Zonnepanelen aangesloten op meterkast

Markv93

  • #1
Beste forumleden,

Misschien een beetje een te specialistische vraag voor dit forum. Maar ik probeer het toch, hopelijk vind ik hier een slimme elektricien!

Sinds een week of 3 heb ik nu zonnepanelen, waar ik enorm tevreden mee ben overigens! Maar ik vraag me af of ze het goed in de meterkast hebben aangesloten.

Ik heb 5 groepen die achter een aardlekschakelaar zitten (dit is volgens de nieuwe NEN-EN al niet goed en de gezamenlijke amperage is ook nog eens 80 en de aardlekschakelaar maar 40). Nu lijkt het alsof ze de zonnepanelen daar ook nog eens bijgezet hebben.....
Volgens mij handelt het zonnepanelen bedrijf daarmee niet volgens de NEN_EN normen en hadden ze een nieuwe aardlek moeten plaatsen voor de zonnepalen.
Heb ik het hiermee aan het juiste eind en kan ik het bedrijf gaan aanschrijven?

Ik hoor graag van jullie,
Met vriendelijke groeten,
Mark van Rijn

Meterkast.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
En de groepen boven zijn niet aangesloten achter een aardlekschakelaar?

Weet je zeker dat de aardlekautomaat achter die aardlekschakelaar is aangesloten? Het feit dat het op dezelfde rail zit zegt natuurlijk ook niet alles.

Hoe zwaar is je hoofdaansluiting en is deze 1 of 3 fasen (aangezien ik een 4-polige aardlekschakelaar zie)?
 

dennistd

  • #3
Ik zie een EMAT met volgens mij het typenummer EA16-32. Dat is een 32A aardlekautomaat, die (naar ik toch mag hopen) voor de aardlekschakelaar aangesloten is.

 

Markv93

  • #4
Beste Xander,

bedankt voor jou bericht! Dat waardeer ik.

volgens mij is het en 3x25 amp aansluiting. Ik heb overigens niet veel kennisvan elektra.
De bovenste rits groepen is zonder aardlekschakelaar lijkt me.
Of de aardlek aangesloten is weet ik niet, ik heb de cover er af gehaald en een foto gemaakt. Kun jij verder beoordelen hoe het zit aangesloten?

groet,
Mark

4E00175B-D62A-471F-8C3D-27D8EFEE93AE.jpeg 8A262772-52E3-4413-94A0-A7585B62F642.jpeg
 

Markv93

  • #5
Het is een wat oudere woning (1963) dat ik compleet aan het renoveren ben. Her en der ook wat oude kleurcodering draad tegen gekomen (rood en groen) en ik heb niet overal (met name boven) aarde.
Groep indeling heb ik bepaald voor de nieuwe keuken.

ik heb nog een aantal foto’s toegevoegd aan dit bericht ter verduidelijking.

71E876A7-BA7A-4111-BBC6-D1BDFBE17375.jpeg 5045E838-F5EC-4DA4-880E-5D12ECB459F1.jpeg 4C2F1770-B2A6-432D-8AE2-92E852ED9364.jpeg 936C199C-C13B-426E-BCC5-9311C0779E0C.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Tijd voor een uitbreidingskast en een paar extra aardlek schakelaars. Volgens mij heb je ook een busboard...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Je hebt denk ik niet 5, maar 8 groepen achter die aardlekschakelaar zitten. De bedrading is slecht te volgen maar volgens mij zit juist het bovenste busboard hier op aangesloten. Qua groepenindeling klopt dat ook beter, juist groep 1 t/m 6 zijn de groepen waarvoor je absoluut aardlekbeveiliging wilt hebben!

Daar ben jij natuurlijk snel genoeg achter (zet de aardlekschakelaar uit en kijk wat er niet meer werkt).

De zonnepanelen zijn aangesloten vóór de aardlekschakelaar (rechtstreeks op die aftakblokjes onderin de kast).

Overbelasting van de aardlekschakelaar (geschikt voor 40A) hoef je niet bang voor te zijn met een maximale voeding van 25A uit het net + tot 16A uit de zonnepanelen. Meer dan 41A kan er al niet door dat component lopen.

Ik zie niets aan de installatie van de zonnepanelen wat niet deugt (we zien natuurlijk maar een klein stukje).

Wel heb je te veel groepen achter een aardlekschakelaar, heb je groepen zonder aardlekschakelaar wat alleen mag als de aardverspreidingsweerstand laag genoeg is (die is misschien in 1963 wel voor het laatst gemeten) en mis je een hoofdschakelaar. Dat kun je de installateur van de zonnepanelen niet echt kwalijk nemen.
 

Markv93

  • #8
Beste Xander,

Bedankt voor jou professionele benadering van mijn vraag! Ik heb zelf zojuist de aardlekschakelaar gecontroleerd. Helaas had ik het aan het juiste eind: de onderste rits aan groepen zit achter de aardlek.
Groep 9, 10, 11, 12 en 13.

Met jou uitgebrachte advies over de aansluiting van de zonnepanelen weet ik bijna wel zeker dat de rest van de installatie ook conform regels zijn verlopen. De mannen kwamen ook erg kundig over.

Mag ik jou nog om een laatste advies vragen m.b.t. de meterkast?
Volgens mij heb je nu een aardig beeld van de situatie en de aansluiting van de meterkast. Is het noodzakelijk voor mijn eigen veiligheid om de meterkast de laten upgraden met aardelek schakelaars en of een hoofdschakelaar? En mocht daar geen ruimte meer voor zijn een tweede of nieuwe kast laten plaatsen?

Het is dat ik nu zelf kritische vragen had gesteld over die zonnepanelen anders had ik dit dus nooit geweten dat mijn meterkast onveilig/ verouderd is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Dit voldeed ook in de tijd dat die kast werd geplaatst (die is enkele decennia jonger dan 1963) al niet aan de norm.

Ja, het is noodzakelijk om aardlekschakelaars toe te voegen voor de groepen die juist het grootste risico vormen (de groepen buiten en de groepen met contactdozen voor "algemeen gebruik"). Deze kast met busboards is lastig aan te passen, ik zou iets nieuws ophangen.

Aangezien er groepen zijn geïnstalleerd zonder aardlekbeveiliging, mag je er vanuit gaan dat de aardverspreidingsweerstand laag genoeg is dat de automaat voldoende is om foutbescherming te waarborgen (foutbescherming betekent dat er iets uitschakelt bij kortsluiting naar aarde, dit neemt niet weg dat je op groep 1 t/m 6 sowieso aanvullende beveiliging met een 30mA aardlekschakelaar moet hebben). Mocht dit niet het geval zijn en mocht de aardverspreidingsweerstand te hoog zijn, dan moeten alle groepen achter een aardlekschakelaar (sowieso doen bij vervangen) en had die aardlekautomaat van de zonnepanelen eigenlijk niet toegepast mogen worden. Dit is een spanningsafhankelijke aardlekautomaat en die mag alleen onder bepaalde omstandigheden worden toegepast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu