Zolder isolatie, en afwerking opties

Tekkelsrule

  • #1
Hallo

Ik wil mijn zolder gaan isoleren, maar zoek nog wat tips. Het huis heeft een franse kap, maar op zolder zie je daar niets meer van. Links en rechts twee grote vlakken. Een vlak loopt over de gehele lengte van het huis, en is zo’n 7,5m lang en 3,5 breed. In de nok zit een balk, op het vloer oppervalk zit een balk, en er tussenin 2 balken. De balken lopen over de gehele breedte van het huis, en worden in het midden ondersteunt. Op deze balken liggen de dak planken, met aan de buitenkant, voor de panlatten en dakpannen een folie. Dit is stevige transparante folie, met daarin een blauw raster en hele kleine gaatjes. Volgens mij heet dit dampdoorlatende folie.

Het hoogste punt van de zolder is 1m40. Niet hoog, maar genoeg voor een berg zolder. Ik zou dus de kou een klein beetje buiten willen houden. Kan ik daar piepschuim platen voor gebruiken, of zijn isolatie platen een betere oplossing? Moet er nu nog een folie komen voordat de afwerklaag eroverheen komt, of is dat in dit geval niet zo belangrijk?
Er moet iets van afwerking komen, maar omdat het maar een bergzolder is hoeft het allemaal niet zo lux. Wat is dan de beste optie? Ik heb gedacht aan gipsplaten, maar omdat het nogal laag is ben ik bang dat ik er vaak doorheen ga steken. Ik heb ook gedacht aan geplastificeerde hardboard, maar die zijn veel kostbaarder, en gaan volgens mij er snel doorhangen.

Kortom, wie heeft er wat goed advies?

Peter
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als de balken 60cm h.o.h. zitten zou je er spijkerflens dekens tegenaan kunnen nieten. De naden aftapen, zodoende heb te gelijk een dampdichte afwerking aan de (warme) binnenzijde. Voorwaarde is dan wel dat de buitenste folie (onder de pannen) damp open is. Ivm de brandwerendheid zou ik, indien gewenst, het geheel met gipsplaat afwerken.
 

Tekkelsrule

  • #3
> Als de balken 60cm h.o.h.
Helaas, dat is niet het geval. Ik heb dus 2 dak vlakken vanuit de nok gezien. Een vlak wordt gedragen door de nok balk, een balk gelijk met de vloer, en dan nog twee horizontale balken ongeveer evenredig verdeeld. Een dakvlak is dus verdeelt in drie vlakken, van links naar rechts over de gehele diepte van het huis. Van boven naar beneden zijn de eerste twee vlakken zo’n 1m25 breed, en het laatste vlak 1m. Hmmm, misschien was een foto wel handig…
Kortom, er is geen verdeling waar ik direct iets op vast kan nieten. Kortom, ik zal eerst zelf een verdeling met balkjes moeten aanbrengen. Het is dus slim om dit zodanig te doen dat er een flens deken tussen geniet kan worden. Dat is dan direct handig voor gips plaatjes. Gips is dus een aanrader in verband met de brand vertraging?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ja, lijkt mij een prima werkwijze.
 

Fiesiekus

  • #5
Alternatief is dat je een isolatielaag (van harde PIR/PUR-platen) in of op de zoldervloer aanbrengt. Is waarschijnlijk minder oppervlak, goedkoper en veel makkelijker aan te brengen. Werken bij een nokhoogte van 1,40 m lijkt me niets.

Enig nadeel van die vloerisolatie is dat je zolder er niet beter van wordt; wel de onderliggende ruimtes.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Een ander nadeel hiervan is, dat je opslag ruimte dan niet meer vorst vrij is in de winter en dat je de zoldervloer moet gaan opbreken/aanpassen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Harde isolatieplaten tegen het dakbeschot lijmen met een polymeerkit, de naden dichtpurren.
Het handigste vind ik de naden 1 cm breed maken, pur erin en later afsnijden.
 

Tekkelsrule

  • #8
De vloer is maar voor 20% voorzien van vloerplaten, dus zou ik vloer isolatie kunnen toepassen voordat ik de vloerplaten er op leg. Omdat het een opslag zolder wordt lijkt het me toch een goed idee om de zolder zelf te isoleren.

> Harde isolatieplaten tegen het dakbeschot lijmen met een
> polymeerkit, de naden dichtpurren. Het handigste vind ik
> de naden 1 cm breed maken, pur erin en later afsnijden.
Bedoel je met harde isolatie plaat de tempex isolatie platen van de bouwmarkt? Voordeel is wel dat dit veel goedkoper is. En waarom de naden purren? Gewoon strak tegen elkaar of eventueel aluminium plakband over de naden voldoet dan toch ook?
Ik denk wel dat dit brand technisch gezien slecht spul is om te gebruiken, of is het moderne tempex niet hetzelfde materiaal als de ouderwetse tempex plaat met extreem giftige dampen als het brand? Hierdoor heb je geen ruimte meer tussen het isolatie materiaal en de houten planken. Gaat dat niet rotten?
 

Fiesiekus

  • #9
Tekkelsrule schreef:
De vloer is maar voor 20% voorzien van vloerplaten, dus zou ik vloer isolatie kunnen toepassen voordat ik de vloerplaten er op leg.
Ideaal om de isolatie onder weg te werken. Minste kosten, minste werk en minste ruimteverlies (nl. geen).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu