Zoldervloerisolatie én dakisolatie van buitenaf?

Doortje77

 • #1
Hoi allemaal,

Ik heb een jaren 40 woning gekocht waarvan de tweede verdieping én de zolder deels van mijn buren en deels van mij is (de nok van het schuine dak is de scheidslijn).

Ik heb in de slaapkamers op de tweede verdieping alle oude gips op riet plafonds verwijderd, omdat die slecht waren. Deels is dat plafond onder de houten zoldervloer en deels onder het schuine dak en dakkapel. (Zie foto's) Dat biedt mij de optie om isolatie van binnen aan te brengen. Nu overwegen mijn buren en ik het dak van buitenaf te laten isoleren.

Ik heb daarom een aantal vragen:

1) Ik begrijp dat het niet verstandig is naast isolatie van buiten, ook nog isolatie van binnen aan te brengen tegen het dak, omdat dit mogelijk tot vochtproblemen leidt. Klopt dit?
2) Ik begrijp dat het mogelijk wel zinvol is om naast de dakisolatie nog zoldervloerisolatie aan te brengen - ofwel overal ofwel alleen in de plafonds van de slaapkamers, klopt dit? Ik gebruik de zolder enkel voor de cv-ketel.
3) Ik heb het regelwerk van het oude plafond nog op de balken zitten. Ik kan op zolder de vloer gemakkelijk openmaken en het isolatiemateriaal van bovenaf tussen de vloerbalken leggen, dan zou ik het regelwerk kunnen laten zitten en daarop gipsplaten zetten. Dan kan ik echter geen dampremmend folie tussen regelwerk en isolatiemateriaal plaatsen. Is dit een probleem als het dak tóch geisoleerd wordt? En is het een probleem als daar een aantal (evt winter-)maanden tussen zit?

Ik heb het huis net gekocht, dus de plafonds liggen nu open. Als ik daar nog nuttig gebruik van kan maken voordat ik ze weer dichtmaak, doe ik dat natuurlijk graag.
20220722_103840.jpg
20220722_103859.jpg
20220722_103827.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #2
a. Als je toch van de buitenkant gaat isoleren, waarom dan ook nog van binnen? Het verdient altijd de voorkeur van buiten te isoleren als de mogelijkheid er is. Liefst met een pakket dat qua isolatiewaarde tenminste gelijk is aan wat tegenwoordig in nieuwbouw wordt toegepast.
b. Niet doen. Als de buitenschil goed is (je dak), waarom dan de vloer ook nog gaan isoleren?
c. Geen folie nodig als het dak goed geisoleerd is.
Opmerking: als je alles gaat dichtmaken, let op voldoende ventilatiemogelijkheden.
 

Doortje77

 • #3
Dank Edwinnn,

a) Vermoeden had ik al, wilde zeker weten dat het geen zin zou hebben, voordat ik er weer gipsplaten op zet. Kon me ook voorstellen dat extra isolatie nog steeds meerwaarde kon hebben.

b) Wat betreft de zoldervloer, ik kon me voorstellen dat het nog nuttig is, omdat je voorkomt dat je bij het verwarmen van de slaapkamer je zolder mee verwarmt. Ook al is deze via het dak geisoleerd, grotere ruime verwarmen kost toch nog steeds meer energie?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Dat ligt eraan hoe goed de buitenschil is. Kijk maar naar (relatieve) nieuwbouw (dak ongeveer rc 6): daar is een zoldervloer normaal gesproken niet geisoleerd, niet als het een betonvloer is en ook niet als hij van hout / plaatmateriaal is. Soms wordt het wel eens gedaan als akoestische isolatie als de vloer hout is.
Als je toch gaat investeren, is het het beste om je geld / tijd in de buitenschil te steken.
 

Doortje77

 • #5
Van buitenaf isoleren bleek toch niet logisch, omdat de dakbedekking nog erg goed blijkt. Ik ga nu van binnenuit isoleren.

Daarover de volgende vraag:
als ik een enkele regel verwijder, kan ik de glaswol gemakkelijk er achter krijgen. Kan ik dan folie over deze regels plaatsen (dan zit er dus wel een regeldikte ruimte tussen het folie en de glaswol op sommige plaatsen) of moet ik ze toch allemaal weghalen, folie op de balken nieten en daarna terugplaatsen?

Het gaat hier om het schuine dak en platte dak van dakkapel. De zoldervloer laat ik zitten, ik neem op zolder ook het schuine dak mee, daar kan 18cm glaswol op.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #6
Folie kan over de regels, al moet je er dan gaten in schroeven als je daarna gipsplaten gaat bevestigen (maar het wordt wel gedaan). Als het je lukt zou ik proberen de folie boven de latten te krijgen, dat is safer. Is niet van belang of er ruimte zit tussen folie en isolatiemateriaal of folie en gipslaat.
Een dik pak steenwol of glaswol is soms niet zo flexibel, je moet er meer latten uit halen dan je denkt om te voorkomen dat de platen breken (en dan krijg je de folie er wellicht ook wel tussen).
Het is wel van belang welke folie je kiest. Dampdichte folie als het vocht aan de buitenkant weg kan en anders of bij twijfel klimaatfolie.
Met 18 cm glaswol (of steenwol?) heb je als ik me niet vergis ongeveer rd 4,5 - 5 (maar dat kun je nazoeken). Met de hele constructie kom je dan aardig in de buurt van de norm.
 
Laatst bewerkt:

Doortje77

 • #7
Er zit alleen houten dakbeschot en pannen, dus ik ga voor dampdichtfolie op het schuine dak.
Op het platte dak van de dakkapel wordt het klimaatfolie, vanwege de bitumen dakbedekking. Daar doe ik 7.5cm steenwol, glaswol was er niet in dit dikte en meer past er niet. Ik ga het morgen proberen.
 
 • Like
Waarderingen: Edwinnn

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #8
Is het dak wel winddicht? Soms is daar nog wat te verbeteren.
 

Doortje77

 • #9
Niet bepaald.. gewoon pannen en houten dakbeschot. Het tocht er nogal. Hoe zou ik dat kunnen aanpakken? Ik had verwacht dat isolatie daar al iets aan doet?

Overigens ook grote gaten tussen muur en dak (zie foto). Die wilde ik met pur afsluiten.

Ik heb net in een nieuwe threat nog een vraag gesteld over de zijwand van mijn dakkapel. Leek me netter, zodat de titel nog klopt, masr wellicht heb je daar ook inzichten over @Edwinnn ?

20220722_174038.jpg
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #10
Dat zou ik eerst doen, anders gaat het ten koste van de isolatiewaarde van je glaswol.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #11
Nog een opmerking: ik zou bij zo'n huis (je hebt waarschijnlijk geen ondervorst onder de nok en geen dampopen folie over het dakbeschot?) in ieder geval de nok goed (laten) inspecteren en eventueel laten repareren of een ondervorst (strook kunststof) er onder laten aanbrengen. Het laatste waar je zin in hebt is na een paar jaar zeiknatte glaswol....
 
 • Like
Waarderingen: Doortje77

Doortje77

 • #12
De nok was inderdaad het enige waar iets aan moest gebeuren toen het dak geinspecteerd werd. Ik neem je tips mee. Dankjewel!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu