CAI aansluiting digitaliseren

JGfrs

  • #1
Geachte experts,

Ik heb een nieuwbouwwoning gekocht die echt net was opgeleverd. Alle elektra en CAI leidingen waren dus al gelegd. Helaas, slechts minimaal dus zelf nog enige leidingen erbij gelegd om aan mijn wensen (t.z.t. ook tv en internet op alle slaapkamers en zolder) te voldoen. Voor de toekomst.

In de meterkast zat al een AOP (zo'n eengats TRAS 1000). Hierop sloot ik mijn meeverhuisde ETU01 module van ziggo aan om mijn signaal te splitsen in internet en tv. Ik heb dan ook internet van ziggo. Dat werkt nu dus allemaal.

Vanwege de beperking in aanwezige leidingen, en gelet op mijn wensen, heb ik op advies van een vakkundige elektronicaspeciaalzaak twee coax lijnen gelegd.
Een gaat naar de woonkamer, van daar uit een leiding doorgetrokken naar een tweede punt in de woonmaker en daar een rijgsysteem gelegd (was de enige mogelijke manier; ik kan daar dus geen einddoos realiseren).
Een tweede coax kabel trok ik naar zolder, met de insteek om van daar uit de kabel als een soort paraplu door te verdelen over de zolder en alle 3 de slaapkamers. Die kabel begint dus in de meterkast, en zal via een aftakking (H-mann VFC0421) worden verbonden.
Alles op aanraden van die vakman en alles met H-mann spullen, ook de coax kabel (koka799, doorsnee 6,8 mm).

Momenteel kijk ik analoge tv (ziggo), en dus uitsluitend in de woonkamer. Daarbij nam ik een versterker (H-mann GHV20) in gebruik, want zonder versterker was het beeld slechter.

Ter illustratie, mijn werkende en aangesloten tv/@ in de woonkamer is al volgt opgebouwd:
AOP --->--ETU01 --->--GHV20 -->--- GDU15 (tv woonkamer) --->--- GDU10 (radio woonkamer)
Op de laatste rijgdoos zit geen R77 weerstand. Het beeld op mijn tv is namelijk belabberd als ik die weerstand er WEL in steek :?

Nou overweeg ik ziggo alles in 1, al dan niet met interactieve tv. En om me in te lezen of dat gaat werken, raadpleegde ik o.a. al dit forum. Ik heb al veel geleerd, maar het antwoord op mijn specifieke vragen vond ik nog niet.

Vraag 1. Is mijn huidige opzet geschikt voor wat ik wil?
Vraag 2. Is het normaal dat die R77 weerstand het beeld alleen maar slechter maakt?
Vraag 3. is mijn woonkamer straks nog wel goed uitgerust als ik overstap op alles in 1?
Vraag 4. Heeft interactieve tv kans van slagen?

Alvast ontzettend bedankt voor jullie expertise.

P.S. van de meterkast naar de GDU in de woonkamer (tv) is ongeveer 12 meter kabel schat ik, om van daaruit nog eens 4 meter doorgeregen te worden naar die tweede GDU.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #2
Je maakt het je zelf wel erg lastig door een rijgsysteem en een ster-systeem met elkaar te combineren, en de huidige opzet van het systeem maakt het er niet eenvoudiger op.

Op de laatste rijgdoos moet in elk geval nog een afsluitweerstand aangesloten worden, dat het beeld slechter word met afsluitweerstand geeft in elk geval aan dat er in elk geval ergens een fout zit. Lastig te zeggen wat het precies is.

Mijn advies zou zijn, in chronologische volgorde:
- Rijgsysteem opgeven en alles in ster aansluiten (kost wellicht wat extra werk en leiding leggen, maar is echt het beste
- Alles in rijg zodat je in elk geval de installatie fatsoenlijk op elkaar af kunt stemmen.

- Geen van bovenstaande ivm beperkingen. Onderdelen een voor een afkoppelen totdat je weet welk onderdeel het probleem of het grootste deel ervan veroorzaakt.
 

Fantomaz

  • #3
Ik zou je antwoorden wel hebben, maar aangezien het topic al enige tijd geleden is "doodgebloed" weet ik niet of mijn inbreng nog van belang is.

Mochten de vragen er nog zijn, kan ik er nog op inhaken.

Fantomaz
CAI Technicus
 

JGfrs

  • #4
Ben nog steeds aanwezig hoor en zeker blij met je input :)
Ik heb de ETU inmiddels vervangen door die iets nieuwere UMU module, maar het beeld is hetzelfde.
Overigens heb ik de R77 niet meer opnieuw geprobeerd.

Ik wil nog de rest van de onderdelen gaan checken (f connectoren vervangen etc), maar ben daar nog niet aan toegekomen.

Wat me trouwens opviel, is dat ik het bevestigingsplaatje van de UMU (waar je die in moet draaien) niet vast kon schroeven op het TRAS; de schroef die uit de TRAS kwam was te lang en stak zodanig uit dat het bevestigingsplaatje met de UMU niet erop kon worden geplaatst.
Dus zonder schroefje geplaatst.
MVg
 

Fantomaz

  • #5
Weet je zeker dat je een TRAS1000 hebt gehad?
De TRAS10 had inderdaad een minder diep schroefgat.

Let wel op...
Als de UMU niet goed op zijn plek zit, kan dat storingen opleveren.
Dan doel ik op spontane uitval van internet/Telefonie
 

JGfrs

  • #6
Dag Fantomaz,
Net gecheckt en het lijkt toch echt een tras1000 te zijn (sticker in de rechter bovenhoek)
Het huis is opgeleverd in 2008 dus ik had ook eigenlijk aangenomen dat het wel een nieuwer type Tras zou zijn.

Wat ik nog zou kunnen proberen, is de R77 weerstand toch in de GEDU15 steken, en mijn antenneversterker daarna bijstellen. Ik heb nl. geen idee hoeveel die nu versterkt.

MVG
 

Fantomaz

  • #7
Overstuurt de versterker dan misschien?
Het niet 75Ohm afsluiten van de rijgdoos heeft bij zo'n hard signaal mogelijk flinke reflecties tot gevolg (soort van echo op dat frequentiegebied).

Je zit wel in de goede richting te denken, lijkt me...
 

JGfrs

  • #8
Inmiddels de R77 weerstand opnieuw geplaatst (op de laatste rijgdoos, wat dus de gedu10 is en niet de gedu15 zoals ik eerder meldde) en tot mijn verbazing deze keer geen belabberd beeld.
Geen idee wat er nu anders is dan toen.

Daarna nog de GHV20E versterker bijgesteld. Boekje erbij: het ding versterkt 21 dB en is met het schroefje bij te stellen: schroefje geheel naar rechts (fabrieksinstelling) is 0 dB en geheel naar links is -20 dB. Des te verder naar links, des te slechter het beeld werd, dus ik heb hem geheel rechts gehouden. Zichtbaar beter beeld dan voorheen.
Het probleem zal dus toch hebben gelegen in het niet gebruikmaken van die weerstand.

@Fantomaz: hoe schat je nu mijn kans van slagen voor 'alles-in-1' met digitale tv, als je alleen naar mijn woonkamer-situatie kijkt? Als ik het aanschaf wil ik zo'n digitale ontvanger met ingebouwde harde schijf.
 

Fantomaz

  • #9
Sjips, heb je net de boel voor elkaar, moet je het weer omgooien... :roll:
Bij ITV (interactieve TV) moet je je huisinstallatie zo ingericht hebben, dat zowel je modem als je decoder een retourweg hebben.

Dus waar je kabel binnen komt, zal er een ITV-versterker geplaatst moeten worden. Deze is retour actief en zorgt ervoor dat je modem en je decoder terug kunnen "praten".
Voor je modem is dat duidelijk. Maar met je decoder moet je ook films en uitzending-gemist etc kunnen bestellen. Daarbij moet dus ook je retour "open" staan.

Ik kan me niet precies meer inlezen over hoe je het nou precies had, maar een rijgdoos tussen de versterker en je ITV decoder is geen optie.
Voor analoog beeld misschien nog wel, maar de "content" (Data die de films draagt) is erg gevoelig voor verstoring.
Mogelijk dat het werkt, maar het is niet te garanderen.
Daar komt bij dat de radioband zo smal gefilterd moet zijn dat de frequenties boven 110Mhz in de TV band vallen. Anders komen de door jouw bestelde films uit bij de radiopoort. En daar heb je geen TV op zitten ;)

[edit]
Even nog snel gekeken naar je "schemaatje".
JE geeft aan dat je alleen radio op die tweede doos hebt en TV op de eerste?
Dan volstaat een kwaliteits WCDtje. Zet de doorgaande kabel tbv je radio op de radio uitgang van je WCD en laat de tweede rijgdoos vervallen.

:idea:
 

JGfrs

  • #10
Fantomaz, bedankt voor je input.
Ik snap echter de laatste zin niet.
Bedoel je dat de eerste rijgdoos een einddoos (zo'n EDC1000) moet worden waar de coaxkabel in gaat en óók een weer uitgaat richting radio, net als bij zo'n rijgdoos nu? (waarna die laatste kabel rechtstreeks in de radio wordt geprikt zonder tussenkomst van een WCD?)
Of wat bedoel je met doorgaande kabel?

Overigens: het beeld is nu inderdaad zichtbaar beter voor zenders als rtl7 en veronica, dus ik ben tevreden, maar het is nog steeds niet zo zuiver als bijv. ned 1, ard, of lokale omroep. Eurosport is nu niet meer om aan te zien, maar aangezien ik daar toch nooit naar kijk, boeit dat niet. :)

Het om moeten gooien van het systeem, tja, dat zien we dan wel. Wanneer ik overstap naar digitaal verwacht ik niet dat ik meteen on demand films ga kijken ofzo. Gewoon tv en zo'n opname machine ingebouwd in de decoder vind ik denk ik voorlopig wel voldoende.
 

Fantomaz

  • #11
Ik bedoel dat je ipv een rijgdoos beter een normale WCD kunt gebruiken.
Dus geen "doorgaande kabel" (de uitgaande kabel, onder het klepje van de WCD) maar een kabel op de Radio uitgang van de WCD, en die rechtstreeks op de radio aansluiten.
Eigenlijk precies zoals het bedoeld is ;)

Dat je eurosport slecht is, komt vaak door een verzwakking van de hoogste frequenties. Dat is een fenomeen wat veel voor komt bij te lange en/of te dunne kabel.
Analoog eurosport missen OK, maar digitaal kan er best een drager zitten in dat zelfde frequentiegebied waar informatie op staat van zenders die je wél graag kijkt.
Pas die installatie maar eens aan zoals ik hem omschreven heb.
Je zult de verbetering wel opmerken. Er vanuitgaande dat je kabels niet slecht zijn.
Oja, verzwakking van hogere frequenties is ook vaak het gevolg van een bijna kortsluiting in één van je connectoren. :wink:
 

JGfrs

  • #12
De kabel is goed hoor. Koka799 zoals gezegd, dus daar verwacht ik eigenlijk geen oorzaak van het probleem in.
Die rijgdozen tja... Die zullen wel wijken op den duur, dat snap ik wel.

Wat ik nou niet snap over dat Eurosport, is dat die dus net als alle zenders eerst best goed was. Eerst was alles om aan te zien, sommige wat minder. Nu is het aangesloten zoals het hoort, en nu is het dus zo dat er echt een uitschieter is die echt slecht is: eurosport. Kun je me dat uitleggen fantomaz?

Vriendelijke groet,
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu