Zone ventielen/kleppen

Joost1113

  • #1
Hallo medeklussers,

Wil een zoneregeling in het huis implementeren, en vier van de vijf zone's zullen slechts uit een (flinke) radiator bestaan. Is dit wenselijk voor de CV ketel (kan deze zijn warmte nog wel voldoende kwijt)?

Gr. Joost
 

Bernhard

  • #2
Een regeling met radiografisch bestuurde radiatorventielen is hiervoor een goede toepassing. Met het inbouwen van een bypass wordt de stroming over de installatie gewaarborgt .Voor de regeling zie evotouch. mvgr Bernhard
 

Joost1113

  • #3
Hallo Bernhard,
Bedankt voor je antwoord.
Dat radiografisch ziet er allemaal netjes uit, maar het kost ook wat.

Aangezien bij mij de kleppen bijna allemaal in de kruipruimte komen kan ik gewoon met draadjes werken. En draadjes voor de thermostaten is ook geen probleem.

En omdat de ketel 15 minuten nadraait zal ik de schakeling zo maken dat wanneer er geen vraag is een zone wordt open gezet.

Tot zover kloppen mijn gedachtengangen?
 

Bernhard

  • #4
Hoi Joost,
Dit lijkt mij een goed plan. Voor het voorkomen van een schakelfout/kabelbreuk zou ik een bypass inbouwen.
Als de leidingen nog gelegd moeten worden dan kan je de radiatoren van een verdeler aansluiten en daar de zoneventielen plaatsen. De ventielen zitten dan niet in de kruipruimte. Ik denk dat een systeem met 5 zoneventielen duurder is dan een systeem met een radiografische besturing ( evotouch ). Met dit systeem kan je alle temp en kloktijden vanaf 1 bedienings paneel instellen. Individueel kan de temp per ruimte tijdelijk gewijzigd worden door de thermoknop in te stellen. mvrgr Bernhard
 

Joost1113

  • #5
Dat evotouch systeem is inderdaad makkelijk, maar ik heb bv in een ruimte 4 radiatoren, dan kan ik met een zoneventiel werken, in plaats van vier radiografisch aangestuurde kranen.


In plaats van een klep open laten draaien wanneer er geen vraag ik zal ik misschien ook een klep kunnen toepassen welke normaal open staat en dicht gaat wanneer er spanning op gaat. Deze ben ik al tegengekomen op het internet.

Is het bekend of er ook zonekleppen zijn die direct op 1/4 inch kunnen worden aangesloten? Ik kan ze alleen maar vinden vanaf een halve inch.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Bij ons op de roeiclub hebben we een bedraadde zoneregeling. Die werkt met thermostaatranen waar motortjes opzitten i.p.v. the normale thermovoeler. Die kranen heb je in allerlei diameters. Ze zijn bij ons voor het overgrote deel dicht bij de ketel gemonteerd.
Met dat systeem zijn we uitermate tevreden.
 

Joost1113

  • #7
Ja precies, deze zoneventielen doelde ik ook op. Heb ze op me werk gebruikt maar daar zijn ze een maatje groter. En een maatje kleiner (1/4 inch) kan ik niet vinden. bestaan die wel?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
1/4 inch is erg dun en ik denk niet dat je daar ventielen voor kunt krijgen. Maar als je buisdiameter kleiner is dan die van de klep, kun je altijd met overgangsstukken werken.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Is het niet 3/8 wat je moet hebben? Die bestaan wel namelijk
1/4 heb ik nog nooit gezien (maatje ontluchter)
En bestaat ook niet als kraan volgens mij.
 

Joost1113

  • #10
Ingmar je hebt gelijk, ik bedoelde 1/2 inch, mijn excuses.

Heb inmiddels de kleppen binnen en heb toch mijn bedenkingen bij de kleppen die ik heb aangeschaft. De leiding waar de klep op komt is 15 mm dus een binnendiameter van 13 mm. De kleinste doorgang in de klep heeft echter slechts een binnendiameter van 8 mm.

Kan de ketel nu wel zijn warmte nog kwijt als er maar een klep openstaat?

Volgens het data sheet van de klep kan er 2,2 m3/uur doorheen stromen.

Nu weet ik eerlijk niet gezegd wat het debiet is wanneer de kachel een flinke radiator verwarmd zonder vernauwend ventiel ervoor. Iemand die dat wel in kan schatten? Dan weet ik gelijk of ik de kleppenhuizen moet omruilen voor een groter type.

gr
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Bij 10 Kpa en een delta T van 20 geraden is er een vermogen van 51 Kw beschikbaar klopt die 2,2 M3per uur die u opgeeft :?:

Bij b.v. 3 Kpa is er een vermogen van 28 Kw beschikbaar bij een delta T van 20 graden er zijn dus meer grootheden nodig om dat te bepalen.

Bij een delta T van 5 graden is er b.v. maar 7 Kw beschikbaar bij 2,2 M3 per uur en 3 Kpa.

Vr Gr en succes ermee
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Die kleppen zijn groot zat.
 

Monteur Bert

  • #13
Ook al zijn de 1/4"kleppen groot genoeg:

Simpel 1/2 " standaardmateriaal zoals motor gestuurde kranen per radiator toepassen met één VC8010-12 in de kruipruimte voor de grotere groep radiatoren.
Standaard materiaal waar alles gemakkelijk voor verkrijgbaar is!
Elke radiator voorzien van een voetventiel, dan kun je alles goed regelen voor zover nodig. Uiteraard wel met een 22 mm. bypassventiel of gelijk.

Een ketel die over z'n bypass ventiel verwarmt is gewoon snel op temperatuur. Daar zijn geen extra revers schakelende ventielen voor benodigd. Radiatorkranen kunnen ook allen dicht geregeld zijn.
Het is beter een groter dan een kleiner regelventiel toe te passen.
Het kan zo simpel zijn.... Succes, Bert.
 

Joost1113

  • #14
Bedankt voor de antwoorden.

Cvolieboy: ik heb me verkeerd uitgedrukt, ik bedoelde eigenlijk dat de pomp zijn volumedebiet niet meer kon verstouwen. Opeens bedacht ik me (veels te laat dus :oops: ) dat ik dat natuurlijk best kon simuleren door alle radiatoren dicht te doen en eentje half open. En toen gaf de ketel inderdaad aan dat er te weinig radiatoren open stonden (ook wanneer ik die ene helemaal open zette).

Bert heeft dus inderdaad groot gelijk dat er een bypass nodig is om een volumestroom van voldoende grootte door de ketel te verzorgen.

Maar als de klep dichtgaat (de kleppen die ik heb besteld hebben een looptijd van 6 sec) kan de ketel dan het beetje restwarmte nog wel goed kwijt over de bypass? (vooral wanneer ik de bypass vlak bij de ketel zou monteren).

gr Joost
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #15
Een bypass hoort nooit vlak bij de ketel gemonteerd te zijn.
Dat dit wel vaker gebeurt tja, wie zal het zeggen.
 

Joost1113

  • #16
Hoi Obelix,

Na zoeken op het forum op bypass kwam ik inderdaad tot de conclusie dat het zowel vlakbij als ver weg gebeurd.

Dat heeft natuurlijk te maken met de mogelijkheid om de rest van de warmte te dumpen.

In mijn geval staat er steeds een klep open waardoor de warmte wel gedumpt kan worden en de bypass dan het debiet hoog genoeg houdt.

Is dit te simpel nagedacht of ben ik gewoon veels te eigenwijs?

ps. In de handleiding bij mijn CV ketel zie ik bij de storingslijst nergens de storing "retourtemperatuur te hoog"of iets in die trend. Maar die wordt toch wel gecontroleerd neem ik aan?
 

Monteur Bert

  • #17
Inderdaad, de bypass bij voorkeur niet dicht bij de ketel plaatsen.
Dat i.v.m. totaalcirculatie in de zomer (alle kranen dicht) en winter (evt. vorst) Je hoeft geen extra voorzieningen te treffen zoals een altijd openstaande klep. Dat kost alleen maar onnodige energie.

Restwarmte?? De ketel stopt nadat zijn (max.) watertemp. is bereikt en gaat dan op die temp. regelen. (Bij vragende thermostaat of gelijk)
Ook daarom is een wat verder weg geplaatste bypass gewenst.

Bert.
 

Joost1113

  • #18
Bedankt voor het verhelderende antwoord
 

Joost1113

  • #19
Ondertussen is alles aangesloten en functioneert alles al twee weken naar behoren.

De drukverschilregelaar / bypass is een meter of 5 van de ketel gemonteerd.


De normaal openstaande klep heeft dan toch nog het volgende voordeel:

Als een van de andere zones genoeg warmte heeft dumpt de pomp de rest van de warmte in de grootste zone (die met de normaal openstaande klep), zo komt de warmte in woonkamer en zijn we niet onnodig de kruipruimte en het ketelhok aan het opwarmen.

Doordat de andere zones relatief kleine kamers zijn schakelen deze weinig keren per uur warmte, dus zouden de leidingen sowieso zijn afgekoeld voor de volgende stookcyclus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu