Max belasting van onze zoldervloer?

SvenHz

  • #1
Allen, ons hoekhuis (1926) heeft een ruime, lichte zolder (3 dakkappelen) met een (steile) vaste trap. Deze zolder (1 ruimte, zonder tussenmuren) is aan ons verkocht als slaap/werkruimte en was ook als zodanig in gebruik (stahoogte is >220cm door hoge nok waar nog een vliering in zit). Nu blijkt bij de verbouwing dat de balken minder hoog zijn dan die van de verdiepingsvloer eronder en dat er ook geen dragende muren onder zitten.

Vraag: kan iemand mij vertellen wat de max. toelaatbare belasting is van onze vloer op basis van de volgende gegevens?

Overspanning: 5,8m (binnenzijde muren), geen dragende muren, balken 7,5 x 18cm, 70cm h.o.h.

Er staan wel tussenmuurtjes maar die zijn aan de dunne kant. Ze lijken wel mee te helpen (bij springend familielid op zolder zie ik de balken "landen" op de muurtjes) maar ze staan zelf op de vloer en niet tot op de draagmuur eronder. Ik ga er dus vanuit dat je deze niet mag meetellen...
 

Tiho

  • #2
Balkenschuif , daar vind je de url waar je de gegevens kunt invullen, alleen de tussenmaat gaat niet hoger dan 60 cm.

Echter met deze afstand zijn er geen balken geschikt te vinden. Aangezien jouw afstand groter is, is deze vloer veel te licht om vloer te zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is dus geen vloer maar een plafond. Hierdoor is de maximaal toegestane belasting niet meer dan een laagje stof :roll:

Heb je mogelijkheid om balken bij te leggen? Via de balkenschuif kan je bepalen welke je nodig hebt, hou rekening met flinke als je de overspanning in één keer wilt houden.
 

SvenHz

  • #4
Tja we zouden iedere balk kunnen verdubbelen door er een nieuwe tegenaan te plakken natuurlijk... Maar voor de vraag of ik hier een verborgen gebrek heb ja/nee is het van belang te bepalen wat überhaupt de toegestane belasting is op de bestaande vloer, dus als iemand nog een antwoord heeft op de oorspronkelijke vraag, dan hoor ik het graag!
 

Tiho

  • #5
Tiho schreef:
hier kun je de gegevens invullen, alleen de tussenmaat gaat niet hoger dan 60 cm.

Echter met deze afstand zijn er geen balken geschikt te vinden. Aangezien jouw afstand groter is, is deze vloer veel te licht om vloer te zijn.
Voor het geval je hem hebt gemist :mrgreen:
 

SvenHz

  • #6
Dank, had 'm al gezien. Topic mag op slot, ik heb voldoende houvast om een constructeur de zaak even te laten doorrekenen om de zaak kracht bij te zetten. Dank voor jullie mening in ieder geval!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Conform het bouwbesluit heoft een vloer alleen gedimensioneerdt te worden op sterkte.

De kans dat deze bestaande vloer hier gewoon aan voldoet is vrij groot.

raadpleeg eens een constructeur die thuis is in het controleren van bestaande constructie'd voordat je kosten gaat maken
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Volgens mij klopt dat niet als er een vaste trap naar toe gaat. Maar TS heeft aangegeven een constructeur in te schakelen dus dat gaat wel goedkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu