Zwaluwstaartplaten versus multiplex in oud huis

De Beer

  • #1
Hallo medeklussers,

Wij hebben een oud huis (ca 110 jaar) waar een inpandige badkamer in moet komen. De badkamer komt op de bovenste verdieping. Deze verdieping bestaat uit houten vloer van 800x400. De balken liggen 80 hart-tot-hart uit elkaar, zien er gezond uit en hebben doorsnede van 23 x 7.5. Er staan nu al twee ogenschijnlijk zware oude stenen muren:



Hier willen we de badkamer als volgt in het midden hebben:


Wij zijn erg aan het dubben over 2 mogelijke oplossingen voor het "casco":
  1. Vloerdelen weg, eventueel extra balken i.v.m. discrepantie tussen gewenste wandplaatsing en balken, zwaluwstaartplaten en gasbeton (oid) wanden.
  2. 22mm multiplex op de vloerdelen, hollen wanden.
Voor beiden hoor ik voor en tegen-argumenten.

Wat denken jullie?
 

De Beer

  • #2
Klusidee Kees schreef:
Ik heb van beide versies even een wat betere tekening gemaakt.
Graag hoor ik of dit is zoals je bedoelde, dan zet ik de tekeningen erbij.
Ja perfect. Dank je!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Extra balken tussen de andere aanbrengen.
Vloerdelen kunnen weg, u kunt ze ook laten zitten wanneer er een aantal gaten in geboord worden voor ventilatie.
De multiplex of de vloerplanken zijn niet nodig omdat u de zwaluwstaartplaten ook direct op de balken kunt leggen.

Wat u bedoelt met holle wanden wil ik graag nader omschreven zien.
 

Espaan

  • #4
Ik lees (houten) regels en gipsplaten bij de opmerking over holle wanden. Dit in plaats van gasbeton. Lijkt me een goede keuze vwb gewicht en wegwerking van leidingen. Maar is een keuze die je zelf moet maken.

Multiplex heeft ook nadelen om je badkamer goed waterdicht te krijgen.
Bij zwaluwstaartplaten met beton gaat dit prima en ook het tegelen kan met normale tegellijm. Met beton is vloerverwarming ook prima mogelijk, met hout in ieder geval een stuk lastiger zo niet onmogelijk.
 

Straathof

  • #5
Beide oplossingen zijn natuurlijk mogelijk, multiplex is echter in het geval van een badkamer wat lastiger waterdicht te krijgen, douches dienen in geval van een multiplex vloer best d.m.v. een douche bak gemaakt te worden. Het is nauurlijk wel sneller als de vloer verwijderen en zwaluw platen met beton te plaatsen.

Mocht je je zorgen maken om het gewicht, er is lichtgewicht beton mortel te krijgen voor het storten van de beton vloer. Echter mijn huis heeft zeer dunne balken (60x40) 45 cm uit elkaar overspanning 180 cm. Nadat ik de zwaluw platen had geplaatst en de vloer had gestort was het geheel stabieler en steviger als de oude houten vloer.

Om de vloer goed sluitend te maken hak ik altijd rondom eerst het stucwerk weg zodat de zwaluw platen en het beton tot tegen de stenen in de muur doorlopen.

Voor vloeren in niet natte ruimten kan men inderdaad eenvoudiger multiplex of ander plaatmateriaal gebruiken, maar zwaluw platen en beton zijn geluid dempender dan hout dus als je dat belangrijk vindt zou ik het ook in de andere ruimtes gebruiken. Let wel dat dit beduidend meer werk is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu