Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
Atlas1981


Geregistreerd op
5-2-2009
Berichten: 19
Atlas1981 op 10 Januari 2010, 20:03   Werking van een UPS i.c.m. cv pomp
Dag,

Ik had vorig jaar een UPS (APC 650) aangeschaft om mijn CV-pomp te gaan voeden bij een stroomuitval. Dit zou moeten kunnen zeiden ze toen. De pomp doet maar max 75 watt dus...
Na het aansluiten was er destijds een hinderlijke brom te horen. Hier; UPS geeft brommend geluid in pomp heb ik daar toen melding van gemaakt.
Bij het nameten met een maat van mij afgelopen week kwamen wij tot de conclusie dat de UPS maar ca 160 volt afgaf. Geen wonder dus van die hinderlijke brom.
Na wat heen en weer gepraat bleek de UPS niet meer onder garantie te vallen en dus maar ten lange leste een nieuwe besteld. Precies dezelfde omdat deze toch voldoende voor de noodomstandigheid zou moeten kunnen leveren.
Nu komt het: ook de nieuwe gaf weer de hinderlijke brom en na nameting bleek deze iest van ook 168 volt af te geven.
Voordat ik bij het bedrijf mijn verhaal ga halen; kan iemand mij vertellen wat er mis is en of ik wellicht iets over het hoofd zie?

Atlas


Laatst aangepast door Atlas1981 op 10 Januari 2010, 20:40, 1 keer bewerkt

';
Klusservice Klusidee
Klusservice Klusidee

Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een elektricien nodig schakel dan Klusidee in voor een vakman. Direct een elektricien inschakelen


Kristian


Geregistreerd op
12-3-2007
Berichten: 43
Kristian op 10 Januari 2010, 20:26  
Ik ga er vanuit dat je de meter ook getest hebt op een stopcontact en dat er dan wel iets tussen 220 en 230 meet?

Misschien is de meter niet in staat de vuile wisselspanning van de UPS goed te meten?

Prik er eens een 100W lamp bij, dat vlakt de vuiligheid ietsje af, waardoor je misschien een beter meetresultaat krijgt?

Het merk dat je gebruikt staat zeer goed bekend.
Er zit overigens normaal gesproken 2 jaar garantie op dit merk.
Maarja, hij lijkt überhaupt niet stuk te zijn Mr. Green
Atlas1981


Geregistreerd op
5-2-2009
Berichten: 19
Atlas1981 op 10 Januari 2010, 20:30  
De meter heb ik inderdaad eerst op het stopcontact uitgeprobeert; netjes 228 volt gaf hij aan.

Atlas
Nck


Geregistreerd op
10-1-2010
Berichten: 3
Nck op 10 Januari 2010, 20:48  
Ik zou eerst de uitgangsspanning meten in onbelaste toestant, daarna met vollast.

zo'n ups moet goed in de buurt van 230 volt komen.

168 volt op een cv-pomp motor is in principe gewoon te weinig.

Ga anders met een multimeter naar de leverancier en laat hem constateren wat de uitgangsspanning is, eventueel van een andere ups.

Dat het geen zuivere sinus is maar een getrapte is in dit geval van ondergeschikt belang. Voor een pomp is de spanning belangrijker dan de zuiverheid van de sinus.
Een blokvorm is het andere uitsterste.
Wanneer relais moeten werken met een behoorlijke onderspanning kan dit in het uiterste geval te weinig aantrekkracht van de spoel opleveren met als gevolg verbrande contacten.
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 17616

groningen
The headhunter op 10 Januari 2010, 20:49  
De meeste UPS-en zijn niet geschikt voor draaistroom motoren, de spanning is te blokvormig, de motor gaat klapperen/brommen.
Het meten van die spanning kan maar je krijgt niet de waarden die je verwacht.

Wil je het voor motoren gebruiken dan moet je een true sinus omvormer hebben.
Atlas1981


Geregistreerd op
5-2-2009
Berichten: 19
Atlas1981 op 10 Januari 2010, 21:22  
@ headhunter;
Ik zie dat de wil om te verkopen wel erg groot is; niet alleen bij de eerste keer, maar nu ook bij de 2e keer werd mij verzekerd dat de UPS makkelijk een pomp aan kan. Krijg er een behoorlijk bedonderd gevoel bij.
Maar dat brommen doet de pomp inderdaad op beide UPS-en.
NCK; jij bevestigd in je bericht dat de pomp er makkelijk mee verzorgt kan worden.
Wel vindt ik het frappant dat wanneer er in de specs staat dat de UPS 220 v af moet geven, dit in onbelaste toestand waardes (beide UPS-en immers!) van tussen de 160 en 180 volt geeft. En dat nog wel met een goed bekend staand merk als APC. Natuurlijk ga ik er mee terug. Maar los daarvan tussen jullie beiden zit nogal een behoorlijke meningskloof. Kunnen jullie hier nog iets meer over zeggen?

Het gaat trouwens om 2 apparaten van dit adres: produktlink niet werkend

Atlas
Nck


Geregistreerd op
10-1-2010
Berichten: 3
Nck op 10 Januari 2010, 21:38  
@ headhunter

Het meten van die spanning kan maar je krijgt niet de waarden die je verwacht.



Met een blokvorm als sinus kan ik me het klapperen van een motor heel goed voorstellen. Met een redelijk getrapte sinus zou het in principe goed moeten gaan.

Maar ook een blokvorm heeft net zoals een getrapte of een zuivere sinus een maximale en een minimale waarde.

verklaar me dan het verschil in spanning eens. Dat er een afwijking in zit is één, maar een dikke zestig volt is wel heel veel.
Dat zie ik nog niet zomaar ontstaan uit een onzuivere sinus.

Correct me if i'm wrong.
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 17616

groningen
The headhunter op 10 Januari 2010, 21:41  
APC maakt hele mooie ups-en maar deze zijn normaal voor de back-up van een computer.
Computers stellen geen hoge eisen aan de voeding, 110-250v gelijk/wissel/trapezium/blokgolf, het maakt ze niet veel uit.

Je meting deugt niet omdat waarschijnlijk je meter een gemiddelde neemt ipv een true RMS meter. ook dan kan je een lagere spanning meten dan je verwacht.
Die UPS doet exact wat hij moet doen, overigens moet je die dingen wel een belasting geven anders meet je helemaal onzin.Het komt doordat de meeste meters een sinusvormige spanning verwachten van 50hz, de electronica is inwendig zo aangepast dat ze dan netjes de juiste waarde aangeven, deze aanpassing gooit echter roet in het eten omdat de spanning uit je UPS niet sinusvormig is.Zonder belasting meet je helemaal niets zinnigs omdat de terugkoppeling van de elektronica direct ingrijpt omdat de spanning anders boven de 400 a 500v uit zo komen.

Ik ben bekend met zowel de kleine als een grote variant van APC, de kleine levert een MODIFIED SINUS, daar wil mijn aquarium pomp ook niet op draaien die grote levert een TRUE SINUS, dat is geen verschil met netspanning, behalve dat deze stabieler is, het ding is wel 15kVA ipv de 500-600 watt van die kleintjes en de prijs is er ook na.

en motor volgt normaal het draaiveld dat door de sinus word opgewekt icm een condensator geeft dat een rondgaand veld op, BANG-BANG converters of zelfs de trapezium golven hebben wel de top-top waarde maar veroorzaken niet dezelfde fase-verschuiving in de hulp condensator.
Het veld is daardoor niet rondgaand en de rotor gaat klapperen.


Laatst aangepast door The headhunter op 10 Januari 2010, 21:45, 1 keer bewerkt
Atlas1981


Geregistreerd op
5-2-2009
Berichten: 19
Atlas1981 op 10 Januari 2010, 21:43  
Quote:
verklaar me dan het verschil in spanning eens

Dat is ook mijn vraag. En dan nota bene bij een 2e keer betstelde UPS ook weer een dergelijk groot spanningsverschil!
(tussendoor komt je antwoord binnen HHunter)
OOk belast gaf de eerste UPS een spanning aan van ca 160 volt. De 2e heb ik nog niet belast kunnen meten.

Atlas
Ingmar89
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
19-1-2008
Berichten: 3111
Ingmar89 op 10 Januari 2010, 21:54  
Probleem is dat computer mensen geen verstand hebben van sinusvormige spanningen... Dus die denken 60 watt dat kan, ups is 200.

Opzich logisch, maar jouw pomp doet het niet...
Nck


Geregistreerd op
10-1-2010
Berichten: 3
Nck op 10 Januari 2010, 22:02  
@ headhunter

Duidelijk.

Thnx
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 17616

groningen
The headhunter op 10 Januari 2010, 22:14  
Net even wat gemeten aan mij APC's 230v+/- 1v belast met 100watt.
Spanning ziet er op de scope heel netjes uit behalve dan een behoorlijke rimpel van de switcher.

Nu heb ik alleen goede meters, mogelijk dat die rimpel op mindere meters de meting beinvloed.

Helaas had ik alleen een gloeilamp en geen motor om te testen.

Vergelijk eens met een lamp.
zet de ups op netspanning en op de ups een lamp, je mag geen verschil zien tussen ups of netbedrijf, alleen een lichte flikkering bij overschakelen.
Atlas1981


Geregistreerd op
5-2-2009
Berichten: 19
Atlas1981 op 10 Januari 2010, 22:26  
Headh; Lampen heb ik al een keer uitgeprobeerd. Met name omdat ik hoorde dat dat goed was voor het "onderhoud"van de batterij. Inderdaad geen "rimpeling in de overschakeling naar de lampen bij het eruit trekken van de voedingsstekker van de UPS. Hierbij dus geen problemen. Bij een draaiende motor ligt dat dus heel anders begrijp ik nu.
Jammer dat ik deze info niet eerder had. Voel me toch een beetje vern....

Bedankt voor het meedenken.

Wat is je advies nu? wat is zou mijn goedkoopste, maar op zijn minst toch een goede oplossing zijn? Mijn pomp doet max 75 watt. en moet zo ongeveer een half uurtje nog nadraaien na stroomuitval.

Atlas
The headhunter
Specialist Elektra

Geregistreerd op
9-7-2005
Berichten: 17616

groningen
The headhunter op 10 Januari 2010, 22:46  
De UPS is jouw verkocht als zijnde geschikt voor een pomp, dat is niet zo dus retour garantie.Bel met APC nederland en leg je probleem voor (niet draaien pomp), spanning moet je even voor lief nemen, dat lijkt nl. een echte meetfout.
Zij kunnen je exact vertellen of en welke UPS je nodig hebt.

Jij heb een UPS nodig die een motor kan hebben, met een uitgangsvermogen van 6-10x je pomp. dus minimaal 450watt-750watt. en voldoende autonomie voor de tijd die je moet overbruggen.


Eventueel zou je een makkelijkere oplossing kunnen kiezen dmv een 24v pomp.
Neem een stevige 5a 24v voeding en 2 starteraccu's en een acculader+230v relais.
het relais komt gewoon op dezelfde groep als de voeding en de lader.
Bij stroomuitval schakelt het relais de voeding van de pomp en de accu's op de pomp.
Met een beetje goed gekozen accuç heb je zo een autonomie van 10 uur.
Atlas1981


Geregistreerd op
5-2-2009
Berichten: 19
Atlas1981 op 10 Januari 2010, 22:56  
HH; natuurlijk zal een dergelijk apparaat duurder zijn. echter ik denk dat ik voor die 170,- die ik nu al heb uitgegeven een stuk in de richting was gekomen.
In mijn vorige draad hadden ze het over een "smart UPS" deze zou een betere sinusvorming hebben.
Ben ik met een dergelijk apparaat inderdaad van het probleem af?

Atlas
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 2
Ga naar pagina   Volgende

Klusadvies: Werking van een UPS i.c.m. cv pomp

Klusadvies: Werking van een UPS i.c.m. cv pomp
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Werking Schakelaar? 7 07 Maart 2010, 17:49
Werking van pulsdrukker 5 28 Januari 2007, 18:48
Werking ventilatiekanaal 3 12 April 2009, 22:41
Werking van een multimeter 2 26 Januari 2007, 21:06
Werking dompelpomp 7 27 Augustus 2009, 08:36
Geen nieuwe berichten Werking aanraak schakeling halogeenlampen? 2 08 Juni 2016, 08:54
Geen nieuwe berichten Verminderde werking afzuigkap in gesloten ruimte? 2 23 April 2019, 01:21
Geen nieuwe berichten Kabel pomp van de vijver 2 20 Mei 2012, 18:23