(Zoveelste) Isolatie & Schuindak

N00bDaan

  • #1
Hallo,

Ik ben ten einde raad, want ik hoor nu verschillende dingen uit verschillende hoeken (aannemer, leverancier materiaal, bouwmarkt).

Ik heb een hellend dak wat ik wil isoleren het is een pannendak, maar onder de pannen zit ook nog eens bituum (volgens mij) gelijmt. In totaal ziet het er nu zo uit:

  • - Dakpannen
    - Bituum
    - Dakbeschot (aan binnenkant geverft en naden dicht gekit)
    - Glaswol (geplanned)
    - Metal studs (geplanned)
    - Klimaatfolie (Winter=dampremmend, zomer=lage dampremmende werking waardoor vocht sneller uit de houtconstructie kan)
    - Gips (geplanned)

Het ging allemaal prima tot ik erachter kwam dat er bituum op het dak lag (onder de pannen dus, mij een raadsel waarom dit dubbel is gedaan), omdat dit dampdicht is. Hierover heb ik met een aannemer gesproken en die zei dat het glaswol niet tegen het beschot aanmoest en het liefst moest ventileren.

De fabrikant van dit spul zegt dat ventileren achterhaalt is en niet meer nodig is. Ze zeggen zelfs dat dit klimaatfolie ook voor dampdichte daken geschikt is:
Vocht krijgt geen kans om uw houtwerk aan te tasten. Zelfs dampdichte daken* kunnen veilig met de vochtregulerende klimaatfolie worden geïsoleerd.

*Dampdichte daken: bijvoorbeeld als er een dampremmende laag onder de dakpannen is aangebracht. En dak met bitumen is altijd dampdicht.
Bij gebruik van dit folie zou in de zomer de constructie in twee richtingen kunnen drogen (dak en door folie), maar nu kan het maar in een richting, is dit voldoende?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het zo erg met je. :wink:
Kan je er ook achter komen wat voor bitumen er ligt. Het dakbeschot is bij jouw ook al een aardige damprem.
Voor de info kan je ook zeggen hoe dik die Glaswol (geplanned) gaat worden.
Dat van de klimaat folie is een betrekkelijk nieuwe ontwikkeling. Er is of was een theorie dat de constructie een hoeveelheid vocht moet kunnen bufferen en zou alleen met cellulose isolatie kunnen met heel veel massa.
Maar ik krijg de indruk dat het ook met de wol isolaties kan. Niet zeker.
Bij de isolatie fabriekanten op de site wordt deze info best wel verstrekt.
Op Duitse en Belgische klussites kan je wat meer info vinden betreffende deze methode.
Het zou me niets verbazen als die aannemer grijs haar heeft. :wink:
 

N00bDaan

  • #3
Het zijn bitumen stroken (1,5m) die elkaar overlappen en het is sterk verouderd (zodra je er wat mee rommelt scheurt het) en ligt er dus alleen als extra maatregel.

Het gaat om zo'n 12-14 cm glaswol (variert een beetje) en ze fabrikant spreekt (natuurlijk) over een revolutionair systeem (etc...).

Toen ik de aannemer vertelde over het folie keek 'ie niet helemaal helder dus vandaar dat 'ie bij z'n eigen oplossing bleef, maar goed. Hij raadde het wel sterk af om de binnenmuur (enkelsteens naar de buren) ook af te dichten met klimaatfolie hoewel ik dus dacht dat dit juist ook nodig was omdat het woonvocht anders via de zijmuur alsnog achter het klimaatfolie kan komen...

't Is af en toe frustrerend om van 6 verschillende aannemers 10 verschillende antwoorden te krijgen, vandaar... :oops:
 

Chathanky

  • #4
Verwacht je hier wat anders dan? :mrgreen:
Als je gaat voor klimaatfolie informeer dat dan bij de fabrikant. Wellicht zit jou situatie kan en klaar in de informatiefolder.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik maak er 11 van. :wink:
Ik dacht even zou er misschien asfalt papier zijn toegepast. Asfalt papier is iets meer dampopen dan gebitumineerd glasvlies dit materiaal is stukken moderner maar scheurt ook gemakkelijk.
Maar zoals ik het bekijk zou je met deze dikte isolatie voldoen aan het systeem met een klimaat folie.
Het principe is wat er van oktober tot mei aan vocht in de constructie wordt verzameld gaat er in de periode van mei to oktober via die moderne damprem weer uit de constructie. Belangrijk dat die hoeveelheid vocht zich ook in de constructie kan verzamelen.
Ik geloof wel in nieuwe dingen.
Die binnenmuur kan toch volstaan met alleen isolatie daar valt toch niets te remmen. Het temperatuur verschil tussen de beide ruimtes is te klein.
Maar ik zou wel de info van de isolatie fabrikant volgen. Voor mij is het ook volledig nieuw.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Hoe schuin is je dak?
bitume word wel vaker onder een pannendak gelegd maar dan meestal omdat de dakhoek te plat is en er water tussen de pannen terug gestuwd kan worden met wind.
Dit loopt dan over de bitume de goot in ipv door het dakbeschot naar binnen met lekkages als gevolg.
 

N00bDaan

  • #7
Het schuine dak is zo'n 24 graden (t.o.v. horizontaal), dus da's niet heel erg schuin nee.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Dat is dan waarschijnlijk de reden van het bitume.

terug er onder bij aanpassingen.

john
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu