Niko dimmer + pulsdrukker (eenzijdige werking)

Eva1987

  • #1
Goedemiddag. Ik heb een probleem met een niko dimmer i.c.m. de pulsdrukker. Beneden aan de trap is de dimmer. Boven aan de trap de pulsdrukker. Met als bedoeling het traplicht ook vanaf boven aan/uit te kunnen zetten.

Echter, de verlichting werkt maar één kant op. Bijv. beneden krijg ik het licht niet aan. Als ik vervolgens naar boven ga en de pulsdrukker schakel/indruk, kan ik beneden het licht wel weer aanzetten.

Sowieso lopen er overal verschillende draden doorheen (centraaldoosjes). Vorige eigenaar had vrij snel besloten geen lichtschakelaars meer te plaatsen, maar op hue (slimme verlichting) over te gaan. Wat de nodige hoofdpijn heeft veroorzaakt aangezien het systeem niet achterbleef.

Zie foto's ter verduidelijking. Als ik de blauwe draad uit de pulsdrukker haal, doet het licht het zowel boven als beneden niet. Als ik naar de tekening kijk, zou ik een van de twee schakeldraden op de plek van de blauwe draad moeten zetten. Wat denken jullie? Gaat er meer mis?

IMG_20230708_142936.jpg IMG_20230708_141813.jpg niko-universele-draaidimmer-led-3-300w-2-draads-31 (1).png
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is een merkwaardig schema dat je erbij geleverd hebt gekregen. Want de fase van een in Nederland gangbaar elektro systeem is niet zwart, maar bruin. En de schakeldraad (degene die van de dimmer naar de lamp gaat) niet bruin maar zwart!

Vervolgens heb ik ook nog het idee, dat de blauwe draad niets te zoeken heeft op die pulsdrukker.
Daar zou een bruine draad (fase) en een zwarte draad (pulsdraad op 1 van de pulsdrukker) op moeten zitten, met aan het andere eind op E van de dimmer.

dimmer-aangepast.jpg


Het schema van de aansluitingen op de dimmer heb ik even aangepast. Voor de rode draad heb jij een zwarte gebruikt en dat is als zodanig prima, als je maar beide kanten van die draad op de juiste aansluiting zet.

PS. Ik ben er van uitgegaan, dat het door jou geplaatste schema daadwerkelijk bij dit type dimmer hoort, heb dat niet nagekeken op de site van de fabrikant.

PS2. Weet je zeker dat je een pulsdrukker hebt gebruikt en geen wisselschakelaar (die dus in een van de twee standen blijft staan). Want alleen met een (terugverende) pulsdrukker kan dit werken. Dat neemt niet weg dat de kleuren zonder meer fout zijn.
 
Laatst bewerkt:

Eva1987

  • #3
Bedankt voor de reactie. Ik zie nu inderdaad een miniem verschil in de pulsdrukker, wat het dus een wisselschakelaar maakt.
De tekening is van de website van niko en staat tevens in de handleiding (tweedraads dimmer).
Kan de drukdimmer niet werken icm een wisselschakelaar?

IMG_20230708_163011.jpg
 
Laatst bewerkt:

Eva1987

  • #4
Ik zie dat een pulsdrukker echt nodig is. Als ik deze installeer, loop ik dan niet tegen hetzelfde probleem met de blauwe draad aan? Als deze uit de wisselschakelaar ligt, doet de dimmer het ook niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
De tekening, zoals hij blijkbaar in de handeiding en op de site van Niko staat, is gewoon voor de Nederlandse situatie niet geldig.
Waarschijnlijk is het een universeel schema, bedoeld voor een ander land (welk land: ik heb geen idee).
Het zit nu zo:

draaidimmer-zoals-nu-aangesloten.jpg

En dat is echt niet goed!
Vooral die blauwe draad: die mag daar echt niet zitten en het feit dat het alleen maar werkt als die aangesloten is, zegt al genoeg.
Het is al een waar wonder dat de stop er niet uit gaat, want bij een wisselschakelaar wordt (in één stand) verbinding gemaakt tussen L en punt 0 op de schakelaar.

Een wisselschakelaar is inderdaad niet correct, je hebt echt een impulsschakelaar nodig.
Dus:
- de bedrading wijzigen in zoals ik het in bijdrage #2 weergegeven heb
- een impulsschakelaar gebruiken.
 

Eva1987

  • #6
Wederom bedankt voor je reactie. De blauwe draad zat trouwens in L. Niet in 0.
Maar wat doe ik met de blauwe draad van de schakelaar? Als ik deze nu afdop, werkt de dimmer niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je moet gewoon alle bedrading wijzigen naar het schema in mijn bijdrage #2.

Dus op de dimmer:
- bruin in de aansluiting L
- zwart naar de lamp in de aansluiting met het golfje (tussen L en E)
- zwart naar de impulsschakelaar op aansluiting E

Op de schakelaar:
- bruin in de aansluiting L
- zwart in de aansluiting E
Indien de bruine draad achter die schakelaar één geheel is, knip je hem doormidden en zet er een lasklem tussen , waarin je een klein stukje bruin steekt om met de schakelaar aansluiting L te verbinden.

De wisselschakelaar kun je tijdelijk gebruken als impulsschakelaar. Je moet die dan wel steeds terugzetten naar de kant waarop hij verbroken is. Welke kant dat dan is durf ik niet te zeggen, maar je zou het even ohms kunnen meten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu