Zonnepanelen afkoppelen

De_hullu

  • #1
Hoi allemaal!
Ik ga mijn tuinhuis afbreken, want deze staat in de weg voor een nieuw te bouwen overkapping. Alleen liggen er 3 zonnepanelen op die er dus ook vanaf moeten. Die heeft de vorige bewoner zelf geinstalleerd.:roll: De vraag is echter: hoe koppel ik deze af zonder verdere gevolgen? Loskoppelen van de omvormer lijkt me geen probleem, want dat heb ik al eens gedaan zonder problemen, maar hoe krijg ik de omvormer losgekoppeld van het stroomnet?
De omvormer zit n.l. in het tuinhuis (zie foto) en de kabel hiervan loopt onder de grond naar het woonhuis, waar deze aan de buitenzijde naar boven komt en in een lasdoos terecht komt. Denk ik. Vanuit daar loopt alles dood, want hier zitten aansluitingen naar wcd buiten, buitenlamp en binnenlamp. Zou dit dan een aftakking zijn van de ondergrondse kabel en dat daar dan een verbinding zit naar de meterkast??? In de meterkast is er geen spoor van iets van die zonnepanelen zichtbaar. Zou de stroomlevering van de zonnepanelen gewoon op een bestaande groep geplaatst zijn of is dat niet mogelijk? Als in, simpel gezegd, je sluit de omvormer aan op een wcd en de stroom gaat richting je meterkast.
Een paar jaar terug hebben wij zonnepanelen op het dak van ons woonhuis laten plaatsen, maar daar werd een aparte groep in de meterkast voor gemaakt.
Aan de vorige bewoner kan ik het niet meer vragen trouwens....

Uitleg foto:
1: omvormer
2: lasdoos waar stroom vd omvormer in terecht komt (grijze kabel)
3: Kwh meter met klein display en stopcontact (???)
4: WCD waar Kwh-meter en omvormer op zitten aangesloten
5: Kabel die de grond in verdwijnt vanuit lasdoos
zonnepanelen installatie tuinhuis.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Vroeger kon je installaties met 3 panelen inderdaad nog via een stekker in het stopcontact aansluiten (dat was waarschijnlijk via (3) ). Bij jou is nu eea in de lasdoos gekoppeld (2).

Ik zou zeggen: Je installatie spanningsloos maken, zonnepanelen afkoppelen van de omvormer en daarna de omvormer afkoppelen in de lasdoos.
 

De_hullu

  • #3
Ok. Thanks voor de info. Dat gaat me wel lukken. Zit ik nog met het volgende: die elektriciteitskabel wil ik weer gaan gebruiken in de overkapping, maar hoe kan ik die het beste laten zitten zonder dat ik me druk hoef te maken over kortsluiting? Waterdicht afdoppen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Het beste is om uit te zoeken waar de kabel je huis binnenkomt en hem daar los te koppelen, zodat er geen spanning meer staat op de leiding. Als dat geen optie is, dan zou ik een gietmof gebruiken en deze later weer afknippen.
 

De_hullu

  • #5
Ik ga ermee aan de slag! Dank je!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu