Zolderverdieping en vide

Thomas1204

  • #1
Ik heb net een nieuw huis gekocht en wil van mijn niet begaanbare zolder gedeeltelijk een vide en een stuk berghok maken.

De balken waar het plafond momenteel aan hangt zijn 5 x 10 en dus volgens mij niet afdoende voor een volwaardige verdiepingsvloer.

De vraag is: kan ik deze plafondhangers ongestraft weghalen (ivm. de vide) welke balken moet ik er (extra) in hangen om een goede ondergrond te hebben voor een verdiepingsvloer. (5 cm per strekkende meter?)
 

H@ns

  • #2
Een balklaag dient niet sec om een "plafond aan te hangen".
Een balk laag verbindt de muren waardoor deze stabiel zijn, mogelijk is er in jouw situatie ook nog sprake van stevigheid voor de spanten...
Hoewel 50x100 natuurlijk niet een gangbare maat is voor zo'n balklaag zou ik toch even voorzichtig zijn met weghalen!!

Verder is iets meer info nodig om de situatie in te schatten.
 

Gerrit

  • #3
Helemaal eens met H@ns, haal nooit een balklaag weg als je niet deskundig bent op dit gebied. Deze maat kan wel aan de lichte kant zijn om een belasting te dragen, op trek zijn ze heel goed te belasten.

Het staat nogal slordig als je kap plotseling in de spreidstand gaat en je muren meeneemt. Dat is pas een klus.
 

Thomas1204

  • #4
Oke, meer info. Ik zal mijn best doen om het zo goed mogelijk uit te leggen.

Het gaat om een huis uit 1947, type arbeiderswoning. De zolder is opgedeeld in 2 gedeelten, soort z-vormige muur haaks op de lengterichting van de nok loopt in het midden over de zolder.

De dunne balkjes lopen in de lengtering van de nok mee en gaan door deze muur heen over heel de lengte van de zolder. Hoh maat is 50 cm. Maximale overspanning is 3,5 meter.

Ik zat eigenlijk te denken om er gewoon balken bij te plaatsen, en zo een super stevig plafond/vloer te maken. (plafond moet uiteindelijk gestukt worden).

De vide komt later wel weer aan bod. First things first.....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Lijkt me verstandig een paar foto's op te sturen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu