Zoneventielen

Vinta

  • #1
Beste klussers,

Allereerst een fijne kerst voor iedereen. Ik verwarm het huis met een atag enigma HR3035 met een buitenvoeler en een brain kamerthermostaat. Nu wil ik een 2de draadloze thermostaat bijplaatsen op de badkamer in de bovenverdieping. Bij het plaatsen van de installatie heb ik de collectoren voor de verwarming onder en boven afzonderlijk geplaatst. Nu heeft men mij verteld dat ik dit kan realiseren mits ik 2 zoneventielen plaats. 1 op de AV leiding boven en 1 op de AV leiding onder beide gevoed door een apparte kamerthermostaat. Iemand ervaring met deze situatie, en werkt dit goed? Verder hebben ze mij verteld dat ik de brain niet kan combineren met een andere thermostaat en dat ik deze moet vervangen door een andere. Mijn oog is gevallen op de honeywell chronotherm vision. Aangezien de brain een half logboek is voor mijn ketel ga ik hierbij dan geen nadelen hebben? Is de ketel nog altijd weersafhankelijk, kan ik de buitenthemperatuur nog altijd aflezen?
Verder heb ik de radiatoren zopas voorzien met een programmeerbare thermostaat zodat de kamers niet worden verwarmd als het niet nodig is.

Hopend op een gunstig advies
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Gelukkig kerstfeest aan een ieder.

1 de brain valt niet te combineren met een andere thermostaat

2 als je de draadloze gebruiken gaat kun je dit buiten de ketel om doen
Je plaatst idd een zone ventiel naar je badkamer aanvoer toe. Dit ventiel moet dan met 24 of 220v via de schakeling van de draadloze kamerthermostaat geopend / gesloten worden.

3 je zult bij het verwijderen van de brain veel functies gaan missen.
Volgens mij ook je buitenvoeller functie.

4 zorg er voor dat MINIMAAL. Altijd 1 radiator volledig geopend is anders waarborg je de doorstroming niet meer van je toestel.
Met alle gevolgen van dien.
Ik zet dit er bij omdat je pas alles nieuwe kranen hebt geplaatst.

Of er moet een bypass in zitten.
 

Vinta

  • #3
Obelix,

Alvast bedankt voor je snelle reactie. Was ik vergeten te vermelden, heb een bypass indertijd geplaatst. Wordt de stooklijn nog alttijd aangepast als ik de brain vervang door een honeywell maw is mijn installatie nog altijd weersafhangkelijk?

mgv
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Nee, dat wordt allemaal vanaf de brain geregeld.

Maar laat de brain zitten, zet op het bad de draadloze en regel alleen het bad daarmee.
De brain zorgt dan voor de rest.
 

Vinta

  • #5
Moet ik dan maar 1 zoneventiel plaatsen alleen voor boven samen met de cmt927? Wat als de thermostaat vragende is moet ik dan van het zoneventiel een verbinding maken met de ketel zodat deze aanspringt?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Je regelt toch weerstand afhankelijk of niet?
 

Vinta

  • #7
Sorry wat is weerstand afhankelijk? heb heel mijn huis zelf gebouwd ook de cv installatie maar heb ook mijn beperkingen in de technische kanten van de zaak zodus...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Je regelt de cv via de brain en een buiten voeller.
Dus je maakt cv water temperatuur aan de hand van de buiten temperatuur.
Dat betekent dat je binnen de kloktijden van je brain altijd warmte in je cv systeem hebt zitten.
Dus als je een kraan opent overdag wordt de radiator dan warm!

Als je dus een klep in de aanvoer plaatst naar het bad toe en je opent die met behulp van de extra thermostaat krijg je dus direct warmte op het bad, zonder dat je iets extra's hoeft te doen.

Lijkt mij tenminste.
 

Vinta

  • #9
Klopt, maar als het brain niet vragende is dus onder warm genoeg dan is de brander niet actief en is het cv water maar 30° dus krijg ik het boven ook niet warm genoeg ook als staat het warmtecontact voor het bad open. Of ben ik mis?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Nee dat klopt, maar als je met een buitenvoeller werkt dan heb je normaliter altijd warmte in het systeem.

Zodoende.

Dan wordt je brain normaal als controler gebruikt.
En niet als regelaar voor de temperatuur.

Anders vraag ik. Mij af wat je met een buitenvoeller moet?
 

Monteur Bert

  • #11
In een eerdere opmerking werd i.p.v. "weerstandafhankelijk" de term "weersafhankelijk" bedoeld.

Antwoord op je vraag: 2 stuks VC8010-12 zoneventielen toepassen (of gelijk type) met elk een eigen (klok)thermostaat. Het type wat je noemde is prima.
De bestaande ketelthermostaat met div. mogelijkheden -die reeds weersafhankelijk staat ingesteld- ongewijzigd in bedrijf laten.
Een bypass ventiel is reeds aanwezig, prima!

Nachtverlaging: Die kun je op meerdere thermostaten desgewenst toepassen. Klokinstellingen wel met elkaar laten overeen komen, dus wanneer een thermostaat vraagt moet er ook door de ketel geleverd worden..

Of je een )ander type) zoneventiel eventueel draadloos wilt aansturen verandert niets aan het principe.
Succes, Bert.
 

Vinta

  • #12
Bert,

dan kan ik de brain nog gebruiken? Heb gelezen dat het brain communiceert met de ketel via 1 of 0 codes en deze niet kunnen samen gebruikt worden met een thermostaat open gesloten contact. Klopt dit?
Moet ik dan het brain laten zitten op de atag busthermostaat aansluiting van de ketel? en de zoneventielen parallel koppelen op de aan/uit aansluiting? Heb al te veel gehoord ik weet het niet meer!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Neee, dat gaat niet je kunt geen 2 of zelfs 3 verschillende thermostaten op de ketel gebruiken.

Het enige wat je in deze situatie kunt doen is idd weersafhankelijk te regelen en dat met brain.

De 2 overige thermostaten sturen dan de kleppen aan die dan desgevraagd warmte leveren aan jou installaitie.
 

Kacheltje

  • #14
Je hebt met de Brain als pure wa-regeling die 24 uur per dag het cvwater op peil houdt of als beiden groepen geen warmte nodig hebt een deel van de dag. Met de brainstel je de tijd in waar beide zones vragend kunnen zijn.

Voor de zonekleppen heb je enkel twee tijdkloken nodig die de zones aanstuurt. De naregelingen zijn je thermostaatkranen om de ruimte op de gewenste waarde te brengen.
Je hebt niet persé 3 extra thermostaten nodig.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #15
Kacheltje, je hebt gelijk.
Ik keek er anders tegen aan doordat ik op het verkeerde been gezet werd door nog 2 thermostaten er bij genoemd werden.
Maar dat is idd de beste oplossing.
 

Vinta

  • #16
Bedankt we komen er uit ga dan voor die tijdklokken gaan alleen wat als de kamerthermostaat onder niet vragende is en het boven nog niet warm genoeg dan slaat de ketel toch niet aan. Of ben ik mis
 

Kacheltje

  • #17
Ja dat klopt, dat heb ik al aangegeven. Je dient de brain zo in te stellen dat hij op puur Wa staat en de tijden dat je brain aan is als 1 of beide tijdklokken vragend zijn.

Tevens voorzie je alle radiatoren van thermostaatkranen. Een bypass had je al toch? De bypass moet wel voor beide zoneventielen geplaatst worden, zo niet sluit de zoneklep de weg af en is er geen stroming over je cvketel.
 

Monteur Bert

  • #18
Wanneer je 2 zonekleppen toepast kun je daar per klep de eerdergenoemde thermostaat bij toepassen. De gewenste klok voor de aansturing van de klep is reeds hierin aanwezig en je gebruikt wel (of desgewenst niet) het thermostaat deel daarvan.

De bestaande ketelthermostaat, of brain of WA regeling of hoe je die ook wilt noemen blijft zoals gezegd ongewijzigd. Gelijk mijn vorige reactie.
Succes, Bert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
14
18

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu