Kranenvet versus siliconenvet

Karel Klus

  • #1
Kan iemand mij precies vertellen wat het verschil is tussen kranenvet en siliconenvet? Het is mij niet gelukt om voor beide producten een lijstje met bestanddelen te vinden.

Ik heb zelf een kleine tube kranenvet maar daar staan geen bestanddelen op.

Dus graag wil ik per product weten wat de bestanddelen zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je dat wilt weten zul je de betreffende fabrikanten moeten aanschrijven! Of ze je willen verraden wat de samenstelling is? Ik betwijfel het.

Verder bestaan er zgn. veiligheidsinformatiebladen, waarin gegevens staan over (o.a.) de toxische eigenschappen van materialen. Er staan echter meestal geen exacte gegevens in over de samenstelling, hoogstens over de eventueel aanwezige gevaarlijke bestanddelen.

Voor siliconenvet vind je die bladen door te googelen met "veiligheidsinformatieblad siliconenvet" en voor kranenvet met "veiligheidsinformatieblad kranenvet".

Ik begrijp overigens het nut van een dergelijk 'onderzoek' niet helemaal. Een normale klusser koopt één tubetje kranenvet en doet daar jaren mee. Prijs 3,50 tot 5 euro of zo. Niet echt iets om je druk over te maken.

Het lijkt me in elk geval geen taak voor de forumleden hier om precies uit te gaan zoeken wat er in welk tubetje van welk merk zit. :?
 

Karel Klus

  • #3
Ik ben er benieuwd naar omdat ik de informatie niet zo snel kon vinden. Het lijkt er wel op alsof de precieze samenstelling geheim is.

Als de precieze samenstelling bekend is dan kan ik beter beoordelen in hoeverre het schadelijk is voor de gezondheid indien er iets van in het drinkwater terecht komt.

Ik heb ook een veiligheidsblad gevonden maar daarin staat alleen maar vage informatie.

Ik verwacht geen uitgebreide research van de forumleden :wink: . Maar misschien heeft iemand de kennis paraat. Het zou toch vreemd zijn als niemand (buiten de fabrikant) de samenstelling weet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik weet de exacte samenstelling niet maar er moet een Kiwa keurmerk op staan, dan is het goedgekeurd voor gebruik in drinkwaterinstallaties.
Zal nog zoeken worden vrees ik.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er zijn zonder meer meerdere fabrikanten van dat spul.

Het is absoluut onmogelijk enige weet te hebben van wat er voor bestanddelen in het tubetje kranenvet van fabrikant X zit en dat te vergelijken met het tubetje Siliconenvet van fabrikant Y.

Natuurlijk is de samenstelling van dergelijke materialen geheim. Zoals bij vrijwel alle producten die op de markt zijn. Fabrikanten geven hun productiegeheimen niet graag prijs, de concurrent ligt op de loer.

Ze verkopen siliconenvet, dat wordt verkocht voor universele toepassingen. En ze verkopen kranenvet voor sanitaire toepassingen (met dus de garantie dat het veilig is). Misschien zit er wel precies hetzelfde in, wie zal het zeggen. Wat maakt het ook uit.

De (sanitair-) specialisten op dit forum zullen zich daar ook niet in verdiept hebben. Ook die gebruiken het materiaal waarvoor het verkocht wordt. Al was het alleen maar omdat ze in geval van verkeerd gebruik verantwoordelijk zijn voor eventuele gevolgen.

Gebruik kranenvet voor je kraan en siliconenvet voor de overige toepassingen lijkt me. Dan hoef je je hoofd niet te breken over wat erin zit. :wink:
 

Karel Klus

  • #6
Op de tube kranenvet die ik heb gekocht in de bouwmarkt zie ik geen Kiwa logo. Dat is misschien ook een van de redenen dat ik deze vraag stel. Er staat verrassend weinig informatie op de tube.

Misschien dat ik een poging waag om nadere informatie te vergaren bij de leverancier van mijn tube kranenvet.

Dat van die geheimhouding had ik ook bedacht. Maar al is het geheim dan zou je verwachten dat er wel 'officiële' documentatie bestaat waarin getest is dat het product veilig is.

Dat sanitair-specialisten vertrouwen op de term kranenvet is een goed argument.
 

Karel Klus

  • #7
Ik heb het nagevraagd bij de leverancier via een webform en kreeg vrij snel als reactie een beveiligingsblad toegestuurd.

Op het beveiligingsblad staan de volgende voor mij van belang zijnde zaken:

* "Ingrediënten: Silicone olie met anorganische vulstoffen.
Gevaarlijke componenten: -/-"

* "Gevaarlijke ontbindingsstoffen: -/-"

* "Niet toxisch."

* "Niet oplosbaar in water."

Aangezien ik hier verder niet veel tijd meer aan wil besteden stel ik me hiermee tevreden.

De term 'Silicone olie' doet wel een verwantschap met 'Siliconenvet' vermoeden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu