Zolder afwerken met gipsplaten zonder isolatie

Toposs10

  • #1
Hallo allemaal,

Na vele forum-berichten met veel interesse te hebben gelezen, mijn 1e post hier.

Wij zijn voornemens om onze zolder (van ons huis uit 1972) af te werken met gispplaten, de zolder wordt gebruikt als opslag. Dit wil ik graag bewust doen zonder toepassen van isolatie van binnenuit. Als leek met klussen, was ik even benieuwd of dit kan zonder eventuele (vocht)problemen te creeëren.

Er zou eerst een regelwerk worden aangebracht waartegen de gipsplaten tegenaan komen, waardoor dus een deel van de gording zichtbaar blijft. Van de huidige situatie heb ik een foto toegevoegd. Opbouw is nu van buiten naar binnen: Dakpannen - panlatten - soort isolatie-achtige schuim en Houtvezelplaat.

Ik vermoed dat er geen extra folie toegepast hoeft te worden? Aangezien weinig tot geen temparatuursverschil is tussen het dakbeschot en de zolderruimte. Zijn er verder nog zaken waar ik rekening mee moet houden?

Alvast bedankt voor jullie reactie/adviezen.

dak zolder1.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Doe het in 1x goed, en breng folie aan achter de gipsplaten. En plak uiteraard alle naden ook luchtdicht af.

Je kierdichting verbetert, dus zal de temperatuur op zolder vanzelf hoger worden (minder dwarsventilatie). Dan wil je hierdoor geen condens in de houtvezelplaat krijgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Wat voor isolatie zit er nu in het dak? En geef de volledige dakopbouw ook even.
 

Toposs10

  • #4
De isolatie is geel hard geperst materiaal, wat het exact is durf ik niet te zeggen, maar gezien het bouwjaar van het huis zal het geen hoge isolatiewaarde hebben. Verder ben ik geen kenner. Maar de dakopbouw is van buiten naar buiten: Dakpannen - panlatten/tengels / Isolatiemateriaal / houtvezelplaten.

Dus een bouwfolie aanbrengen op het rachelwerk en luchtdicht afplakken is toch beter? We wonen hier nu 2 jaar, waarbij de vezelplaten tot nu toe altijd "bloot" heeft gelegen, waarbij er geen vocht of iets dergelijks is opgenomen in de vezelplaten. We hebben onlangs een kleine lekkage gehad op zolder wat nu dus meteen zichtbaar was omdat e.e.a. niet was afgewerkt, mocht dit in de toekomst vaker voorkomen zou dit juist geen vochtproblemen opleveren omdat het vocht dan niet meer weg kan door de bouwfolie, waardoor het dakbeschot (ongemerkt) kan gaan rotten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dan zeker wel eerst isoleren. Aan de binnenkant dampremmende folie of klimaatfolie (geen bouwfolie).

Aan de buitenkant eerst de lekkage verhelpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu