Aansluiten zone kleppen op ketel.

Maurice81

  • #1
Ik ben bezig om mijn cv aan te passen


Ik ben op zolder vlakbij de cv ketel dit verdeelpunt te maken voor 't apart regelen van de radiatoren en de vloerverwarming.

Nu loop ik tegen 't punt aan, hoe ga ik de twee honeywell 8615 kleppen elektrisch aansluiten. Ik gebruik twee Nest thermostaten, alleen die hebben een aan/uit aansluiting waarmee je hem normaal aansluit op de ketel. En er zit een 3e contact waar in de handleiding wordt gezegd dat je hier de zoneklep op aan zou moeten sluiten. Alleen als je hem op dat contact doet staat hij standaard open dus dat werkt niet maar mijn idee.

Je kan niet beide kleppen, op de aan/uit aansluiting doen en verbinden met de ketel lijkt me, dan gaan ze beide open.

Alle hulp is welkom
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het huis heeft blijkbaar twee gedeelten: een met vloerverwarming en een met radiatoren.
De thermostaat van het gedeelte met de vloerverwarming stuurt de klep naar de vloerverwarming open en dicht, de thermostaat van het gedeelte met radiatoren stuurt de klep naar de radiatoren open en dicht.

Elke klep heeft ook een schakelaar die omschakelt als de klep open of dicht gaat. Het contact 'open' schakelt de ketel in. De twee schakelaars op de kleppen komen parallel, zodat de ketel aan gaat als ergens warmte nodig is.

Zie de installatiehandleiding pagina 4:
Het witte kroonsteentje met twee schroeven is voor de kamerthermostaat (aan/uit) van de betreffende klep.
De zwarte kroonsteentjes zijn van de schakelaar. Hiervan de klemmen 5 / 6 (oranje en grijs) van beide zwarte kleppen met elkaar doorverbinden en aansluiten op de aan/uit aansluiting van de CV ketel.

Vanaf pagina 6 in de handleiding wordt uw situatie nog verder uitgetekend.
 

Maurice81

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie,

Ik vroeg me al af of ik iets niet goed had begrepen uit de handleiding die ik bij de klep had.
Zoals je omschrijft heb ik 't naar mijn idee ook aangesloten, maar ik ga het gewoon nog een keer vanaf 't begin opnieuw aansluiten en nogmaals een test doen met de aansturing.

Bedankt voor die handleiding.

Ik laat 't weten of het gelukt is.

Gr Rolf
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Inderdaad, even de handleiding van de klep doorlezen.
Vanaf de thermostaat sluit je aan op de klep, vanaf de klep naar de ketel.
(dus niet vanaf de thermostaat naar de klep én de ketel!!)

 

Maurice81

  • #5
Nee inderdaad dat was geen optie, dan gaan beide kleppen open wanneer er bij 1 thermostaat warmte vraag is.

Ik ga er nog even mee aan de slag vanavond
 

Maurice81

  • #6
Ik heb inmiddels de voorbereidingen gedaan die ik kon doen zonder het systeem af te moeten tappen.

Morgen is de bedoeling het systeem aan te gaan sluiten op de bestaande cv en de regelkleppen in gebruik te nemen.

Nu heb ik nog een vraag mbt 't aftappen.
Ik heb op de 1e verdieping 3 radiatoren waar een onderblok met twee kogelkranen onder zit. Kan ik deze gewoon dicht zetten en de rest aftappen?



Kan ik de rest van de installatie aftappen via 't aftap punt rechts op de hoek van de vloerverwarming verdeler (zie foto).
Verder heb ik volgens mij geen aftap kraan op een ander punt.
 

Maurice81

  • #7


Zo vandaag het hele spul aangesloten en in bedrijf genomen. Nu al geen spijt van ondanks de best wel hoge kosten van zo'n ingreep, al met al ga hard richting 500,- euro aan materiaal.

Klein puntje waar ik nog een vraag over heb.
Ik heb er een bypass ventiel tussen zitten, welke officieel iets te dicht bij de ketel zit (zit op ca 4 mtr van de ketel ipv de zes meter als in de handleiding.)
Nu merk ik dat bij het verwarmen van de radiatoren welke dus via de verdeler lopen, er ook warm water door de bypass loopt, ook wanneer deze op z'n 0,5 (kleinste doorlaat) staan ingesteld.
Kan dit kwaad, en wat kan je er aan doen? Is het mogelijk de 22mm leiding iets te knijpen bijvoorbeeld met een kraan oid?

Hoor het graag Gr Rolf
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
De 0,5 is de druk dat hij open gaat. Pomp van de ketel, kan die zachter?
Verder vind ik het er netjes uitzien!
 

Maurice81

  • #9
Dankje voor het compliment, werk bij een installatie bedrijf alleen doe zelf elektra. Maar 't gereedschap kan ik daarom gemakkelijk lenen.
Alleen hebben we geen echte cv monteurs in dienst dus heb ik eigenlijk niemand die bekend is met dit soort cv installaties.

Ik heb de bypass eerst op dacht 0,2 (standaard instelling laten staan), toen ik merkte dat er water via de bypass liep heb ik hem verder dicht gezet tot de 0,5 maar zonder resultaat.

Verder leek het allemaal goed te werken, de kleppen reageren en de eindcontacten van de kleppen heb ik gemeten voor ik alles heb aangesloten.
Tot vannacht, het werd ineens wel erg warm in de slaapkamers. Beide thermostaten vroegen geen warmte en de kleppen waren dan ook beide gesloten, alleen stond de ketel toch te stoken en liep het water voornamelijk via de bypass maar de boel was dus bloedheet!

Ik heb een nefit smartline hr cw4 ketel, ik ben blij dat het niet heel koud meer is want heb hem nu maar even uitgezet want nu zit ik wel een beetje met m'n handen in mijn haar.

Logisch gezien zou ik denken dat er iets met de eindcontacten van (een van) de kleppen is waardoor hij toch blijft stoken, maar mogelijk zijn er nog andere oorzaken natuurlijk. Alles zit exact volgens 't honeywell schema aangesloten.

Gr Rolf
 

Maurice81

  • #10
Wat me opvalt met de aansturing, als ik het aan/uit contact doorverbind op de ketel reageert deze vrijwel gelijk.
Wanneer hij via de kleppen aangestuurd wordt duurt het na het sluiten van 't contact zeker 10/20 sec voor de ketel reageert.

Of kan 't iets met de doorstroming via de bypass te maken hebben?
Ik heb de onderste leiding de aanvoer gemaakt, dus de kleppen zitten in de retour zoals dit in de gebruiksaanwijzing stond.


Alle hulp is welkom.
 

Maurice81

  • #11
Ik zit ondertussen zelf te googelen.

Nu vond ik al lang dat er vrij weinig druk in de douche was, heb hier ooit al eens wat over gepost op 't forum.
De cv ketel stond voor tapwater op stand eco ingesteld met de draaiknop. Vd week al heb ik deze op 60 graden gedraaid. Op dat moment veranderde er niks. Nadat ik gisteren de installatie heb aangepast en dus de ketel enige tijd is uit geweest had ik ineens veel meer druk uit m'n douchekop.

Nu las ik op 't www dat vaak de 3 weg klep stuk is als de ketel uit zichzelf blijft verwarmen, kan dit toevallig op dit moment ook 't geval zijn?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Die eindcontacten sluiten pas als de klep helemaal open gelopen is natuurlijk.
3 weg klep zou een probleem kunnen zijn.
Je zou dan op de ketel kunnen zien dat er warmtevraag is voor tapwater , terwijl de cv leidingen onder de ketel warm worden.
Eco houdt in 60 graden tapwater, maar zonder warmhouden (koude start)

Op het display is [=H] tapwater, en [-H] is CV.
 

Maurice81

  • #13
Dat is een goeie ja, zal eens kijken wat 't display aangeeft , 't lampje van de brander was niet aan maar die gaat denk ik ook uit als als de temperatuur hoog genoeg is/'t retour water heet terug komt.

Alvast bedankt voor deze tips, ben nu aan het werk dus vanmiddag maar even kijken.
 

Maurice81

  • #14
Even een update.

Vanmiddag na thuiskomst eerst de multimeter gepakt een eens gemeten hoe het met de aansluitdraden vanaf de kleppen maar de ketel zat.
Maar zoals verwacht, was dit niet de reden dat de ketel bleef stoken, want zodra ik de ketel aanzette zonder thermostaat aangesloten begon ie gelijk te stoken.
Daarna de 3-weg klep van de ketel eens bekeken en de motor gecontroleerd, die werkte.
Vervolgens de klep eens met de hand open en dicht gedaan en wat denk je, ineens was het over.
Dus het zat toch in de ketel.

Daarna ook maar eens naar de klep gekeken die de radiatoren aan zet, ik vond het toch vreemd dat de radiatoren warm werden terwijl de klep gesloten was.
En wat bleek, de klep ging maar half dicht, na enkele malen met de hand de boel weer soepel gemaakt te hebben werkt ook deze weer zoals het hoort.

Dus bedankt voor de hulp, het systeem draaid nu als een zonnetje!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu