Zonnepanelen plaatsen op dakbeschot bedekt met bitumen.

Dakhaas1974

  • #1
Goeiedag!

Ik wil graag zonnepanelen op mijn dak laten plaatsen. Zeker gezien de lage marktrente is dit een prima investering voor mijn spaargeld.

Echter loop ik nu tegen een probleem aan. Even de voorgeschiedenis, bij aankoop van mijn woning bleek dat het dak "zo lek als een mandje was". De constructie bleek niet in orde. Een combinatie van verkeerde dakpannen en een te geringe hellingshoek van het dak leidden tot een soort van watersnoodramp.

De aannemer wees de leverancier van de pannen aan als "schuldige" en de pannen leverancier gaf de te geringe hellingshoek de schuld. Uiteindelijk ten einde raad hebben wij een drastische maatregel genomen. Pannen eraf en dak bedekken met bitumen.

Maar ik dwaal af, nu weer terug naar de zonnepanelen. De bitumen zijn rechtstreeks op het dakbeschot geplaatst. De aannemer raadt ten strengste af om hierin te gaan boren vanwege onherroepelijke lekkage...... Een partij die zonnepanelen levert zegt dat het gewoon kan. Weer een andere partij zegt dat het niet kan.

De aannemer heeft er geen belang mee om het af te raden, de leverancier die de panelen levert duidelijk wel, hij wil immers zijn produkt verkopen. Vandaar dat ik hier mijn verhaal doe in de hoop dat er iemand is die de mogelijkheden (en onmogelijkheden) kan aangeven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Normaal ligt de isolatie op het dakbeschot. Vraag me af hoe is het nu met de isolatie gesteld.

Uiteraard is het niet ideaal als je in de bitumen gaten gaat maken.
Wat is de helling van je dak. Hoe schuiner hoe sneller het water van je dak loopt. Zijn er speciale steunen die ze op de bitumen kunnen plaatsen.
 

Dakhaas1974

  • #3
Beste Wgb,

Ik heb er nooit bij stilgestaan maar ik vermoed dat het dak in zijn geheel niet meer geïsoleerd is.
Is dat eigenlijk een probleem?

De helling van het dak is slechts 15%.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Een ongeisoleerd dak op een woning? Dat is vooral een heel duur probleem :roll:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Heb je meteen nog een bestemming voor je spaargeld (mét goed rendement) ;)

Wat is de hellingshoek?
 

Dakhaas1974

  • #6
Ik ga vanavond even kijken bij de afvoer van de CV of de isolatie wellicht tussen het dakbeschot en de afwerking binnen is geplaatst. Zo niet dan heb ik een probleem, ik kan geen isolatie bovenop de bitumen plaatsen en binnen is ook geen optie, daar is simpelweg geen ruimte voor. Dan misschien maar de boel in de brand steken :P

Hellingshoek is 15 graden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat voor een ruimte is het onder het dak en heel belangrijk wordt deze wel of niet verwarmd?
 

Dakhaas1974

  • #8
Ik kom er later op terug, ik heb geen idee en zal vanavond even kijken wat de situatie is.
 

Dakhaas1974

  • #9
Ik heb mijn dak geïnspecteerd en foto’s bekeken van de situatie toen er nog pannen lagen. Onder de pannen lag er glaswol. Dit is verwijderd. De bitumen zijn rechtstreeks op het dakbeschot bevestigd. Er lijkt dus geen isolatie meer aanwezig te zijn.
 

Marcn88

  • #10
Dan dakleer eraf en isoleren dit heeft een nog beter rendement dan panelen hou je alsnog gekd over kun je de panelen ook nog plaatsen voor daken zijn er tegenwoordig hele mooje kant en klare platen daar een mooje dakpanplaat op met panelen :prima: :prima:
 

Dakhaas1974

  • #11
Ik vind het toch vreemd, ik heb de jaarafrekeningen van de energieleverancier bekeken. Mijn gasverbruik is niet gestegen ten opzichte van de periode dat het pannendak (met isolatie) op mijn dak lag?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dat was lek toch?

de isolatie zal wel nat zijn geweest dan werkt het niet
 

Dakhaas1974

  • #13
Ok, dat is een goed punt. Het was inderdaad doordrenkt met water. Iedereen bedankt voor de input. Ik zie af van de panelen. Nu isoleren heeft ook geen zin, het dakleer ligt er net 6 jaar op. Het wordt verhuizen of wachten tot het dakleer vervangen moet worden en dan alles in 1 keer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu