Zone/etage regeling in bestaande situatie realiseren

Wammes2

 • #1
Hallo Allemaal

Ik loop een beetje vast in het realiseren van een zone/kamer regeling. Met name door de komst van vloerverwarming (en een houtkachel)

In mijn huis zitten op het moment alleen radiatoren met 1 thermostaat beneden. Deze is draadloos en als ik een andere kamer warm wil als het beneden al warm is draai ik die radiatoren dicht en die boven open. (alle radiatoren hebben thermostatische knoppen).

In de nieuwe situatie komt er vloerverwarming beneden en blijven de radiatoren boven. Nu gaat het volgens mij niet meer werken. Want of ik ga ook beneden stoken als ik boven warmte vraag. Ik kan de vloerverwarming niet dichtdraaien. Ook als we beneden in het weekend de houtkachel aan hebben en boven warmte vragen (door de thermostaat naar boven mee te nemen) wil je niet dat de vloerverwarming doorgaat.

Ik heb gekeken naar Evohome etc. is er mooi maar ook duur en vooral ik hou niet van overal WIFI in het huis, vooral niet bij een radiatorknop waar ik naast lig te slapen).

Ook heb ik gekeken naar meerdere thermostaten maar die schakelen dan alleen aan/uit en ik wil modulerend behouden.

Is hier een oplossing voor? Dus dat ik boven warmte vraag en de vloerverwarming niet hoger gaat dan, zeg 18 graden kamer temp.

Ik heb op dit forum heel wat gelezen over kleppen en zones, maar ik kwam er niet helemaal uit. Onder andere over een thermostatische kraan in de vloerverwaming die dicht ging als de ruimte op temperatuur is? Is dit een Retour temperatuur begrenzer?

Kortom ik kom er niet helemaal uit wat er mogelijk is zonder evohome en vergelijkbare systemen.

Op de 1e verdieping staat de ketel (Remeha Tzerra) die alleen c.v. water levert (de rest via zonneboiler en elektrische (na)verwarming indien nodig.

Leidingwerk is nogal simpel. Tweepijps systeem wat eigenlijk bestaat uit 1 circuit. Elke radiator heeft een eigen aanvoer en retour vanaf de hoofdleiding.

Hartelijke groet en alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  De beste oplossing is vloerverwarming op constante temperatuur laten verwarmen, b.v. 25°C vloertemperatuur.
  En daarnaast radiatoren of (nog beter) convectoren om de temperatuur in de ruimte te regelen.
  Op de verdieping kun je dan ook radiatoren/convectoren gebruiken.
   

  Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #3
  @Ronny: Hoe wil je dat "regelen" met 1 thermostaatje?
  Dat is dus niet te doen!

  Je zult sowieso problemen houden wanneer je meerdere warmtebronnen in een ruimte houdt. Vloerverwarming, houtkachel en radiatoren. Dat is nooit te regelen met 1 thermostaat en zeker niet als je boven ook nog ruimten wilt verwarmen.
  Je kunt de vloerverwarming eventueel apart regelen met een thermostaat met vloersensor.
  Er zal een zoneregeling dienen te komen om aan de wensen tegemoet te komen.

  Daarbij moet je de volgende zaken in het oog houden:
  * hoeveel groepen heeft de vloerverwarming en in hoeveel zones wil je die mogelijk nog splitsen

  * is die verdeler wel geschikt om een zoneregeling op aan te sluiten

  * hoeveel radiatoren wil je beneden onafhankelijk van de vloerverwarming regelen

  * hoeveel radiatoren wil je onafhankelijk van elkaar boven nog regelen.

  * zijn die radiatoren wel voorzien van de juiste kranen waarop je een stelmotortje (M30) of een draadloos gestuurde radiatorknop kunt plaatsen. Met een stelmotortje ben je dus verlost van de draadloze radiatorknop, die trouwens ook vaak achter een gordijn o.i.d wordt weg gestopt en dus in veel gevallen weinig oplevert: daar zijn dus andere oplossingen voor!

  * Of kies je ervoor om boven en beneden onafhankelijk te regelen? Dan kom je niet onder het plaatsen van zonekleppen uit.

  * wil je het draadloos regelen en mogelijk ook nog via WIFI op afstand kunnen besturen via de smartphone (draadloos zal in bestaande woningen vaak de enige oplossing zijn, omdat je geen bedrading meer kunt aanbrengen naar al de verschillende ruimten: een combinatie draadloos/bedraaad kan eventueel ook)

  * is de loop van de leidingen (vanuit de cv-ketel) bekend? Zo niet, maak dan eens een schetsje hoe die leidingen lopen. Dat biedt altijd meer inzicht in de zaak.
   

  Ronny

  Specialist Verwarming
  • #4
  Volgens mij is dat prima te doen, maar je moet er natuurlijk wel de goede regeling bij kiezen.
   

  Wammes2

  • #5
  Hallo Mensen

  BEdankt voor de reactie, ik zie ook dat ik nog niet alles of niet duidelijk had opgeschreven!

  1 - We zitten middenin een grote verbouwing dus er is nog wel heel wat aan te passen.
  2 - Er komen uiteindelijk beneden Alleen vloerverwarming (te realiseren voor het winter wordt ;-)
  3 - Geen radiatoren beneden dus meer.

  Ook het leidingwerk is wat betref verdelers aan te passen nu het open licht. Gepland waren geen verdelers maar direct vanaf een dikke hoofdleidingen.

  Overigens zijn de leidingen een stuk dikker dan normaal i.v.m. voorbereiding warmtepomp.

  Hierbij de gevraagde tekening:
   

  Wammes2

  • #6
  En aanvullend nog een paar antwoorden op vragen:

  - Ik hoef nadrukkelijk niet alles op afstand moeten kunnen regelen. Wij stoken niet veel en snel, en alleen daar waar we verblijven. Gezien het feit dat de kinderen gaan studeren op termij, ik regelmatig thuiswerk en we boven een kamer mogelijk gaan gebruiken voor opvang van mensen in de problemen moet er boven verschillende kamers onafhankelijk geregeld kunnen worden. Als dat alleen met een thermostaatkraag is geen probleem maar dan moet het wel werken.

  2 - Randvoorwaarde is energiezuinigheid. We zijn hard aan het isoleren, er komt een zonneboiler etc. Daarom wil ik het moduleren van de ketel niet graag kwijt, zeker niet als ik alleen maar een studeerkamer hoef warm te stoken.

  3 - ik weet niet waar de radiatoren nu van voorzien zijn. Maar alles is aan te passen. Wat ik vind over stelmotoren is allemaal gericht op vloerverwarming. Kun je zo'n ding ook kwijt op een radiator en hoe werkt het dan? Ergens moet hij ook een signaal an de ketel geven, en wie/hoe wordt de stelmotor aangestuurd. Nu de kenners zullen uit deze vragen wel opmaken dat ik dat nog niet helemaal snap :P

  4 Kortom kan ik met een dikke hoofdleiding, en directe aftakkingen naar de radiatoren (zie tekeningen)zones's in huis maken? Liever zonder verdelers maar wat ik zo begrijp kan dat niet als je niet met WIFI radiator knoppen wilt werken. Ik kan er hier en daar nog verdelers inplannen, maar hoe maak ik het dan bij de verdelers de zone's aangestuurd worden? De zonekleppen worden vaak genoemd. Maar hoe ik dat moet maken ben ik nog niet helemaal uit.
   

  Marcn88

  • #7
  Voor de radiatoren dan beter een pomploze verdeler toepassen en dan zorgen dat de verdeler is voorzien van thermostatische inserts hier kunnen de de motoren voor desbetreffende kamers op gemonteerd worden en dan heb je in de kamers dus 1x een thermostaat met een kabel naar de verdeler, vanaf de verdeler met 1 draad naar de ketel. hetzelfde geld beneden voor de vvw als alle groepen tegelijk aan mogen dan 1 een klep met motor toepassen en vanaf hier ook weer 1x een kabel naar de thermostaat en 1x naar de ketel.
  Denk ook aan een bypass ventiel verdeler voor de vvw ook in pomploze variant en dan de ketel instellen op max een graad of 35a40
   

  Wammes2

  • #8
  Bedankt voor de antwoorden; ik begin het te snappen ;-)

  Nog een paar aanvullende vragen;
  1 - plaats ik de stelmotoren in de aanvoer van de verdeler? dat zou betekenen dat ik per kamer die ik apart wil regelen een verdeler moet hebben. Of mag ik ook een 4 groeps verdeler plaatsen met een stelmotor per groep. En uiteraard dan 4 thermostaten en 4 kabels naar de individuele thermostaten. Het laatste heeft de voorkeur dat is gemakkelijker te installeren. Wat ik zo even zocht is dit wel te regelen.

  2 - Welke gesloten verdelers verliezen de minste warmte: plastic/composiet? Ik kon geen geïsoleerde verdelers vinden. We hebben allemaal stevig geïsoleerd leidingwerk en het is zonde om dan veel te verliezen op de verdelers.

  3 - Volgens mij staan de verdelers beter niet lager als de de radiatoren. Of is dit bij radiatoren minder een probleem? Omdat je die goed kunt ontluchten?

  Hartelijke groet,

  Wim
   

  Marcn88

  • #9
  Verdelers zelf kunnen ook ontlucht worden voor de stelmotoren ja per afnemer een motor tenzij je meerdere afnemers hebt in 1 ruimte dan beter 1 verdeler nemen met de motor in de aanvoer naar de verdeler dit ivm kosten van de vele motoren die dan benodigd zijn
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu