Zone kleppen plaatsen met twee thermostaten

Ton Munnik

  • #1
Ik wilde graag weten in welke leiding (de retour of aanvoer )de zone klep geplaatst moet worden. Er zijn twee thermostaten een boven en een beneden die de zonekleppen aan sturen. Deze kleppen sturen dan de ketel aan.
Alvast bedankt voor reacties Ton
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Maakt op zich niets uit waar je ze plaatst.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #3
Het best kun je ze in de aanvoer plaatsen en dicht bij de ketel.
Treed er een defect op in de klep en heb je er een VLV verdeelblok tussen hangen, kun je wel eens een nieuwe tegelvloer moeten leggen :mrgreen:

Succes.

Calenta :cool:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Hoe kom je nou aan de wijsheid dat er een Vlv ligt?
Dat wordt nergens vermeld bij TS
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #5
Nee, niet vermeld.

Maar, voorkomen is beter dan genezen :mrgreen:


Je zet hem volgens de voorschriften in de retour, maar bij stadsverwarming of Vlv zet ik hem in de aanvoer. Dat vind ik een veiliger idee.
Calenta :cool:
 

Ton Munnik

  • #6
Nou bedankt alle twee er is geen Vlv maar nu weet ik nog niet waar de klep geplaatst moet worden in de aanvoer of retour leiding ??????
Mvg Ton
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #7
Hahaa, sorry hoor.

Er zit tevens een bijsluiter in het doosje van de zoneklep, daar staat in dat de klep in de retour gemonteerd wordt en minimaal 6 meter vanaf de ketel.

Succes.

Calenta :cool:
 

Ton Munnik

  • #8
Bedankt vast. De kleppen zijn al geplaatst niet door mij dus geen gebruiksaanwijzing. Deze zone kleppen zitten nu in de aanvoer leiding dicht bij de ketel. Moet nu een nieuwe ketel plaatsen en vroeg mijzelf af of dit wel goed was vandaar mijn vraag. De kleppen zou ik nu kunnen veranderen en in de retour plaatsen maar kan ze alleen dicht bij de ketel plaatsen een of anderhalve meter van de ketel.Gaat dat goed werken. Er is wel een bypass gemaakt halve meter van de ketel vandaan vanaf aanvoer leiding naar een instelbare klep naar de retour.
Mvg Ton
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #9
Oke, ja dat zou gewoon moeten werken.

Nieuwe ketel wordt dan wel aan/uit gestuurd, dat is wel jammer.
Maar het kan.

Succes.

Calenta :cool:
 

Ton Munnik

  • #10
Hoi waarom is het jammer ? is het met zone klep dan niet goedkoper stoken. Is er dan ook nog een andere mogelijkheid om de ketel aan te sturen. wand boven staat de thermostaat meestal op 15 graden. Mvg Ton
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #11
Ja, google maar eens op opentherm , modulerend en aan/uit stoken.

Ik lig het altijd uit als:

Met de auto bij een berg oprijden, plank gas in de vierde versnelling omhoog rijden, ( aan/uit ) of in de tweede versnelling rustig omhoog pruttelen en een beetje gas bij geven. ( modulerend ) Je komt net zo goed boven, alleen kost het ene meer brandstof dan het andere.

Nog een nadeel bij aan/uit stoken is , de overshoot. De ketel brand op vol vermogen als de ingestelde temperatuur nog niet bereikt is en als hij dan eenmaal bereikt is, gaat de ketel uit, maar heb je nog wel loeiend heet water in het cv circuit zitten. Dit geeft zijn warmte natuurlijk ook af aan de omgeving, zodat het vaak 22 graden wordt als je 20.5 of 21 hebt ingesteld.

Wil je comfortabel en energie zuinig stoken, dan kun je eens kijken naar een evohome of Danfoss living regel set. ( draadloos en modulerend )

Calenta :cool:
 

Ton Munnik

  • #12
Misschien een domme vraag. Waarom kan de installatie niet modulerend werken met twee zone kleppen. Als een zone vraag weet de ketel toch niet dat er nog een zone is. Deze tweede zone vraagt maar een enkele keer per dag en soms niet een als het niet zo koud is. Of is het handiger om in plaats van een aangestuurde zone klep gewoon een thermostatische kraan op de boven verdieping in de retour te plaatsen. Boven verdieping is een grote ruimte met 5 radiatoren. alvast bedankt Ton
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #13
Ja, dat is mogelijk.

U zou een RTL ventiel in de hoofdstrang retour kunnen zetten.
Deze naar gelang instellen of voorzien van een programmeerbare knop van bijv. Honneywell type HR 80.

De ketel zelf moduleerd wel op aan en afvoer, alleen de communicatie tussen kamerthermostaat en ketel ben je kwijt en dat is jammer vind ik.
Calenta :cool:
 

Ton Munnik

  • #14
Bedankt ik ga wat proberen ik ben namelijk geen prof op het gebied van cv
maar wel redelijk handig. Goetjes Ton
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu