Zoneregeling en besparen op energie

The headhunter

Specialist Elektra
  • #21
En waarom dan?
 

Ronald_J

  • #22
Neesje schreef:
Ik wil je alleen meegeven dat ik voor mijn werk best wel veel te maken heb met woningen die voorzien zijn van stadsverwarming.
Heeft niet mijn persoonlijke voorkeur maar goed.
Wat ikzelf heel vaak tegenkom is dat men een torenhoge energierekening heeft en/of men de woning niet op temperatuur krijgt.
In deze gevallen heeft dit te maken met een niet of niet goed ingeregelde installatie.
Kom zelfs woningen tegen waar geen dubbel instelbare kranen zijn gemonteerd en dus inregelen eigenlijk niet mogelijk is.
Dit ter Uwe informatie.

Suc6. René.
Deze post had ik eerder gemist.

Kun je dit nog iets meer toelichten? Wat zou je moeten inregelen? De verdeling van de opbrengst tussen de verschillende radiatoren? Of zijn er nog andere dingen die je kunt inregelen?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #23
Over inregelen is hier op het forum al heel veel geschreven en als je de zoekfunctie gebruikt kom je heel wat leesvoer tegen.
Ik kan je verzekeren dat dit echt zorgt dat je verbruik dan is wat het hoort te zijn en daar schort het in tientallen percentages in de huishoudens in Nederland aan.
Wil je nog meer weten ga dan eens naar de site van Danfoss waar het één en ander over inregelen valt te lezen.

Suc6, René.
 

Ronald_J

  • #24
Danku
 

Kacheltje

  • #25
Voor stadsverwarming geldt de eventuele besparing niet. Deze wordt dmv een joule meter gemeten, deze meet het verschil in aanvoer en retour en de hoeveelheid stroming. Aan de hand van dit rekensommetje is de uitkomst altijd gelijk.

Bij een cv ketel kun je door een lage retour extra winst halen door condensatiewarmte iets wat je niet hebt bij stadsverwarming.

De eis van de stadsverwarmingsleverancier is dat de retourtemperatuur niet te hoog mag worden. Dit omdat met het koeler water de elektriciteitscentrale gekoeld wordt en als die te hoog is krijgt de centrale koelproblemen.
Kans is groot dat je cv installatie goed is ingeregeld tenzij iemand er met z`n vingertjes aangezeten heeft. :mrgreen:

Het enige voordeel wat je uit een stadsverdeler kunt halen indien deze niet is ingeregeld is de gelijkmatige opwarming van de verschillende vertrekken in huis. En mocht er een retourbegrenzer opzitten dat je huis sneller aanwarmd. Comfortverbetering zoals men dat ook noemt, je bespaart er niets mee voor je knip.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #26
Ben ik niet met je eens kacheltje.
Als je installatie niet goed is ingeregeld is het rendement van je radiatoren niet optimaal waardoor je veel bijvoorbeeld liters door je installatie jaagt en er weinig warmte voor terugkrijgt.
In de wijk Ypenburg hebben sommige mensen torenhoge energierekeningen en krijgen de woning gewoon niet warm.
Na het inregelen van de installatie is dit ineens een heel ander verhaal.
 

Ronald_J

  • #27


Dit vond ik nog op een ander forum.
Illustreert denk ik mooi wat jullie bedoelen met de retourtemperatuur.

Voor de duidelijkheid: Dit gaat dus over een gasketel.
 

Kacheltje

  • #28
Een warmtemeter (joulemeter) berekend puur de afgenomen warmte Neesje, niets meer en niets minder.

Met een grotere delta T zal een zelfde radiator minder warmte afgeven, dat klopt maar een thermostaatkraan of ruimtethermostaat zal pas iets doen als de ruimte de gewenste temperatuur bereikt heeft.
 

Kacheltje

  • #29
Omdat de stadsverwarming altijd warmte levert kun je hier prima een zoneregeling toepassen. Het meest eenvoudige zijn bv thermostaatknoppen met een klokpogramma. Of wat ook mogelijk is thermomotoren op de radiatoren met een klokregeling per vertrek.

Hoe je huidige situatie is? Als je een centrale thermostaat hebt die alle vertrekken bedient dan kun je geen afwijkende tijden een vertrek warm houden als de thermostaat uit staat of niet vragend is. Je zal het een en het ander moeten aanpassen en wellicht radiatorkranen moeten vervangen om thermostaatknoppen of thermomotoren te plaatsen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #30
Kacheltje heeft hier gelijk:

1. Het voordeel dat je kunt behalen door te stoken met een lagere watertemperatuur in combinatie met een hr ketel gaat niet op bij stadsverwarming.

2. Wanneer er op de stadsverwarming een warmtemeter is geplaatst zal inderdaad het volume en het temperatuursverschil worden gemeten. In dat geval maakt het ook niet uit of je een hoge retourwatertemperatuur hebt.

Dit ligt natuurlijk anders wanneer de warmteafname bijvoorbeeld wordt gemeten verdampingsmeters, of warmetmeters die de retourtemperatuur niet registreren. Het betreft dan vooral oudere installaties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu