Zoldervloer van 18cm cement/beton isoleren?

Opper

 • #1
Hoi,

Ben bezig een plan te maken om mijn zolder te isoleren. De zolder is onverwarmt en dient alleen als opslag. Van de verhuurder (woningbouw) mag ik het dak niet isoleren, dus blijft de vloer over. Voordeel is dat met pir platen e.e.a. ook weer makkelijk weg te halen is mocht de verhuurder moeilijk doen of als ik ga verhuizen.

De vloer is in het midden van het huis over de hele breedte egaal (4m20 "diep", 6m50 breed). Hier wil ik gan pir platen met spano er bovenop gaan leggen (90mm + 12mm, tand/gleuf).
Aan de voor en achterkant blijft er dan steeds 90cm over met ook cementvloer, maar die ligt paar mm lager en is niet helemaal egaal. Daar zou ik dan los steenwol op leggen.

Echter zag ik vandaag dat mijn zoldervloer massief beton lijkt te zijn. Ik dacht eerst dat het een paar cm afdekleeg was met daaronder een houten/hol plafon. Echter lijkt het dus massief te zijn. Zou dat kunnen? Tussenwoning is uit 1964 of 1967. Je ziet wel dat er ooit een nieuwe laag op is gelegd van een paar cm (midden rechts in de eerste foto).

Op de foto lijkt het zelfs op sommige plaatsen meer dan 20cm te zijn. Bij dat gat in de vloer ben ik met de rolmaat nog niet volledig door de vloer heen. Dat gat zit direct bij de muur met de buren.

Heeft het wel nut om zo'n dikke vloer te isoleren? Ik neem aan van wel, maar intuitief lijkt mijn hoofd te denken dat het al "dik zat is".

Het dak is niet geisoleerd, heeft wel een onderdak van asbesthoudende (eterniet?) platen.

PXL_20240107_115612591.jpg

PXL_20240107_115255956.jpg

PXL_20240106_102044605 (1).jpg

Opper
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Ja, het kan. Maar zorg ook voor goede kierdichting.

Bedenk dat door het isoleren het daadwerkelijk erg koud op de zolder gaat worden in de winter. Want er komt geen warmte van beneden meer bij. Wat er vervolgens voor kan zorgen dat koudebruggen extra gevoelig worden voor afkoeling tot onder het dauwpunt, met kans op schimmel.
 
 • Like
Waarderingen: Opper

Opper

 • #3
Heeft het ook nut bij zo'n dikke betonvloer? Ik lees overal dat de besparingen van zoldervloerisolatie significant zijn (400m3 / €450), maar dat lijkt me toch optimistisch?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
als je de zolder weig gebruik zou tonzon onder het dak hier mischien wel een goede oplossing zijn.
sluit je meteen het asbest af van je leefomgeving
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
isolatie heeft nut
het effect hangt mede af van de rest van je woning
 

Sander 1972

 • #6
Ik zou eens bij je verhuurder of woningbouw vereniging informeren wat hun plannen zijn met het dak.
Als die asbest houdend is moet die er eigenlijk af, ik zou eens even gaan informeren.. Succes
 

Opper

 • #7
Heb al uitgebreid contact gehad, maar ze gaan niks doen met die daken voorlopig. Vorig jaar nog zonnepanelen op gelegd. Dat verplichte asbest verwijderen blijft maar op zich wachten. Maar daarom inderdaad waarschijnlijk een "verbod" op isoleren. De daken moeten uiteindelijk vervangen worden.

En sowieso is het dak isoleren veel duurder en veel meer werk. Dat kan ik zelf niet. Een zooitje pir platen en wat steenwol neerleggen wel.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #8
vandaar tonzon
 

Opper

 • #9
Ik vind het er maar bewerkelijk en beetje armoedig uitzien dat gedoe met dat folie. De site werkt ook niet echt goed, maar het lijkt er op dat ik alleen aan folie al €1500 kwijt zou zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Sander 1972 schreef:
Als die asbest houdend is moet die er eigenlijk af,
Er is geen verplichting voor het verwijderen van onderdakplaten.
 
 • Like
Waarderingen: Sander 1972

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
Opper schreef:
Maar daarom inderdaad waarschijnlijk een "verbod" op isoleren.
Dat is om te voorkomen dat mensen hier pur-schuim tegenaan laten spuiten, waardoor het asbest onlosmakelijk aan de isolatie vast zit. Of dat mensen in de beplating gaan boren...
 

Opper

 • #12
Wat ik eventueel nog wel zelf zou kunnen doen is met metal stud profielen op de bestaande balken een frame maken waar ik steenwol achter kan plaatsen. Dan dampremmendfolie erover. Voorlopig geen gipsplaten. Zal eens informeren bij de woningbouw voor dit plan.

Maar moet ik dan niet eigenlijk ook de muren met de buren isoleren? Anders verlies ik daar alsnog veel warmte lijkt mij?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu