Zolder verbouwing: kamers en vide

Doethetlekkerzelf

  • #1
Beste forumleden,

Ik ben ben als amateurklusser al een tijd regelmatig bezoeker van dit forum. Maar nu wil ik een iets grotere klus aanpakken waarbij ik een aantal vragen heb waar ik zelf niet goed uit kom. Ik hoop dat ik hier antwoord kan vinden of misschien heldere ideeën waar ik zelf niet op zou komen!

Ik ben van plan om in het nieuwbouwhuis uit 2020 waar ik woon de zolder aan te pakken. Vanuit de bouw is er een ms-wand geplaatst tussen de 'voorzolder' en de 'grote zolder'. Ik wil graag twee kamers maken voor m'n kinderen met daarboven een soort vide. De zolder is in de nok 4.80m hoog, dus daar is een hoop ruimte. Het gaat me niet zozeer om bergruimte, ik hou van weinig spullen, maar ik zou op de vide willen kunnen lopen of misschien een logeerbed neer kunnen zetten.

Ik heb er een timmerman bij gehad die langs de sporen van het dak een dwarsbalk zou willen maken en met raveelhouders in de langsrichting van het huis een balkenlaag zou willen maken. Maar na o.a. topics op dit forum ben ik erachter gekomen dat het absoluut niet de bedoeling is om iets aan de kap te bevestigen. Ik heb er niet zoveel vertrouwen meer in, dus van die timmerman ga ik maar afscheid nemen. Ben nu van plan om het zelf te doen, en dan met een balkenlaag in de dwarsrichting, tussen de buitenmuren.

Zie tekening. Groen is bij benadering hoe groot het moet worden, rood is waar ik stevigheid vandaan kan halen voor de balkenlaag.

De afstand tussen die beide muren is 5.70m, dus ik zou de scheidingswand tussen de slaapkamers dragend kunnen maken. Ik wil wel dat die muur zo goed mogelijk geluidsisolerend is, en dan zijn houten balken met daar gipsplaat tegenaan weer niet ideaal i.v.m. geluidsoverdracht. Heeft iemand daar een idee over? Of zou ik daar een gasbetonmuurtje neer moeten zetten van 10cm dik en daar de balken bovenop leggen? Is dat beter isolerend dan balken, gips en isolatiemateriaal? Heb uitgerekend dat dat ongeveer tussen de 600 en 700 kg gaat wegen, zou een kanaalplaatvloer dat aankunnen?

Verder zou ik de wand waarin de beide kozijnen komen ook stevig kunnen maken en misschien kan ik nog iets met de wand die nu om de trap staat. Dat is nu een ms-wand, maar ik zou er misschien steviger balken in kunnen zetten.

Ik hoor graag hoe jullie hier tegenaan kijken of hoe jullie dit zelf zouden doen! Ik sta open voor alle tips en ideeën!

Tekening zolder-aangepast.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een raveling kun je prima maken zonder aan de sporenkap te bevestigen. Alleen: Hoe ga je de 570 cm lange liggers op zolder krijgen...
 

Doethetlekkerzelf

  • #3
Het eerste idee, van de timmerman, was om de raveling in de lengterichting van het huis te maken. Dus een balk vastmaken aan de sporen, en dan kortere balken van een meter of 2,5 richting de scheidingswand met de kozijnen.

Ik heb ook wel zitten denken over balken in de lengterichting tussen de buitenmuren. Maar zulke lange balken naar boven krijgen is wel een lastige klus ja... Via het dakraam is een optie, maar hoe krijg ik ze omhoog? Het is een aardig hoog huis, en het dakraam zit in het schuine dak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu