CAI: Waar splitter

Leensen

  • #1
Ik heb een CAI versterker in de meterkast. Van hieruit gaat een kabel naar een Radio/TV einddoos in de woonkamer. Ik heb nu een splitter achter deze einddoos zitten, waar zowel de UPC mediabox als ook TV is aangesloten.
Op zich werkt dit prima, maar is dit ook de meest logische plek voor de splitter?
Of zou ik de splitter beter vóór de Radio/TV einddoos kunnen plaatsen en dus 2 einddozen aansluiten na de splitter?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik snap het niet helemaal. Je sluit de TV toch aan op de mediabox en niet op de splitter.
 

Leensen

  • #3
De UPC mediabox heeft geen antenne-uitgang waar je de tv op aan kan sluiten. Uiteraard wel HDMI, maar daarvoor moet altijd je mediabox aan staan. De HDMI uitgang is in mijn geval aangesloten op een AV receiver en vandaaruit is de TV weer aangesloten met HDMI.
Het gaat om doorgifte van de analoge kanalen buiten de mediabox om.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Misschien dat ze nog andere soorten splitter hebben, maar ik ken het alleen zo dat de ene uitgang van de splitter voor de Mediabox is, de andere voor het internetmodem.
Het analoge tv-signaal heb je ook vóór de splitter.
 

Klump4u

  • #5
Waarom veranderen als het goed werkt?
 

Leensen

  • #6
Omdat ik me afvraag of het ten goede zou kunnen komen aan de beeldkwaliteit als ik 2 aparte einddozen achter een splitter zet.
Ik snap dat het bij lange na niet in de buurt zal komen van de kwaliteit van de mediabox, maar ik heb nog iemand in huis die alleen overweg kan met de "Jip & Janneke" configuratie :)
 

Klump4u

  • #7
Ik heb helemaal geen einddozen.

Witte kastje is Tratec versterker
1-komt van Ziggo hoofdaansluiting (AOP)
2-Gaat naar modem
3-Gaat naar boven 2 x Lcd CI+
4-Naar splitter
A-TV woonkamer CI+
B-Interactieve HD Recorder en decoder
C-Radio
5-Voeding versterker
6-Naar boven 1x LCD met CI+
Nergens een einddoos.
Overal goed beeld zowel analoog als digitaal.
Wel alles goede coax-kabel en F-splitters
 

Leensen

  • #8
Ik heb een tv op de bovenverdieping ook zo rechtstreeks aangesloten op een uitgang van de antenne-versterker zonder einddoos. Maar in de woonkamer zou ik inderdaad ook zo'n 3-voudige splitter toe kunnen passen en de einddoos laten vervallen.

Enige wat ik me nu wel begin af te vragen is wat dan precies zo'n einddoos doet. Wordt daar dan nog iets gefilterd of is zo'n doos ook niet meer dan een splitter?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een eind en rijgdoos hebben filters en directionele koppelingen.

Ze zorgen ervoor dat als er niets is aangesloten er geen reflectie is van het door de versterker uitgezonden signaal

Ze zorgen ervoor dat het LO signaal waarmee de tv afstemt op de zender niet doorlekt naar de LO van een andere TV welke daardoor een slechter beeld kan gaan geven.

Ze zorgen ervoor dat uitgezonden signalen vanaf de versterker doorgelaten worden en signalen de andere kant op geblokkeerd worden.

Ze maken het signaal niet sterker maar zorgen wel dat ruis veel minder is.
 

Leensen

  • #10
M.a.w. het is beter om toch alles via een rijg- of einddoos aan te sluiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Idd
 

Blauwbloes

  • #12
M.i. is dit een afweging van 2 tegengestelde eisen.

1) Alles wat je tussen de kabelaansluiting en TV plaatst zorgt voor verlies (behalve een versterker natuurlijk, maar ook die draagt niet noodzakelijk bij aan de kwaliteit van het signaal, (vervorming)), dus ook een einddoos en al zeker een rijgdoos omdat die een erg verzwakt signaal aan de TV aanbiedt (Kan ook niet anders, anders blijft er niets meer over voor de andere aansluitingen). Signaal/ruis verhouding gaat dus onverbiddelijk omlaag, al is het maar een beetje.

2) De LO en andere ongewenste signalen van een ontvanger kunnen inderdaad doordringen op de kabel en beginnen mengen met signalen van andere toestellen. Hiervoor bestaan echter normen (Conducted Spurious Emissions) waaraan de fabrikanten moeten voldoen. Moderne TV toestellen zijn wat dat betreft erg goed.

M.i. gaat de TS helemaal niets merken van deze verandering. Objectief kan je dit enkel beoordelen door te gaan meten wat gezien de prijs van geschikte meettoestellen en kennis ook niet vanzelfsprekend is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu