Hoe bereken je de belasting van een vide constructie?

Wimbouwt

  • #1
Ik wil een vide maken in onze slaapkamer zodat we daar extra spullen kunnen opbergen. De vide wil ik over de volledige lengte van de kamer (3,60 m) en moet ongeveer 1,2 diep worden. De constructie moet een volwassen man kunnen dragen plus de spullen die er staan op geslagen; de opslag sec zal maximaal 300kg wegen.

De constructie die ik voor ogen heb is om een draagbalk over de volledige lengte (3,6m) van de kamer aan de muren te bevestigen dmv draagbalksteunen, een balk te bevestigen op de muur die paralel loop aan die draagbalk, en daar tussen haaks balken te bevestigen. Als vloer wil ik underlayment gebruiken. Om functionle ruimte te behouden onder de vide wil het lieft geen steunpilaar gebruiken.

De muur links (met deur) is een tussenmuur van cellebetonblokken en is niet dragend de muur rechts is dragend. Een bij komende factor is dat er een scheur zit in de niet dragende muur (zie foto 2). De scheur loopt van de deurpost tot aan het dak en is minder dan een millimeter dik. Aan de andere kant van de muur is geen scheur te zien en kan ik geen beweging in de muur voelen.

Is een niet dragende muur met een passieve scheur veilig om deels als draagmuur te gebruiken voor een dergelijke constructie?
Is er een vuistregel hoe je de maximale belasting van zo'n constructie berekend?
Hoe bereken ik de dikte van de drager als ik geen steunpilaar wil gebruiken?
Mocht ik wel een steunpilaar moeten gebruiken hoever kan ik deze naar binnen plaatsen uitgaan de van een diepte van 1,20m?


20230123_203156.jpg



2.jpg
20230123_202958.jpg 20230123_203017.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je kan de balkenschuif gebruiken om de balkafmetingen te bepalen. Als er een moerbalk gebruikt wordt (waar de vloerbalken haaks tegenaan bevestigd worden, moet die moerbalk een grotere afmeting krijgen. Daar wordt 1/20e van de overspanning wel eens voor gebruikt als vuistregel.

Het beste is om een schets te maken van hoe de balken lopen met afmetingen erbij, dat maakt het voor ons makkelijker beoordelen.

Die niet dragende binnenwand (cellenbeton), wat is de dikte? Staat die op een betonnen vloer?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu