Doucheputje versus douchegoot

Gijs1

  • #1
Hallo

We zijn bezig met het uitzoeken van een nieuwe badkamer (renovatie) en twijfelen nu tussen een doucheputje of een douchegoot. Het wordt een traditionele douche met tegelvloer en een nisdeur.
Ik heb op het forum het een en ander gelezen over voor- en nadelen, maar wil daar toch nog een vraag aan toevoegen.
Douchegoten zijn in het algemeen vrij ondiep en ik vraag me af of er een voldoende waterslot of sifon opzit om onaangename rioolluchtjes in de badkamer te voorkomen. Maar misschien begrijp ik niet goed hoe het de sifonfunctie in de goot verwerkt is en of dit even goed is als bij een traditioneel doucheputje

Graag advies hierover
Gijs
 

Fiesiekus

  • #2
Zo'n goot is een rage met alle ongemakken van dien en bovendien erg duur. Over een tijdje doen we 't allemaal weer met putjes.
 

Gijs1

  • #3
Ik begrijp niet helemaal waarom een rage ongemakken zou moeten geven, tenzij een van de ongemakken een grotere kans op rioolluchtjes is. Dat is wat we zeker niet willen
 

Fiesiekus

  • #4
Ongemakken zoals het vlak instorten in een betonvloer, het maken van de sifonwerking m.b.v. een aparte sifon (bij een putje doet het dekseltje dat i.h.a.) en een lekdichte rand maken.
 

Droid

  • #5
Ik heb afgelopen bouwvak mijn douche ook renoveert en daarbij een douchegoot toegepast. Ik vind het veel sjieker lijken dan een putje, met name omdat je bij een putje er altijd omheen moet tegelen, dus lelijke snij/zaag stukken.

Ik heb een douchehoek van 90x90 met een goot van 90breed en tegels 30x60... past allemaal perfect bij elkaar.



Met plaatsen ben ik als volgt te werk gegaan: mijn badkamer heeft een smeervloer van 120mm. In de douchehoek kwamen alle leidingen bij elkaar van waaruit ze door de muur gaan de leidingschacht in. Ik heb de hele douchehoek eruit gebroken. Vervolgens heb ik alle wandtegels en vloertegels geplakt. Doordat ik dat eerst heb gedaan kon ik daarna de goot mooi aan de hand van de tegels stellen en daarna de douchehoek erin smeren en tegelen.

Het vlak in storten is helemaal geen probleem. Kun je gewoon in de specie stellen. Ook de stankafsluiter (dat dekseltje) werkt perfect... ik zie geen ongemakken!
 

Fiesiekus

  • #6
Het eenvoudig passend maken van de vloertegels is inderdaad weer een voordeel.
 

Pigion

  • #7
Grootste nadeel van een goot, is de lage stroomsnelheid. Daardoor blijft er meer vuil en zeepresten achter. Dus na elke douchbeurt schoonmaken. Ik had al een goot in huis, doch werd op tijd gewaarschuwd door een eerlijke vakman. Het staat mooi, doch bij ons telt het gemak van schoon houden.
Ingewikkeld snijden van tegels kan je oplossen door en licht verdiepte goot te maken van een strook tegel, even breed als het putje. De tegels in deze goot weer licht laten aflopen naar putje. Dat is bij ons goed gelukt met tegels 30 x 30.
Pigion
 

Michiel_H

  • #8
Fiesiekus schreef:
Ongemakken zoals het vlak instorten in een betonvloer, het maken van de sifonwerking m.b.v. een aparte sifon (bij een putje doet het dekseltje dat i.h.a.) en een lekdichte rand maken.
Bij een goot heb je ook geen aparte sifon nodig hoor.. Werkt gewoon met een soort dekseltje. Dat werkt perfect.
 

Gijs1

  • #9
Als ik op internet kijk bv bij Easydrain zie ik wel degelijk een aparte sifon dus de laatste opmerking begrijp ik niet zo en is eigenlijk ook mijn originele vraag: is de stankafsluiting bij een douchegoot afdoende ?
 

Xr8

  • #10
Er zijn diverse soorten, de duurdere hebben een losse PP sifon eronder, deze werkt gewoon goed. Heb ook wel goedkope gezien waar een douchebak sifon aan geprutst moest worden met rubberringetjes ed.
Dit zou ik thuis niet willen hebben, met de goten met losse PP sifon hebben we goede ervaringen, ook hier geldt alle waar is naar zijn geld.
Tevens zijn deze uitgevoerd met een flens rondom de goot waarop getegeld kan worden, dit een een zo goed mogelijke afdichting te krijgen van de kit.

Overigens kun je met gewone putjes ook genoeg ellende krijgen als ze niet goed zijn ingewerkt, de ellende is dan even groot als bij een goot.
Beide dienen met zorg aangelegd en afgewerkt te worden. Mijns inzien maakt het niet veel uit, het werkt allebei prima.

Succes.
 

Gijs1

  • #11
Hartelijk dank voor je uitleg. Kan je me vertellen wat een PP sifon is ?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
@ gijs1

Het merk afvoer goot dat jij vermeld heeft meerdere uitvoeringen.
Het beste is het type te kiezen met een vaste sifon er onder.
Ook deze zijn weer in twee types te koop 120 mm hoog en 80 mm hoog.

Het sifon gedeelte in een goot is geen enkel probleem wat betreft riool luchtjes.

Ook het verhaal dat een goot vaker schoon gemaakt moet worden dan een putje is klets koek.
Ook in een afvoer putje verzamelt zich vuil door haren en huidvetten.

Wel is het belangrijk hoe de hele afvoerleidingen worden aangesloten.
Zorg in ieder geval voor een goede beluchtings leiding op de afvoer leidingen.

Een verder nadeel van een goot ten opzichte van een afvoer putje is het waterdicht afwerken van deze op het tegelwerk.

Afvoer goten zijn gemaakt van RVS, en door de grote van het oppervlak van de goot zal dit gaan uitzetten en krimpen.

Daarom ook langs de goot zorgen dat er een goede open voeg aanwezig is, die afgekit moet worden met een 2 componenten kit.
 

Droid

  • #13
Peter schreef:
Een verder nadeel van een goot ten opzichte van een afvoer putje is het waterdicht afwerken van deze op het tegelwerk.

Afvoer goten zijn gemaakt van RVS, en door de grote van het oppervlak van de goot zal dit gaan uitzetten en krimpen.

Daarom ook langs de goot zorgen dat er een goede open voeg aanwezig is, die afgekit moet worden met een 2 componenten kit.
Je geeft zelf het antwoord al... dan is het toch geen nadeel. Als je zorgt voor goed ruimte voor een fatsoenlijke kitvoeg, dan is het toch geen probleem en dus ook geen nadeel.
 

Xr8

  • #14
PP is net als PVC een materiaal waar afvoerbuizen en sifons van worden gemaakt, het is niet verlijmbaar. De verbindingen zijn dmv manchetten.
Het is sterker dan PVC, het is wat weker en scheurt veel minder snel dan PVC.

De sifon is zwart.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu