Deel zonnepanelen weggehaald, rest weer inschakelen?

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #1
Dakwerkers hebben 2 van mijn 18 zonnepanelen weggehaald. Ik heb vooraf uiteraard de werkschakelaar van de omvormer en de groep in de meterkast uitgeschakeld. Kan ik de installatie weer aanzetten nu er 2 panelen missen? Elk van de 18 panelen was voorzien van een optimizer (solaredge).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De zonnepanelen / optimizers zijn in een string aangesloten, allemaal in serie dus. Als je die string onderbreekt dan gaat de rest niet meer werken. Het zou wel kunnen werken als je de string weer sluit door de kabels door te verbinden, maar de vraag is of dit is gedaan?

Je kunt ook niet onbeperkt panelen verwijderen, er komt een moment dat de spanning van de resterende panelen te laag is om de omvormer te laten starten. 16 panelen op een 3-fasen (?) solaredge omvormer moet net kunnen maar is wel minimaal, als er dan ook nog panelen in de schaduw liggen zou het resultaat wel eens kunnen tegenvallen.

Mochten er nog stekkers open en bloot op het dak liggen, doe daar dan zsm iets mee, dat gaat niet goed met vocht / sneeuw.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
In dit geval liggen er 16 panelen samen als een blok op het ene dak en 2 panelen lagen samen als een blokje op een ander deel van het samengestelde dak. Zou het dan nog steeds 1 string zijn?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ja, want een string van maar 2 panelen gaat nooit goed werken met solaredge.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Oke dank je, goed dat ik het gevraagd heb, dan moet ik er maar even vanaf blijven tot ze er weer op gelegd zijn. Ik zal wel de kabels wat beschermen volgens mij ligt alles al een paar dagen los.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu