Is mijn kwh-meter goed aangesloten op mijn zonnepanelen?

RubenO

  • #1
Hallo lieve mensen!

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met volgende probleem:

Afgelopen donderdag heb ik zonnepanelen geinstalleerd gekregen. Hier heb ik een groep voor de zonnepanelen en een kwh-meter van Homewizard erbij gekregen, eveneens een P1-meter van Homewizard. Grotendeels werkt alles in de homewizard app (Energy app), echter werkt de opbrengst van de zonnepalen niet in zijn eigen grafiek. Toevallig zag ik een soort gelijk probleem op Tweakers en daar was, na zeggen van de topicstarter, de kwh-meter verkeerd aangesloten.

Kan iemand mij vertellen met behulp van fotos van de meterkast + app of de kwh-meter verkeerd is aangesloten of dat er wellicht wat anders aan de hand is waardoor mijn opbrengst niet weergegeven wordt in de homewizard app?

Overige info:
Omvormer: Growatt MIN 3600 TL-XE
Panelen: URE 395 Full Black (8 voor-, 4 achter het huis - 12 in totaal)
Meterkast + groepen: Fase 1

indien nog meer informatie gewenst is, hoor ik het graag.

Mogelijk zijn de foto's niet duidelijk (wat ik goed kan begrijpen), hoor ik graag waar ik foto's van kan maken om wellicht een betere diagnose te stellen.
De roden lijnen geven een indicatie waar de PV kabels binnen komen. De dikkere blauw draad leidt naar de aardlek, uit mijn hoofd

In ieder geval bedankt alvast!

WhatsApp Image 2022-11-01 at 09.30.32 (1).jpeg WhatsApp Image 2022-11-01 at 09.30.32.jpeg WhatsApp Image 2022-11-01 at 15.50.23 (1) kopiëren.jpg WhatsApp Image 2022-11-01 at 15.50.23 (2) kopiëren.jpg WhatsApp Image 2022-11-01 at 15.50.23 (3) kopiëren.jpg WhatsApp Image 2022-11-01 at 15.50.23 kopiëren.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als ik het voorbeeldplaatje van HomeWizard moet geloven, zitten de bruine draden precies verkeerd om.

image.png

Maar waarom laat je de installateur niet gewoon terugkomen totdat het werkt?
 
  • Like
Waarderingen: RubenO

Cmf

  • #3
Ik had een vergelijkbaar probleem met de app van EnergyFlip. Gebeld met Energyflip en zij zagen dat ik nog niet de juiste software op de gateway (kastje verbonden met de slimme meter) had. Na de update nog steeds geen data. Bleek dat de Eastron kWh-meter ook nog goed ingesteld moest worden, o.a. het adres en de bautrate. Met die juiste instellingen kwam de data beschikbaar in de app.
 

RubenO

  • #4
Gisteren is de installateur langsgeweest. Het was inderdaad verkeerd aangesloten en de Energy app van HomeWizard doet het nu wat betreft de weergave van de opwek van de zonnepanelen.

Bedankt voor het meedenken, allemaal!
 

hbtholen

  • #5
Beste Ruben,

Hoe heeft de installateur uiteindelijk jouw verbindingen aangepast? Het lijkt erop dat ik hetzelfde probleem heb, na installatie van mijn zonnepanelen. Onderstaand het schema: van mijn zonnepanelen, met enphase omvormers, naar een Enphase Relay, dan een installatieautomaat met aardlekbeveiliging, richting de kw meter en vervolgens naar het NET.


Iemand die mij kan helpen met dit probleem? Naar mijn mening is alles goed aangesloten. De KW-meter in is namelijk het NET en de zonnepanelen is hetgeen is wil gaan meten, cf. de handleiding de out-groep.

WhatsApp Image 2023-04-24 at 12.16.43.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Het gaat om dezelfde HomeWizard kWh meter @hbtholen ? Dan zou het zo inderdaad goed moeten zitten.

Je hebt het in de app toch wel geconfigureerd als zonnepanelen?
 

hbtholen

  • #7
Dat klopt inderdaad XanderH.

Het betreft dezelfde HW kWh meter en in de app is de meter geconfigureerd als zonnepanelen. Ik krijg echter nog steeds een opbrengst van 0 te zien.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Registreert de meter zelf wel, op het display dus?
 

hbtholen

  • #9
Nee, de meter registreert op het display ook niets, qua opgewekte stroom. Het enige wat hij registreert, en wat naar mijn mening ook niet goed is, is de stroomimport en stroomtotaal (zie foto). Echter registreert hij niet de stroomexport (opgewekte stroom zonnepanelen), terwijl ik zeker weet dat dit wel gebeurt.
1682349408104.png


Op dit forum staat hetzelfde probleem weergegeven, alleen zonder oplossing.
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2154974
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Dat heeft er toch alle schijn van dat je "L in" en "L out" verwisseld hebt.

Maar op je tekening staat het wel goed...
 

hbtholen

  • #11
De L-in en L-out zijn aangesloten, zoals op de tekening. Heb voor de zekerheid alle aansluitingen nog nagekeken. Het enige wat het nog zou kunnen zijn is dat de aardlekautomaat nog voor de kW-meter moet. Dat deze naar L-in/N-in moet en dat de L-out/N-out naar de Enphase relay moet.

Momenteel ligt de vraag bij HomeWizard zelf
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Het zou logischer zijn om de meter na de automaat aan te sluiten, maar qua meting mag dat geen verschil maken.
 

Willem125

  • #13
Iemand hier een oplossing voor ? Ik heb exact het zelfde probleem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu