CAI, AOP en twee aansluitpunten

Superkees

  • #1
Eigenlijk niet mijn probleem, maar ik wil toch weten hoe het zit: nieuw huis, met een nieuw AOP en in twee ruimtes wcd's voor aansluiting van radio en tv.

Die gaan beide met een enkele kabel naar de meterkast. Maar die AOP bevat al een splitter voor radio en tv. Mijn idee is dat dit niet gaat werken? Of wel?
 

Leensen

  • #2
Wat bedoel je met "die AOP bevat al een splitter voor radio en tv" ?
Een AOP heeft maar 1 aansluiting toch?

Vanuit een AOP ga je naar een versterker en dan bekabel je stervormig de einddozen of je gaat vanuit het AOP naar een rijgdoos en lust daar door naar de volgende.
 

Superkees

  • #3
Het Abonnee Overname Punt heeft bij mij dus twee aansluitingen. Of zou daar geen splitter inzitten? Op één aansluiting zit een busje geschroefd om met een normale stekker verder te gaan, op de andere niet. De draden naar de wcd's zijn beiden voorzien van een schroefbus.

En dan ook nog het bijkomende probleem dat er geen signaal op staat, omdat de wijkkast dichtgevroren zit.

Maar ik ga dat kastje vandaag wel even open schroeven om te zien wat er in zit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Zit er niet gewoon een verdeler op gezet?
De huidige aop's worden geleverd met 1 signaaluitgang, hierop past dan een soort dekseltje met aan 1 kant een stekker voor in de aop en de andere zijde 3 uitgangen: 1 tv, 1 data, 1 radio.
 

Fantomaz

  • #5
Ik gok er op dat TS een UmuKit heeft zitten.



Daar zit een schakelaartje binnenin, zichtbaar wanneer je de UMUkit een slagje linksom draait, waarna je hem kunt afnemen (Banjonet aansluiting)
Je ziet daar een schakelaar met enige uitleg, die ik zelf ook elke keer juist moet interpreteren ;-) terwijl het mijn vak is. :-p

Komt er op neer dat in de ene stand, je het radio- en TV signaal gesplitst hebt ín die UMU, en in het andere geval je het totale signaal (R/TV) via de middelste poort doorlinkt naar je versterker of splitter of whatever.
Tipje: Ik meende te lezen dat het maar om 2 TV's ging. Daarbij hoef je geen versterker te gebruiken.

Die schroefaansluiting die is afgedopt, is voor een eventueel modem van de kabelprovider. Als mijn fotootje overeenkomt met jouw situatie, zou je in Ziggo gebied wonen.

Die UMU dient overigens niet alleen om je internet af te takken van het totale signaal, maar ook om storingen uit je woning tegen te houden omdat ze anders het netwerk van de provider kunnen vervuilen. :wink:

NB, ik zie nu net dat de "exploded view" van de foto een beetje mank gaat. De Umu an sich zit daar op z'n kop. :roll:
 

Fantomaz

  • #6
Wacht even... Nu ik je uitleg wat meer doorlees, merk ik dat je het hebt over een F-connector splitter.
De bus waar jij van spreekt is een f naar IEC male overgang.
Die kun je er zo af halen. Dan kunnen je kabels naar de WCD's daar rechtstreeks op.
Vraag ik me nog wel af waar je "echte" AOP zit en hoe die aangesloten zit. :roll:
 

Superkees

  • #7
Dom genoeg nog geen foto gemaakt, maar wel één gevonden op het www, die het lijkt te zijn:



Van onderen komt de kabel binnen en van boven heb ik dus twee aansluitingen. Evenals op de foto zit er bij mij links een bus opgeschroefd, waar je een normale cai-stekker in kan steken en rechts een schroefaansluiting. Beide snoeren uit het plafond van de meterkast (welke dus naar de aansluitingen in de kamers gaan) hebben een schroefaansluiting. Het dopje in het midden van de doos dekt slechts de schroef af. Van binnen zit een rechthoekig massief blokje.

Ik begin zelf te vermoeden dat het één aansluiting voor cai betreft en dat die tweede de internet aansluiting is. En dat er dus niets wordt gesplitst.

Nu is het in principe het probleem van de installateur om het werkend op te leveren, maar het hele huis zit vol met mantelbuizen en in de toekomst komen er nog wel een aansluiting of 4 bij.

Hoe ga ik die aansluiting (met behulp van een versterker)? Moet dan het signaal eerst gesplitst worden, of kan ik een (eventueel) ongesplitst signaal ook versterken? Dat laatste heeft lichtelijk de voorkeur, daar ik dan geen twee coax-kabels door een buis hoef te trekken (moet ook nog utp door de zelfde buis).
 

@rie

Specialist Elektra
  • #8
De linkse is een gecombineert radio/tv singaal en de rechtse een data aansluiting. Hier sluit je het modum op aan.

Je splits het radio en tv singaal pas uit op het antenne wcd bij je radio en tv set.

Voor twee tv's hoef je geen versterker toe te passen.
 

Superkees

  • #9
Ik begin één en ander te begrijpen. Wordt vervolgd.
 

Fantomaz

  • #10
Als het erg moeilijk wordt, zou je 1 kwalitatief goede kabel kunnen trekken naar een centraal punt waar je je versterker plaatst.
Die kabel zou je dan op de linker aansluiting kunnen plaatsen.

Qua werking scheelt het niet veel met mijn foto, behalve dan dat die splitter voor R/TV/DATA losgemaakt kan worden en waarbij de R en TV gekoppeld kunnen blijven.

Maar jij zit volgens mij in Ziggo gebied dus als je internet van hen neemt, zul je een UMUkit krijgen. Die AOP op jouw foto heeft zo z'n tekortkomingen in sommige gevallen. :wink:
 

Superkees

  • #11
Het centrale punt is de meterkast, alwaar mijn kabel ook binnen komt. Vanuit daar gaat er naar elke ruimte een loze leiding.

Ik zit overigens bij Delta en mits er een signaal opgezet wordt, zal ik boel voor de twee al geïnstalleerde einddozen wel werkend krijgen. En dan eens gaan verdiepen in het versterkerverhaal.

Iig bedankt.
 

Superkees

  • #12
Update:

Splitsingsblokje tussen gezet. Digitale tv op de ene aansluiting werkt perfect. Andere aansluiting met analoge tv geeft echter erg veel ruis. Kabels en connectoren gecontroleerd en zitten goed.

De splitsingsdoos voor radio en tv heeft echter een ingang en een uitgang. Het lijkt er op dat het een doorrijgdoos is. En wat ook opviel, de antennekabel zonder aansluiting van de aarde gaf geen extra signaalverlies.

Iemand een idee?
 

Fantomaz

  • #13
Waar baseer jij op dat dit niet meer signaalverlies geeft?
Dat kun jij niet beoordelen :-)

Rijgdoos rommel eruit. Scheelt zeker 10dB...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Signaal kan natuurlijk goed blijven maar als de ruis sterker word kan dat de boel flink verstieren.
 

Superkees

  • #15
Fantomaz schreef:
Waar baseer jij op dat dit niet meer signaalverlies geeft?
Dat kun jij niet beoordelen :-)

Rijgdoos rommel eruit. Scheelt zeker 10dB...
\

Nou ja, visueel dan. :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu