Vervangen Telefoonaansluitpunt + CAI-aansluitpunt door stopcontacten

Adriaans

  • #1
Beste Mensen,

In mijn woonkamer heb ik een Vast Telefoonaansluitpunt en een (tweede) Cai-aansluitpunt. Vanuit deze aansluitpunten lopen er rechtstreekse pijpen naar de meterkast.
Ik heb behoefte aan een extra stopcontact op die plekken. Op elke stopcontact is het mijn bedoeling een 250 Watt apparaat aan te sluiten. Nu gebruik ik het vaste Telefoon en CAI-aansluitpunt niet.

Mijn vragen zijn:
1. Kan ik van deze aansluitpunten enkelvoudige stopcontacten maken door de aansluitpunten te vervangen door wandcontactdozen en electriciteitsdraden te trekken naar de meterkast; is dit toegestaan?
2. Moet elk stopcontact een eigen nieuwe groep krijgen of mogen ze gecombineerd worden door een tussenliggende lasdoos?

Het maken van één of twee nieuwe groepen in de meterkast laat ik doen...
De stopcontacten plaatsen en de draden trekken naar de meterkast wou ik zelf doen.

Hebben jullie antwoorden op mijn vragen en evt. nog andere tips/aanbevelingen.
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet, Hans
 
Laatst bewerkt:

Freakie

  • #2
1) Ja dat mag. Er zit constructief geen verschil tussen de route of het nou voor coax of vd is. Vermits goed aangelegd.

2) Mag gecombineerd worden, let wel op de huidige belasting van een groep. Als je twijfelt; zo duur is een automaat ook niet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Zolang het isra punt en het aop, de hoofdaansluitingen in de meterkast zitten, mag dit.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Plaats anders even een foto van de dozen waarover het gaat.
 

Adriaans

  • #5
Ik begrijp dat ik de twee nieuwe stopcontacten uit de woonkamer in de meterkast (?) in één lasdoos mag combineren en dan in een bestaande of nieuwe groep mag onderbrengen, uiteraard als de belastbaarheid dat toestaat.. (Dit stukje laat is toch doen, maar het gaat even over het begrip).
Ik begrijp dat dit geheel voldoet aan de wettelijke richtlijnen?? Immers niet alle stopcontacten in de woonkame rkomen nu uit de verdeeldoos in de woonkamer??


@Vonken_trekker :
De dozen zijn nog voorzien van het Telefoon en CAI aansluitmateriaal; en dus niet zichtbaar. Het huis is van 2014.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Als je er zeker van bent dat die dozen niet het ISRA punt zijn of het AOP van de kabelmaatschappij dan is je plan prima.
 

Adriaans

  • #7
Daar ben ik heel zeker van; Dank! Groet Hans
 

Adriaans

  • #8
Nog één vraagje voor de extra zekerheid:

Dus een maken van een (extra) lasdoos in de meterkast, van waaruit 2 twee leidingen naar de 2 stopcontacten gaan; En ook de bestaande leiding naar het Centraaldoos in de woonkamer mag??
Mag ik dat zelf doen, of moet een gekwalificeerde electrien dat doen? En hoe zit dat dan met de verzekering; vind die dat oke dat ik dat zelf doe? Het klusje lijkt me nl. niet heeel spannend... Groet Hans
p.s. uitgaande van toevoegen van de 2 stopcontacten aan de bestaande groep van de woonkamer.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Je mag die nieuwe contactdozen inderdaad aansluiten op een bestaande eindgroep middels een lasdoos, als dat kan qua belasting. Dit hoeft niet noodzakelijk de eindgroep van de woonkamer te zijn.

Niemand verbiedt jou om dit zelf uit te voeren. Mocht er ooit een keer brand ontstaan, mocht men hier onderzoek naar doen en mocht er de conclusie worden getrokken dat de brand is ontstaan door ondeugdelijk installatiewerk, dan krijg je er mogelijk gezeur mee, maar dat is allemaal nogal hypothetisch... Zorgen voor deugdelijk installatiewerk voorkomt sowieso dan men ooit tot die conclusie zou kunnen komen. :wink: Dit lijkt mij een klusje wat je inderdaad prima zelf kunt doen.

Dan natuurlijk wel netjes volgens de normen installeren...
- Installatiedraad moet over de gehele lengte zijn omhuld door buis. Als de leidingen in de meterkast nu bij het plafond eindigen moet je deze dus verlengen met (flex)buis. 5/8" flex kun je in 3/4" vaste buis schuiven, mocht dat nu uit het plafond steken, anders moet je een mof/sok gebruiken om te verlengen.
- Lasdoos en (flex)leidingen netjes bevestigen / beugelen.
- Lasklemmen volgens de instructies gebruiken (aanstriplengte etc).
- Met aanstrippen goed opletten dat je geen koper beschadigt.

Let wel op, als je een lasdoos tussen de bestaande leiding wilt plaatsen, is de draad na onderbreken wellicht niet meer lang genoeg om weer netjes aan elkaar te verbinden. Het beste is dan om het kortste stukje draad naar de groepenkast te vervangen door iets langers. Ben je dus alsnog in de groepenkast aan het werk... Niemand die zegt dat dit niet mag, maar als je er niet vertrouwd mee bent kun je het wellicht beter laten.

De groep van de woonkamer gebruiken klinkt heel logisch (en is natuurlijk wel overzichtelijk) maar hoeft niet per sé. Misschien plaats je wel makkelijker een lasdoos tussen de meest linker of meest rechter leiding welke uit de groepenkast komt (daar heb je immers ruimte aan de zijkant). Als dit maar geen eindgroep voor een specifiek zwaar toestel is (wasmachine, oven, etc.) en die groep de extra belasting kan hebben, kun je ook die gebruiken. Zorg wel voor een kloppende groepenverklaring.
 
  • Like
Waarderingen: Adriaans

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu