Zolderisolatie schuin dak: regelwerk OP de gordingen of ertussen?

G.A.G. Jansen

  • #1
Hallo forumbezoekers,

Het staat op de planning om komend najaar de slaapkamers van de kinderen op zolder van binnenuit te isoleren.
Onder de dakpannen zit een harde laag PUR van een centimeter of 3. Op basis daarvan heb ik in ieder geval de conclusie getrokken dat we een klimaatfolie moeten gebruiken.

Het plan luidt als volgt:
- De diepte van de gordingen (16 centimeter) geheel benutten voor de isolatie, dus het regelwerk dwars OP de gordingen plaatsen;
- 16 cm dikke isolatie achter het regelwerk plaatsen van muur naar muur;
- De klimaatfolie over het regelwerk heen vastmaken met nietjes;
- Gipsplaten vastmaken op datzelfde regelwerk.

Verdere info:
- Ik ben van plan om de gording in de nok 'uit te breiden' omdat het regelwerk daar anders niet vastgezet kan worden.
- Aan de onderzijde ben ik van plan om een lat horizontaal aan de muur te maken, waarop dan de uiteindes van het regelwerk vastgezet kunnen worden.
- Afstand tussen de gordingen varieert van ongeveer 90 tot ongeveer 120 cm.

Vragen:
- Is mijn uitgangspunt van regelwerk OP de gordingen een goed uitgangspunt?
- Hoe kan ik het regelwerk het beste vastzetten in de nok en onderaan?
- Moet ik de ruimte tussen de gordingen verkleinen door extra gordingen/balken te plaatsen (horizontaal/verticaal), of is dat niet nodig?
- Regelwerk op 30 cm hoh of is 60 cm voldoende?
- Moet de isolatie ook klemmend aangebracht worden voor zover mogelijk? Of is het prima dat de isolatie helemaal opgevangen wordt door het regelwerk?
- Hoe kan ik het beste de klimaatfolie overal vastmaken? Moet deze overal strak op zitten? Of is strak op het regelwerk voldoende (dus niet strak op de isolatie)?

Mochten jullie op basis van deze informatie van mening zijn dat ik het sowieso helemaal anders zou moeten aanpakken, dan hoor ik dat ook graag :-)

Hieronder nog een foto van het te isoleren dak, om een beetje beeld bij de tekst te krijgen.
Ik zie jullie reacties graag tegemoet.

Zolder.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Stroken over de gordingen is makkelijker recht uit te stroken.
Bij 1200 mm hoh wel dikkere stroken gebruiken, 25 mm
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Rachelwerk raad ik h.o.h. 300 aan. In de nok en onderaan wat hulphout gebruiken om het te monteren. Dat zijn reststukken hout, underlayment 18mm werkt hier uitstekend voor. Indien nodig rachel of hulphout onder 45° afzagen.

Vaak zijn bestaande gordingen niet volledig recht. Het uitlijnen (of uitstroken) gaat heel makkelijk met afstandsplaatjes.

IMG_20210817_102522.jpg


Folie hoeft niet strak te zitten. Isolatie wel klemmend aanbrengen zodat er geen kieren zijn. Mag uiteraard wel door het rachelwerk ondersteund worden.

Sluit de folie rondom goed aan. Kan door het met (de juiste) kit op de muur te plakken of met tape. Dan heb je meteen een luchtdichte aansluiting. Goed luchtdicht scheelt geluid, warmteverlies, enz.
 

G.A.G. Jansen

  • #4
Heren, dank voor jullie reacties. Moet ik onderaan en in de nok tussen het regelwerk op de gordingen ook regelwerk aanbrengen, zodat ik de folie dan makkelijker kan aanbrengen? Anders is het moeilijk om de folie overal goed af te dichten vanwege hoogteverschil tussen de gordingen en het regelwerk op de gordingen?
En moet ik de folie alleen helemaal boven en onder vastmaken, of bijvoorbeeld op elke tussenliggende gording?
Alvast weer bedankt voor de reacties!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
De folie zal op meer plekken dan alleen boven en onder vast moeten zitten, anders kan de folie scheuren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als het voor jou makkelijker is boven en onderaan een extra rachel te maken om de folie op vast te zetten, moet je dat vooral doen natuurlijk!
 

Ricardovl

  • #7
Deze vraag heeft mij enorm geholpen, ik was ook aan het denken of het echt nodig was om elke 60cm een dure balk van 18cm dik te plaatsen.

Ik heb wel nog een vraag, wanneer mijn ballen 18 dik zijn en ik alles laat ondersteunen door Rachel werk wat 1 dik is, moet ik dan issolatie van 18 of 19 cm pakken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Die ene cm hoef je je niet druk over te maken. Als je verdere vragen hebt over jouw situatie, maak dan even een nieuw topic aan. Zo houden we elke vraag gescheiden en overzichtelijk.
 

Robert0v

  • #9
Rachelwerk raad ik h.o.h. 300 aan. In de nok en onderaan wat hulphout gebruiken om het te monteren. Dat zijn reststukken hout, underlayment 18mm werkt hier uitstekend voor. Indien nodig rachel of hulphout onder 45° afzagen.

Vaak zijn bestaande gordingen niet volledig recht. Het uitlijnen (of uitstroken) gaat heel makkelijk met afstandsplaatjes.
Is het niet makkelijker om eerst horizontaal op de gordingen een lat waterpas te monteren? De rachels kunnen vervolgens daarop vastgezet worden. Dat scheelt een hoop aanpassing achteraf (ik spreek uit ervaring).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu