Ontluchten vloerverwarming waarbij ontluchter onder niveau van vloerverwarming

Ik moet mijn vloerverwarming ontluchten. Er is alleen een probleem, de ontluchters/verdeler van de vloerverwarming zit in de kelder (waar ook de warmtepomp staat). De vloerverwarming zelf zit op de begane grond. De (automatische) ontluchters zitten dus onder het niveau van de vloerverwarming.
Hoe kan ik deze (het beste) ontluchten?
 
Luchtbellen gaan (net als bij een waterpas) naar het hoogste punt.

 
Ook hier kunnen we weer kort over zijn!
Die valt niet te ontluchten omdat lucht naar het hoogste punt schiet en dat is in uw geval in de boven liggende vloer.
Maar ook weer PLAATS NOOIT GEEN VERDELER ONDER HET NIVEAU VAN DE SLANGEN.
Het gaat simpelweg niet naar behoren werken, totdat al je water geheel dood gestookt is en er zich GEEN lucht meer in bevind. Maar ja de lucht uit de vloer kan niet naar boven want die blijft in de vloer hangen.
Tot die tijd succes met het ontluchten van de slangen.
 
Als de stroomsnelheid groot genoeg is gaat lucht ook mee. Dus één voor één alle groepen dicht op één na met de pomp op vol vermogen.
Een goeie luchtafscheider is dan wel aan te raden.
Ideaal is anders.
 
dat dit niet wil werken is een groot woord, u zult alleen groep voor groep moeten ontluchten en is inderdaad een goede luchtafscheider aan te raden
 
Het zal zeker wel werken, ik zag dit laatst nog bij een nieuwe grote installatie.
Groep voor groep doorspoelen met een tuinslang en dan pas aansluiten of op een andere creatieve manier.
 
We kunnen er lang en kort over lullen, dit is simpelweg NIET de manier om een vloerverdeler op te hangen.
We weten allemaal dat het water eerst doodgestookt dient te worden, om alle lucht uit de installatie te halen.
En dat gaat simpelweg niet als het hoogste punt je vloer is, je lucht in je slangen gaat er simpelweg niet uit.
En het fabeltje dat je pomp de lucht wegduwt komt uit het grote sprookjesboek van de gebroeders "GRIMM". Een pomp duwt lucht niet weg uit het hoogste punt!
En doorspoelen is bij iedere in gebruikstelling van vloerverwarming nodig, maar wat breng je met vers water ook weer in je slangen? Juist lucht. En gaat die er uit? Neen. Die blijft weer in je slangen hangen.
En dus zijn we weer terug bij de eerste vraag.
Pak de infrarood camera er maar eens bij en kijk wat er in de vloer gebeurt. En kom tot de conclusie dat het niet werkt.
Doe het juist of doe het niet is het advies.
 
@De loodgieter ik heb hier de verdeler ook in de kelder hangen en stook met een warmtepomp en heb meerdere keren de woning nagezien met een warmtebeeld camera en de vloer warmt prima op.
Ik ben het dus niet geheel met u eens, maar laten we er maar niet verder over discussieren want de verdeler hangt immers al.
 
Je kan er lang over lullen, maar de situatie van de vraagsteller is zoals die is.
Die gaat de boel vast niet verbouwen omdat het volgens sommige hier niet mogelijk is.

Denk anders eens aan een lege tuinslang op een rol. Waterkraan open en even later zit er geen belletje meer in de slang.
 
Die tuinslang is max 25 meter, geen 75 meter. een ander debiet. En heeft per omwenteling een kamer. Dus dat lijkt mij geen 1 op 1 vergelijk. In verwarmings-systemen verliest het water de opgeloste gassen, anders zou iedere installatie na het eenmalig vullen nooit meer ontlucht hoeven te worden.
 
  • Like
Waarderingen: De loodgieter
Prima, vraagsteller heeft pech, zal de boel deels af moeten breken, de boel open moeten hakken en de verdeler moeten verplaatsen.

Toch maar luisteren naar iemand met praktijk ervaring of naar iemand die het over sprookjes heeft?
 
Zorg dat er stroming in de slangen komt en dat je de retour op een of andere manier zo krijgt dat er lucht in kan blijven hangen om het te kunnen afblazen.
Mooiste is met een goede pomp tussen aanvoer en retour zodat het echt door de leidingen kan jagen.

Ik heb zo'n opstelling bij een klant, 20 x 10 groeps verdeler onder de vloer van de etage erboven voor verwarming en koeling dmv zoneklepjes, en bij vervangen van de inserts blokken we de verdeler in en zettten een pomp tussen aanvoer en retour via de aftappers op aanvoer en retourbalk.
De retourslang komt halverweg op een buis van ca 10cm doorsnede en de retour gaat dan naar de pomp en terug naar de aanvoer.

Je kan nu door kranen te openen de lucht uit se slang jagen en vangen in de buis en afgassen, word de druk te laag dan kan je via een vulslang de pomp extra water in de set pompen.(opstelling lijkt op een Ena20 van flamco)
Zo kan je dan slang voor slang ontluchten, en is er geen lucht meer dan kan je onder druk afkoppelen en inkoppelen op het centrale systeem.
Zolang je de tijd neemt om dit goed te ontgassen op deze manier zijn er gaan klachten over luchtbellen oid.

Het kan dus wel, ideaal is het niet maar je kan moeilijk alles opentrekken.

@Ts kan je een foto van je verdeler posten?
Dan kunnen we je vertellen hoe je dat kan aanpakken.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Heren hier gaan we het toch niet over eens worden.
En er was geen plek voor is geen argument er is altijd plaats voor om hem normaal op te hangen, kwestie van werkvoorbereiding!
Het zij zo, ik (wij) hangen ze zoals het hoort en niet anders.
Wat de rest doet en daar van vind prima.
Maar met je vak bezig als je een verdeler op zijn kop hangt???????????
 
Kan wel, maar dan wel tegen hoge kosten. Probleem is dat je als particulier uit moet gaan van wat de specialist zegt. Als bij mij iemand zou voorstellen om de verdeler op een lager gelegen verdieping te plaatsen ga ik op zoek naar iemand anders.
 
Kunnen heel lang roepen dat het niet goed geinstalleerd is maar waarom de situatie zo is bij de vraagsteller wordt niet gegeven.
Misschien heeft hij huis wel zo gekocht en zit hij met de ellende probeert hij het nu met hulp van forum op te lossen.

Vraagsteller heeft uberhaubt nog niet geregeerd dus misschien dat hij even wat toelichting kan geven over ontstaan van situatie voordat iedereen elkaar te lijf gaat met woorden
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu