het snoer van de tuinspot aan in de kabeldoos, waarna je de verlichting even test. Als alles werkt, meng je de 2 componenten hars en giet je de kabeldoos af. Laat de hars bij voorkeur even een dag uitharden en dan kun je de kabeldoos ingraven in de grond. Het voordeel is dat deze verbinding compleet uit het zicht zit en de kans op storingen tevens het kleinst is. Als je zorgt dat de kabeldoos onder de spot ingegraven wordt, dan kun je hem later altijd weer eenvoudig opgraven als het nodig is (bij uitbreiding van de verlichting of vervanging van de spot bijvoorbeeld). Het maken van een gietmof verbinding is overigens niet heel moeilijk en vaak wordt er ook een duidelijke handleiding meegeleverd.
 

Kaajee

  • #6
Persoonlijk zou ik het met spatwaterdichte buiten wandcontactdozen doen en daar dan dus de verlichting middels de meegeleverde stekker op aansluiten. Dan hou je het flexibel.
Maar ik zie geen bezwaar tegen de genoemde voorbeelden en jouw idee om ook de kabel van de verlichting via de afgeknipte stekker en een gietmof aan de voeding te verbinden. Gebruik in die gietmof inderdaad wel de lasklemmen voor soepel draad. Ik zou geen reden kunnen verzinnen waarom je in een gietmof geen soepele kabel zou mogen lassen/gebruiken. Of je de aardelitze nu met een kroonsteentje of ook een lasklem verbind maakt ook niet zoveel uit, als ie maar goed verbonden is.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Je schrijft het precies goed "als ie maar goed verbonden is" en dat is met een kroonsteen vrijwel nooit mogelijk.
Er zijn wel speciale/goede kroonstenen die wel een goede verbinding maken maar de praktijk is vaak dat er ondeugdelijke kroonstenen worden gebruikt waarmee je nooit een goede verbinding kunt maken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Kaajee schreef:
Maar ik zie geen bezwaar tegen de genoemde voorbeelden en jouw idee om ook de kabel van de verlichting via de afgeknipte stekker en een gietmof aan de voeding te verbinden.
Ik wel. Want de kwaliteit van de afgeknipte kabel is meestal maar beperkt. Net als de kwaliteit van de lamp zelf. Dus als dat stukje kabel tussen lamp en gietmof beschadigd raakt kun je de gietmof opgraven en vervangen. Dan beter een stekker boven de grond, onder een kastje als bescherming tegen de regen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Meestal als er al een snoer aan een lamp zit dan is dit snoer ook niet te vervangen, gaat de lamp stuk dan moet je ook de gietmof vervangen en kan je vertellen dat je er meestal niet blij van wordt om zo'n mof los te moeten hakken omdat anders je kabels te kort worden.
 

Nth

  • #10
Er bestaan ook kleine zwarte warteldozen. Misschien is dat een optie omdat ze wat minder opvallen.

Je kunt dan bv in de ondergrondse gietmof een grondkabel omhoog brengen en net boven de grond in een kleine zwarte warteldoos doorlussen naar een lampkabel. mits deze in de wartel kan!! Anders zou ik gewoon een zwart ip67 wcd plaatsen.
Schermafbeelding 2024-02-06 om 11.00.16.png


Ik ben overigens ook geen voorstander van lampkabels in een ondergrondse gietmof plaatsen. De kabel is te kwetsbaar en te moeilijk te vervangen.
 
Laatst bewerkt:

cerielo

  • #11
Ik begrijp dat het voordeel van een wcd is dat je makkelijk een lamp of kabel kan vervangen, alleen je ziet dan wel de kabels en stekkers in dat ding zitten.

Een gietmof kan dus wel maar dan heb ik kans dat ik die moet vervangen als er wat stuk gaat? In principe is dat niet zo heel erg toch, want zo duur zijn die dingen niet. Ik zal dan wel zorgen dat ik wat extra kabel overhoud van de lampen als ik die af moet knippen.

Nog andere ideeen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Als je een mof moet vervangen dan heb je de keuze open maken (flink wat werk) of wegknippen.
Meestal wordt voor de laatste optie gekozen, maar dan knip je een stuk van de kabel van je lamp weg maar ook een stuk kabel welke je in de grond hebt zitten.
De lampkabel is meestal niet zo erg, immers de lamp is toch stuk, maar dat de kabel in de grond korter wordt dat is meestal het grote probleem.
Gebeurd dat 1 keer dan valt het wel mee maar maakt het lampje veel branduren en moet deze elke 3 a 4 jaar vervangen worden of is er toch vocht in je gietmof gekomen dan is uiteindelijk je grondkabel tekort.
Dat wordt dan vaak weer opgelost door niet 1 maar 2 gietmoffen echter elkaar toe te passen maar 2 gietmoffen betekend ook weer dubbel zoveel kans op sluiting doordat er vocht in de mof is gekomen.
Vandaar de voorkeur om boven de grond te lassen in waterdichte lasdozen zodat je er gewoon weer bij kunt komen en eenvoudig wat af kunt koppelen bij het storing zoeken.
 

PimKlus

  • #13
cerielo schreef:
Nog andere ideeen?
Kabels afknippen maar dan in 1 bovengrondse lasdoos aansluiten.
Zet er plant , pot of steen ervoor en alles is uit het zicht.
 

Nth

  • #14
Als je kiest voor onder de grond dan zou je de grondkabel een stukje langer door kunnen laten lopen dan waar de gietmof komt. Lus deze dan terug richting de doos. zo heb je wat meer kabel mocht je de mof opnieuw moeten verbinden.

Scherm­afbeelding 2024-02-07 om 08.47.19.png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Het is gewoon zo, dat je het jezelf buitengewoon moeilijk maakt door dergelijke ondergrondse verbindingen te maken met de aansluitdraden van lampen en dergelijke.

Want het komt regelmatig voor (in elk geval wordt het regelmatig hier op het forum besproken), dat er door onverklaarbare oorzaak een aardlekschakelaar met (on)regelmatigheid eruit gaat. Dat komt vaak, doordat één van de aangesloten apparaten (vijverpompen bijv.) of verlichtingsarmaturen een kleine lekstroom door vocht hebben. Zelf heb ik eens een heel mierennest gevonden in één van de (kleine) tuinverlichtingen en die nemen heel wat (deels nat) zand en aarde mee naar dat nest. Zat tussen de contacten van de fittingen aan toe!

Heb je nu aansluitingen met stekkers, dan kun je heel simpel alle stekkers, behalve ééntje, eruit halen en kijken of de aardlekschakelaar er binnenkort wéér uit gaat. Of juist de stekker van het armatuur dat je verdenkt eruit laten, net hoe de vermoedens zijn. Heb je een ondergrondse verbinding, dan kun je de bedrading niet loshalen om te kijken waar het probleem zit. Dan moet je de verbindingsdoos opgraven, de kabels doorknippen en dan hopen dat je in de juiste richting hebt gezocht, anders heb je het ook nog eens helemaal voor niets gedaan. Kom je naderhand inderdaad een mierennest oid. tegen in een armatuur waar je net even niet aan gedacht hebt...
 
  • Like
Waarderingen: Nth en Gerrit B

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Ondergrondse verbindingen zoveel als mogelijk vermijden inderdaad. Ze zijn foutgevoelig en een drama als je wilt uitbreiden of storing moet zoeken.

Ook snoeren van verlichting zeker niet in de grond verwerken. Die zijn daar geheel niet voor geschikt.

Gewoon nette kabeldozen bovengronds toepassen. Daar zou je dan wel de lampsnoeren in kunnen verwerken.
 
  • Like
Waarderingen: Kees

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu