Zwevende boekenkast

JaapV8

 • #1
Hallo,

voor in onze woonkamer heb ik een zwevende boekenkast ontworpen. De kast moet worden gemaakt van gefineerde spaanplaat meubelpanelen van 25 mm dik. De afmetingen zijn 119 x 146 x 28 cm.

De bevestiging van de panelen onderling moet verticaal gebeuren, omdat er voor deze kleur panelen geen kantenband beschikbaar is. De horizontale planken zijn de maat waarin ze verkocht worden en de verticale planken zijn dan verzaagd. Voor de bevestiging aan de muur heb ik 8 van die hangende keukenkast bevestigingen in gedachten. Lijkt mij stevig genoeg?

Wat het totaal kan gaan wegen bereken ik op maximaal 130 kg (boeken en planken).

Nu zit ik zelf erg te dubben over hoe de panelen het beste onderling verbonden kunnen worden. Het liefste zou ik alles schroeven in verband met de stevigheid (en de verticale belasting), maar dan zijn er lelijke schroeven zichtbaar.

Hebben jullie suggesties over de bevestiging van de panelen aan elkaar. Het liefste heb ik een zo onzichtbaar mogelijke bevestiging, die toch in staat is het gewicht op een veilige manier te houden.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.


 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Waldy

  Specialist Zonwering
  • #2
  Dit ontwerp is niet nieuw hoor.
  Ik heb zo iets jaren gelden gemaakt en wel op de volgende manier:

  De boorden maakten we van 15mm massief hout, kan uiteraard ook in plaatmateriaal.
  Dar verlijm en schroef je de vertikale delen aan vast.
  Daarna verlijm je de 2 delen van 15mm op elkaar. Je ziet dan geen schroeven en je bent ook af van die latjes in de hoeken van de verbindingen.
  De voorkant van de op elkaar verlijmde boorden schuur je en indien het plaatmateriaal is fineer je dit.
   

  JaapV8

  • #3
  Bedankt voor je reactie. Ik weet dat het ontwerp niet nieuw is. Wel nieuw voor mij in ieder geval :wink: .

  Helaas gaat jouw methode voor mij niet werken, omdat het niet mogelijk is om te fineren. Het plaatmateriaal kom van hetzelfde bekende zweedse woonwarenhuis als waar de meubels die er omheen staan vandaan komen. Als het lukt is het voor ideaal: een eigen boekenkast precies op maat in dezelfde kleur als de rest.

  Zijn er suggesties voor de (verticale) verbinding van de panelen zonder dat hier al te zichtbare bevestigingen gebruikt zijn?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Deuvels met lijm is bij spaanplaat afhankelijk van de kwaliteit(persing) van de spaanplaat en de toplaag. Bij mdf gaat dit beter. Kastverbinders zijn ook nog een optie.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  18
  6
  2
  4
  4
  1
  6
  17
  7
  9
  1
  7

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu