Gebruik van de balkenschuif voor zoldervloeren

Akuik

  • #1
Via de balkenschuif is het vrij eenvoudig om de balkdikte en h.o.h. afstand te bepalen voor een begane grond of verdiepingsvloer. Bestaat een dergelijke eenvoudige bepaling ook voor een zoldervloer, d.w.z. zonder lijnbelasting van wanden en zonder grote veranderlijke belastingen?

Er zijn al wel enkele onderwerpen hierover maar daarin wordt toch naar de balkenschuif verwezen. Naar mijn idee een onbevredigend antwoord. De balkenschuif zal ongetwijfeld op een formule gebaseerd zijn. Door het veranderen van 1 van de invoergegevens kan er voor een zoldervloer toch ook zoiets gemaakt worden?

Arno
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
En wij moeten aangeven welke gegevens u moet invoeren om tot een andere balksterkte te komen ?
Lijkt me niet verstandig om de balkdikte te veranderen op basis van uw gegevens.
Geen maten opgeven en dan verwachten dat iemand dit zomaar kan raden ?
 

Akuik

  • #3
Jan,

Jammer dat je mijn vraag niet begreep. Ik hoef helemaal geen balkmaat te weten en er hoeft al helemaal niet naar geraden worden. Ik wil het gewoon kunnen berekenen.

Ik vind het alleen vreemd dat er blijkbaar wel een standaard rekenmethode is bedacht voor begane grond vloeren en voor verdiepingsvloeren maar niet voor een zoldervloer waar naar verhouding veel minder of zelfs geen binnenwanden worden geplaatst.

In de standaardberekening zal dit meegenomen zijn als een lijnlast die omgerekend wordt naar een gelijkmatig verdeelde vloerbelasting. Het zou dan toch mogelijk zijn om dit weg te laten en voor een zoldervloer zonder binnenwanden, ook balkdiameters te berekenen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Sorry dat ik uw vraag verkeerd ingeschat heb.

Ik vind het niet zo vreemd dat voor zolderbalken dezelfde maten gehanteerd worden, in de praktijk zal een zolder na verloop van tijd waarschijnlijk toch gebruikt worden als extra kamer of opslagruimte.
De sterkte van de balken zal dan ook voldoende moeten zijn hiervoor, de risico's dat de balken niet voldoende sterk zijn en er problemen ontstaan zijn behoorlijk groot.

Ik kan er goed mee leven dat er standaard berekende balken gebruikt worden, het prijsverschil zal bij een verbouwing of nieuwbouw op het totaal aan bouwkosten te verwaarlozen zijn.
 

Johanl

  • #5
Hallo.
Ik heb een bouwkunde boek, daar staat een nomogram in,dat uitgaat van de nuttige belasting van de vloer. Misschien kan je daar wat meer mee.

Gr JohanL
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Staat daar ook de mogelijke toekomstige belasting in of alleen de belasting zonder gebruik van de zolder ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die betreffende balkenschuif is een service van een totaal andere site, waarvan wij af en toe dankbaar gebruik maken om naar te verwijzen.

Hadden we die niet, dan hadden we niets, dan alleen ouderwets berekenen, of gebruik maken van een (duur) berekeningsprogramma.
Heb je klachten over het betreffende programma, dan zou je een bericht kunnen achterlaten op de betreffende site. "Klagen" bij Klusidee heeft dan weinig zin...

Voor wat betreft het door JohanL genoemde boek:
Alleen indien Akuik zijn concrete situatie noemt, kan er eventueel (aan de hand van die tabellen) aangegeven worden, wat de voor die situatie benodigde balkdikte is.

Het vermelden van de tabellen zelf op Klusidee is niet toegestaan.
 

Johanl

  • #8
Hallo,

In het boek is de nuttige belasting van een zoldervloer, gelijk aan de nuttige belasting van de verdiepings vloer, dus niet lichter maken.

Gr JohanL
 

Constructeur

  • #9
Hallo,

Een zoldervloer mag/kan met een lagere belastingen worden uitgerekend mits de zolderruimte niet hoger is dan 2200 mm en niet bereikbaar is via een vaste trap. In dat geval mag er gerekend worden met 70 kg/m² ipv 175 kg/m² voor een vloer in de rest van de woning.

Let op dat de zwaarte van de balklaag ondanks de helft van de belasting niet de helft van de afmeting wordt!
Het verdelen van de lichte scheidingswanden op de vloer levert voor een houten balklaag een extra belasting van 50 kg/m² op.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Dank u wel, dat is duidelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu