Zonnepanelen berekenen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Beste allemaal,

Ik ben druk in de voorbereiding om mijn woning gasloos te maken. Alles is uitvoering berekend (dus absoluut geen natte vingerwerk) en de 2 benodigde warmtepompen hebben flink stroom nodig. Op dit moment is de capaciteit van de aansluiting 3 x 25A. Deze zal verzwaard worden naar 3 x 35A.

De benodigde de extra stroom voor de warmtepompen wil ik gaan opwekken met extra zonnepanelen. Er liggen al 20 panelen (plat dak zuid georiënteerd) van 250 WP op het dak. Deze hebben in de afgelopen 8,5 jaar gemiddeld 95% van hun capaciteit aan opbrengst gehad. Er is nog +/- 180 m2 plat dak over voor extra panelen.

Vanwege de uitbreiding van het aantal panelen vroeg ik mij af met welke opbrengst ik moet rekenen: de theoretische capaciteit van de panelen (die ze dus eigenlijk nooit halen) of de werkelijke capaciteit uit de praktijk. Het spreekt voor zich dat je met de laatste methode meer panelen kan plaatsen.

Het is uiteindelijk een rekensom: minder panelen op het zuiden met een hoger rendement of meer panelen oost-west met een minder hoog rendement.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Oost west heeft als voordeel dat je opbrengst hoger is op het moment van verbruik nl ochtend en avond.
Maar er zijn genoeg rendementstabelen online te vinden waaruit je het vermogen kan berekenen.

De theoretische opbrengst is onder ideale omstandigheden, dat red je niet dus is het niet slim om daarmee te rekenen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Ik had via deze site me info over zonnepanelen gekregen
klik hier op.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
@ The headhunter:

De verdeling van de opbrengst over de dag maakt voor mij niet zo veel uit, aangezien het verrekenen (opbrengst tegenover verbruik) toch per jaar gaat (afgelopen maand wettelijk vastgelegd) en ik toch wel zo goed als quitte moet kunnen spelen onder aan de streep.

Het is dan niet nodig om meer panelen op oost-west te kopen als die met hun lagere rendement hetzelfde opwekken als minder panelen op zuid met een hoger rendement, of zie ik iets over het hoofd?

Jij zegt dus reken met de opbrengst uit de praktijk (en dan net aan de goede kant blijven van de aansluitcapaciteit) en niet met de theoretische opbrengst.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
BertPleizier schreef:
De verdeling van de opbrengst over de dag maakt voor mij niet zo veel uit, aangezien het verrekenen (opbrengst tegenover verbruik) toch per jaar gaat
Ja, totdat de salderingsregeling toch een keer ophoudt. Ze weten het steeds uit te stellen, maar reken er maar op dat hier eegens tussen 2025 en 2030 toch wel iets aan gaat veranderen.

Plan je niet liever voor meer dan 7 jaar in de toekomst?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Dus over 3 a 4 jaar worden thuisaccu's ook voor de NL markt interessant.

Andere vraag: wat is het vastrecht voor 3x 35A? Is een loadbalancer tussen de 2 warmtepompen niet voordeliger?
 

stefan9

  • #8
Als je een bepaalde stroomopbrengst wilt hebben moet je inderdaad uitgaan van het werkelijke rendement. Voor de aansluitcapaciteit zijn niet de panelen bepalend, maar de omvormer. Het maximaal vermogen van de omvormer moet bij je netaansluiting passen.
Wellicht kun je er bij het plaatsen rekening mee houden dat je ze op termijn misschien anders wilt plaatsen? Met de huidige salderingsregeling kun je ze het best op het zuiden zetten, maar als de salderingsregeling aangepast wordt kan het gaan lonen om ook panelen op oost en west te hebben.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
@XanderH

Salderen is wat je per teruggeleverde KWh krijgt uitbetaald van je energieleverancier. Deze regeling wordt zoals hierboven aangegeven inderdaad afgebouwd de komende jaren.

Afgelopen maand is de energiewet aangepast (stamde nog uit 1997 toen er nog geen zonnepanelen waren). Er waren recent namelijk energieleveranciers die per kwartaal of zelfs per maand je verbruik met je eigen opbrengst gingen verrekenen. Heb je dan bijvoorbeeld een warmtepomp die in de winter meer stroom verbruikt dan betekent dit dat je in de winter veel dure KWh moet betalen omdat eigen opbrengst te weinig is in de wintermaanden en in de zomer als je over houdt bijna niks terug krijgt. Per saldo ben je dan alsnog duur uit, terwijl je over een heel jaar gezien misschien wel genoeg eigen opbrengst zou hebben om al je verbruik af te dekken.

De energiewet verplicht energieleveranciers nu om over 1 volledig jaar te gaan verrekenen. Bij de jaarafrekening wordt dus nu verplicht van je totale verbruik eerst je zelf opgewekte stroom afgetrokken. Dit verschil moet je dan bijbetalen tegen de prijs uit je contract en over een eventuele "overcapaciteit" krijg je dan de afbouwende terugleververgoeding (het zogenaamde salderen).

Voor het salderen maakt het dus niet uit hoe de opbrengst over de dag verdeeld is. Het gaat immers over het totaal van de opbrengst over een heel jaar.
 
Laatst bewerkt:

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
@Walker

Het tarief bij mijn netbeheerder voor 3 x 25A = € 229,05 en voor 3 x 35A = € 897,17. Een verschil van + € 668,12.

Er komt een cascaderegelaar tussen de warmtepompen om ze zo efficiënt mogelijk te laten samenwerken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
@stefan9

De panelen bepalen toch hoeveel opbrengst er is (meer panelen = meer opbrengst)? De omvormer maakt van die opbrengst alleen maar 230V wisselspanning.

Ik wil de panelen niet meer gaan verplaatsen. De bedoeling is 1 x neerleggen en niet meer aankomen. Over de salderingsregeling zie mijn post #9 hierboven. Hoe de opbrengst over de dag verdeeld is maakt hierbij dus niet uit.

Je moet alleen zorgen dat je niet heel veel meer opwekt dan je eigen verbruikt over een heel jaar gezien, omdat je door de afbouwende salderingsregeling steeds minder terug krijgt voor een KWh. De zonnepanelen die je "te veel" hebt verdienen zich daardoor niet meer terug. In het verleden kon je echter door de volle 100% terugleververgoeding letterlijk geld verdienen als je meer opwek had dan eigen verbruik. Dat is nu door de populariteit van zonnepanelen ongewenst geworden, vandaar dat de salderingsregeling wordt afgebouwd.
 

stefan9

  • #12
@BertPleizier : Salderen is niet "wat je per teruggeleverde KWh krijgt uitbetaald van je energieleverancier". Dat is je "terugleververgoeding". Salderen houdt in dat je de stroom die je hebt afgenomen van het net mag wegstrepen tegen stroom die je hebt geleverd aan het net. Met salderen kun je het net dus als het ware als een heel grote accu gebruiken waar je 's zomers energie in stopt om die er 's winters weer uit te halen.
 

stefan9

  • #13
@BertPleizier : Het is het totale systeem, dus panelen + omvormer(s) die bepalen hoeveel opbrengst je hebt. Voor zover ik weet mag je niet meer vermogen aan omvormers plaatsen dan dat jouw zekering kan verwerken, maar mag je wel iets meer panelen plaatsen, rekening houdend met een rendement van minder dan 100%.
Als de salderingsregeling afgebouwd wordt, dan wordt het wel degelijk interessant om de piek-opbrengst te verdelen over de dag, dus ook wat panelen op oost en west te plaatsen.
Daarnaast kunnen omvormers ook afgeschakeld worden als de netspanning te hoog wordt. Ook dat kan een reden zijn om de piekbelasting uit te spreiden over de dag.
Zie ook: Netbeheer Nederland
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
@stefan9

Dat bedoel ik inderdaad ook. Ik gebruik de termen alleen niet juist. De salderingsregeling is dus net aangepast: er moet verplicht over een heel jaar verrekend worden. Die regeling zie ik dus niet snel veranderen. En als dat wel zo is, dan moeten de panelen een kwartslag gedraaid worden van het zuiden naar oost-west :lol:

En het rendement op zuid is bij mijn dak tussen de 92% en 95%, terwijl dat met oost-west 78% is. Dat scheelt aanzienlijk.
 

stefan9

  • #15
De regeling dat saldering over een heel jaar plaats moet vinden zal wel blijven bestaan, maar als de saldering inderdaad wordt afgebouwd zoals in de tabel staat die Walker heeft gepost, dan heb je daar over 3 jaar nog maar 64% plezier van en over 8 jaar 0%...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en XanderH

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Maar dat is toch alleen als je meer opwekt dan je verbruikt?

Als je net zo veel opwekt als verbruikt (uiteraard is het weer altijd een wisselende factor dus dat zal wisselen per jaar) is heel die tabel niet van toepassing. Eerst wordt 1 KWh eigen opwek volledig weggestreept tegen 1 KWh afname uit het net. Daar verandert niets aan met de afbouwende salderingsregeling.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #17
BertPleizier schreef:
Daar verandert niets aan met de afbouwende salderingsregeling.
Jawel dat is precies wat er wel gaat veranderen tenzij ze het weer eens uitstellen.

Salderen = een kWh die je teruglevert kunnen wegstrepen tegen een kWh die je afneemt. Als de salderingsregeling is afgeschaft in 2031 krijg je dus voor iedere kWh die je teruglevert een terugleververgoeding en reken je iedere kWh die je afneemt gewoon tegen het normale tarief af.

En dan is O-W dus wellicht toch echt interessanter dan Z. Of je moet verwachten dat je tegen die tijd een thuisaccu hebt hangen.
 

stefan9

  • #18
Nee, daar zit het misverstand.
Op zich klopt het dat salderen pas interessant wordt als je meer opwekt dan verbruikt. Maar dat is als je naar een bepaald moment kijkt: Als je panelen op een bepaald moment 3 KW produceren, maar je hebt op dat moment ook apparaten aan staan die meer dan 3KW verbruiken, dan lever je dus niet meer dan dat je verbruikt. Productie en verbruik worden dan direct tegen elkaar weggestreept.
Maar als jij overdag (of 's zomers) produceert en 's nachts (of 's winters) verbruikt, dan kun je nu salderen. En dat gaat dus veranderen.
De vergelijking met de accu: Je kunt het net nu gebruiken als een heel grote accu waar je niks voor betaalt. Zometeen moet je wel gaan betalen voor het gebruik van het net als accu.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #19
En voor de volledigheid, als @stefan9 schrijft "productie en verbruik worden dan direct tegen elkaar weggestreept", dat is niet iets wat de energieleverancier doet. Als je simultaan 3kW opwekt en 3kW afneemt dan wordt het niet eens geregistreerd door de meter, dat zal natuurlijk wel zo blijven. Dat is geen salderen, dat is direct je eigen opgewekte energie verbruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Walker en stefan9

PimKlus

  • #20
@BertPleizier wat is het vermogen van die 2 warmtepompen die je hebt besteld?

Buiten dat oost-west opstelling een betere verdeling over de dag heeft en gunstiger is ivm salderen afbouw. Kun je met oost - west ook meestal meer panelen plaatsten en is er minder ballast nodig. Maar ligt ook sterk aan de situatie, bijvoorbeeld staan bomen of andere schaduw objecten waar je last van hebt.
Iedere zonnepaneel installateur kan eenvoudig simulaties maken, dat beeld een goed beeld van de verschillen.

Is je dak nog in goede staat? Je wil niet dat over een paar jaar je dak vervangen en alle panelen er weer af.

Om het nog moeilijker te maken, naast afbouw salderen gaat er waarschijnlijk nog meer veranderen.... (gratis account nodig om te lezen):
https://tweakers.net/reviews/10360/betalen-per-kw-vermogen-nettarieven-op-basis-van-bandbreedte.html
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu