Zolderplafond isoleren, rietendak, afwerking plafond-dak

Jan Rietendak

  • #1
Hallo,

Binnenkort ga ik een zolder plafond isoleren. Er is een rietendak.

Ik zit met de afwerking van de stukje plafond die in aanraking komt met het rietendak. Op dat stuk ontrbreekt luchtspouw onder het rietendak. Het plafond zijn alleen planken. Ik ga het hele vloer eerst met dampfolie bedekken, daarna komt EPS en erna nieuwe vloer (op balken constructie, maar dat is niet belangrijk).

Het gaat me over hoe moet ik de laatste 10 cm bij het rietendak afwerken. Als ik de dampfolie tot aan het riet breng, komt al damp juist niet het riet in? Moet ik er een luchtspouw laten? Maar dan mis ik 10 cm vloer rondom het hele zolder?

Als ik er luchtspouw laat, dan krijch ik juist daar een koudebrug en condens probleem op plafond en zolder vloer. Als ik daar wel dampfolie en isolatie leg, dan komt al het vocht juist daar het riet in.

Ideaal zou zijn de dampfolie ook onder het plafond onder de dak kunnen laten lopen, maar daar is een oude constructie en daar kom ik niet in en weet niet hoe het er gedaan werd.

Ik heb twee schema's gemaakt. Wat zijn jullie ideen. Ik ben benieuwd. Bedankt.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mijn theorie. De isolatie aansluiten. Damdichte folie tegen het riet. De warmtestroom gaat van warm naar koud. Riet is een dampopen materiaal en het deel vocht wat nog in de warmtestroom aanwezig is gaat door het riet naar buiten en wordt dus niet opgesloten of kan zich verzamelen.
Ga je de ruimte onder of met de plafondplanken ook nog isoleren?
 

Jan Rietendak

  • #3
Dank je voor je theorie. Waar ik voor bang ben is dat al het vocht van het huis gaat juist daar zijn weg zoeken en dat het te veel wordt voor het riet.

Het plafond zijn op dit moment alleen de dragende balken en de zolder planken. Beneden loopt de rieten dak nog door. Helaas weet ik niet wat is in de luchtspouw onder de rieten dak, maar het lijkt erop dat er EPS (of tenminste wat isolatie) al in zit (op bepaalde plekken). Ik vermoed dat er geen dampstop folie aanwezig is.

Zo is de situatie nu:Ik ga het nog van bovenaf openen en meer kijken. Tot nu toe waren er geen condens problemen, maar dat is logisch, want al het vocht gaat gewoon door het plafond heen en heeft nergens een groot warmte gradient om te condenseren. Ik ga de onderkant niet isoleren, ales komt boven op, daarom ook de dampfolie op de eerste mogelijke plek en op de warme kant.

Idealiteit zou het zo moeten zijn (zie onder), maar ik kom achter de planken beneden niet in en kan achter ze geen dampfolie plaatsten
(dat zou een hele boel slopen betekenen en het maakt het klus drie keer zo groot, ook is de ruimte nu gewoon bewoond, terwijl zolder onbewoond is en zo blijft).Als die luchtspouw al overal vol met EPS zit, dan zou het niet zo erg moeten zijn, EPS is ook soort van dampstop, en dan lijkt mij zolder isolatie tegen de riet aansluiten inderdaad beter = > eliminatie van koude brug op dat plek.
 

Jan Rietendak

  • #4
Ik denk ook nog over wat je zij.

Het probleem van riet is inderdaad het regenen die in het riet valt en die moet uitdampen. Daarom heb je een spouw onder riet nodig, zodat er lucht komt en dit vocht verdwijnt.

Maar het vocht die in de warmtestroom damp zit zou geen probleem moeten zijn zolang hij niet condenseert op het riet. En dat zou niet moeten gebeuren, want anders zouden de rieten daken gewoon vol met condens zitten, maar dat zijn ze niet.

Omdat het een dampopen materiaal is zal die gewoon doorstromen.

En voor dat lucht tocht die de riet droogt van de regen water maakt deze klein stukje toch geen verschil.

Tot aan het riet dus lijkt mij dan goed.


Maar een twijfel blijft, want met compleet plafond isolatie krijgt je groter concentratie damp op juist maar één lijn, rondom het hele plafond. Kan het het riet tegen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Was iets te voorbarig. De ruimte onder de zolder heeft geen damprem nodig als je deze zou willen isoleren. Riet is meer dampopen dan EPS dus er zal geen zone ontstaan waar het vocht kan condenseren.

Of het verstandig de ruimte onder de zolder te isoleren geen idee. Mijn gevoel, tussen isolatie en het riet zou het moeten ventileren met buitenlucht. Lijkt mij onmogelijk.
Zou eerst opzoek hoe ze in de de rietdekkersbranche daar over denken.
Of hoe doen ze het in de nieuwbouw tegenwoordig?

Concentratie rondom lijkt mij niet zorgelijk. Licht aan vier factoren temperatuur en luchtvochtigheid binnen versus die van buiten. Groot veel klein weinig. Komt niet dagelijks voor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu